Lucia & Lussekatter

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gang i året bringer St.Lucia varme lys og vakker sang inn i vår vinterfrosne og stressede hverdag. Lurer du på hvorfor vi feirer St.Lucia? Her får du lærdom og oppskrift på lussekatter!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Lucia led martyrdøden, men ble senere opphøyet til helgen. Nå feires hennes mot og snillhet med masse lys og tradisjonelle lussekatter. Lucia led martyrdøden, men ble senere opphøyet til helgen. Nå feires hennes mot og snillhet med masse lys og tradisjonelle lussekatter.

En uformell spørreundersøkelse i redaksjonen viser at jentene har minner om «kniving» og misunnelse fra barneskolen, når man hvert år skulle velge Lucia. For den mannlige delen av redaksjonen var dette totalt ukjent. Men minner om en vakker blond jente med lys på hodet, det hadde de alle.

Lucia-messe eller Lussimesse


Skikken med å la en hvitkledd pike med brennende lys i krone på hodet, omgitt av oppvartende terner by på kaffe og kaker («lussekatter»), stammer fra Tyskland etter reformasjonen. Lucia-feiringen fikk nytt liv i Sverige i 1927 og har derfra bredt seg til andre land, blant annet til Norge. Men vårt naboland har et mye sterkere forhold til Lucia-feiringen enn vi har her til lands.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lucia-messe er en religiøs høytidsdag til minne om Santa Lucia. Natten til den 13.desember, lussinatt, ble regnet som årets lengste natt, og dagen ble feiret som en lysfest. Feiringen er en gammel skikk etter fortellingen om Santa Lucia - Lyspiken. Hun var en romersk jomfru som led martyrdøden i Syrakus på Sicilia i året 304. Hun ble senere opphøyet til helgen.

Santa Lucia


Lucia var en kristen, hjertevarm pike som var villig til å ofre alt for sine medmennesker. Men, piken var forlovet med en fornem ung mann som ikke trodde på Gud.

Lucia våget seg ned til katakombene i Roma med hjelp til de kristne, som gjemte seg der under keiserens forfølgelser. Slik ble hun lysbæreren i deres mørke tilværelse. Hennes mor ble en gang alvorlig syk, og som takk for at hun ble frisk igjen, ville Lucia gi bort alt hun eide til de fattige kristne. Da ble hennes forlovede rasende og anga henne til den hedenske keiseren. Lucia ble dømt til å brennes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sagnet forteller at da hun stod på bålet, slo flammene til siden så ilden ikke kunne skade henne. Det fortelles også at hun holdt en brennende lampe i hånden. Men selv om flammene ikke skadet henne, måtte hun likevel dø.

Den 13. desember ble Lucias minnedag. I middelalderen ble Luciadagen feiret over store deler av Europa. I dag feirer vi også denne lysets fest og minnes Lucia. Her får du oppskriften på de tradisjonelle Lussekattene:

 Ingen Lucia-feiring uten lussekattene. Oppskriften får du her! Ingen Lucia-feiring uten lussekattene. Oppskriften får du her!

Lussekatter

(20-25 stk.)
• 100 g meierismør
• 3 dl melk
• 50 g (1 pk.) gjær
• 1/2 g safran eller 1/2 ts gurkemeie
• 1 dl sukker
• 1/2 ts salt
• Ca. 1 kg hvetemel
• Sammenvispet egg til pensling.
• Rosiner til dryss og pynt.

Smelt smøret og tilsett melken. Gjæren smuldres i bakebollen og røres den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Resten av væsken blandes i. Sukker, salt, safran eller gurkemeie, og mel røres i til deigen er passe fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hev deigen til dobbel størrelse på en lun plass. Elt deigen godt i litt mel. Trill deigen i flere lange fingertykke pølser. Bruk fantasien og lag ulike lussekatter om du ønsker det. La lussekattene heve i ca. 15 min på et lunt sted. Pensle lussekattene og pynt med rosiner. Lussekattene stekes på 225 grader i 10-15 min.

Når dette er gjort er du klar for lysekrone og englesang.

 Den 13. desember bringer Lucia og hennes terner lys og skjønnhet. Den 13. desember bringer Lucia og hennes terner lys og skjønnhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lucia-sangen


Den kjente Lucia-sangen er en hyllest til St Lucia, og det er en folkevise fra traktene rundt Napoli i Italia.

Svart senker natten seg
i stall og stuer.
Solen har gått sin vei,
skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus
stiger med tente lys
San-ta Lu-ci-a, Santa Luc-cia.

Natten er mørk og stum.
Med ett det suser
i alle tyste rum
som vinger bruser.
Se, på vår terskel står
hvitkledd med lys i hår
San-ta Lu-ci-a, Santa Luc-cia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mørket skal flykte snart
fra jordens daler.
Slik hun et underfullt
ord til oss taler.
Dagen skal atter ny
stige av røde sky -
San-ta Lu-ci-a, Santa Luc-cia.

Visste du også...


at Santa Lucia er en by på Cran Canaria. Byen ligger oppe i fjellene nord for Maspalomas - i nærheten av San Bartolomé. Det er en liten fredfylt landsby til vanlig - men i alle fall én gang i året (like før jul) samler tusenvis av mennesker seg her for å feire at markens grøde er i hus.

Vi ønsker dere en riktig god feiring