Ekorn-krigen!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens vi sitter her i våre enkle ni-til-fire liv, foregår det en blodig krig mellom grå og røde ekorn i Englands biologiske landskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen


 Rødt ekorn, av den typen vi liker. Rødt ekorn, av den typen vi liker.

En gang var Storbritannia de røde ekornenes mekka. Her bodde de røde ekornene, millioner på millioner. De trivdes og hadde det helt fint i sin sjarmerende ekorn-hverdag. I dag er det ikke mer enn 160 000 røde ekorn igjen. Og det blir stadig færre.

Noe er skjevt. Noe er råttent. Noe er som det ikke bør være i de engelske skogene...

Vi tar det fra begynnelsen.


I 1876 innførte en viss Mr. Brochlehurst et par nordamerikanske, grå ekorn til en liten hage i Cheshire, England. Dette markerte utgangspuktet for dagens problem. Det grå ekornparet trivdes nemlig fryktelig godt i sitt nye hjemland. De formerte seg som ugress, og vips var paret blitt en stor slekt.

 Grått ekorn, sprer pøbel og frykt og tror det eier verden. Grått ekorn, sprer pøbel og frykt og tror det eier verden.

Det sier seg selv at når noe øker, er noe nødt til å gå tilbake. Slik er det også blant ekorn. I denne historien fra naturens virkelighet er det de røde ekornene som rammes av de grå ekornenes ubehøvlete fråtsing og fremferd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mat og et sted å bo er eksistensens alfa og omega. Det er livets essens. Uten mat og husly, går det nedenom og hjem, også for dyr. Når de grå ekornene bare skal ha og skal ha hele tiden, er det røde ekorn som får svi. I dag finnes det 66 grå ekorn for hver rød i England.

Krigens kjerne


Grå ekorn blir over dobbelt så store som de søte, små og røde. I tillegg formerer de seg raskt, de grå ekornene. Det er nesten sånn at man mistenker dem for å hoppe til køys hele tiden, når de da ikke stjeler områder eller lurer unna mat. Å være smartere enn grå ekorn er nesten umulig. De er skikkelig slue.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen konkurransemessig fordel er at de grå ekornene har et annet fordøyelsessystem enn røde ekorn. Dette gjør at de grå kan spise opp umodne nøtter, i motsetning til de røde som sitter der så pent og pyntelig og bare venter på at maten skal modnes. Men å vente til det er servert er ikke et evolusjonsmessig fortrinn i den nådeløse dyreverdenen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor er ydmykheten, grå ekorn?


Det er hevet over enhver tvil at de grå ekornene burde ha oppført seg annerledes. Selv om de opprinnelig kom som gjester til England, anekterer de nå område etter område med en komplett mangel på ydmykhet. Det vil liksom ingen ende ta. Stjeler nøtter gjør de også.

- Det er bedre at vi stjeler fra de røde, enn fra en av våre egne, mumles det i leirene til de grå ekornene. - Dessuten er røde ekorn den minst intelligente av våre to sivilisasjoner. De har ingen synlig struktur og oppfører seg som dyr.
(Det siste her har jeg ikke noe hold for å skrive, jeg blir bare revet med).

Røde ghettoer


Med en gang de grå ekornene etablerer seg på et nytt sted, tar det sjelden mer enn femten år før de røde ekornene enten har dødd eller har vært nødt til å ta med flyttelasset sitt og flytte inn i nærmeste ghetto.

Northumberland, i den nordlige delen av Storbritannia, var lenge de røde ekornenes siste skanse. Her kunne de leve i fred og fordragelighet inntil for fem år siden. Så kom jaggu meg de grå ekornene trampende inn her også og erklærte området for sitt, totalt uten respekt. Slikt er unødvendig. Det provoserer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonalt problem


Lederen for den britiske naturvernorganisasjonen «Wildlife Trusts», Dr Simon Lyster, uttalte nylig til BBC at arbeidet for å bevare de røde ekornene er av nasjonal viktighet. Nå planlegger man 25 reservater i nordøst-England for å hjelpe de røde ekornene med å formere seg og vokse i antall.

Selv om grå ekorn verken dreper eller spiser de søte og røde, har de skapt en situasjon som er totalt uholdbar. De røde ekornene klarer ikke overleve innenfor de syke rammene til sine slemme, grå tremenninger. På grunn av dette, fødes det færre og færre røde ekorn. Og fødes det færre, stuper antallet etter hvert som de eldre dør bort. Dette er enkel vitenskap og like effektivt som pistol og sprettert.

 Faksimile fra «The Times» viser at grå ekorn også oppfører seg dårlig i forhold til eldre mennesker. Takk for bildet, Ingrid Grande! Faksimile fra «The Times» viser at grå ekorn også oppfører seg dårlig i forhold til eldre mennesker. Takk for bildet, Ingrid Grande!

Forskerne frykter nå at de røde, og skal vi også si snille, ekornene kommer til å være utryddet fra Storbritannia før utgangen av 2010.

Siste! Grå ekorn også en plage for mennesker! Klikk på bildet for å se faksimile