Julen fra A til Å

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kom i julestemning kjapt! Vi gir deg julen fra A til Å.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Clementiner til jul! Clementiner til jul!

Advent

Herrens ankomst eller adventus domini som det heter på latin, er forberedelsen til julen. 1. søndag i advent er kirkeårets begynnelse og den Liturgiske farge er fiolett. Derfor tenner vi fiolette stearinlys når vi leser fra Inger Hagerups dikt «Adventslysene», fire søndager før jul.

Bukk

Å gå julebukk eller julegeit i romjulen er en svært gammel og trolig hedensk skikk. I dag er det som regel barn som kler seg ut som julebukk og går fra dør til dør for å samle inn godterier, men enkelte steder går også voksne julebukk for å drikke jul. De voksne krever drikke og forteller løgnhistorier når de går julebukk.

Clementiner

Frukten er ikke det samme som mandariner. Presten Pierre Clément klarte i 1902 å krysse mandarinen med en annen sitrusfrukt, pomerans. Slik så clementinen dagens lys. Clementiner er i motsetning til mandariner nesten steinfrie. Hver av oss spiser nesten 5 kg clementiner i året, brorparten rundt juletider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

 Disney er fast tradisjon. Disney er fast tradisjon.

Disneys julekavalkade

«From all of us to all of you...» et fast TV-innslag på julaften som vi ikke kan være for uten. Kavalkaden presenteres av Timmy Gresshoppe og inneholder faste klipp fra Disneyklassikere pluss en liten smakebit fra den siste Disneyfilmen.

Evangeliet

Navn på fortellingen om Jesu fødsel i Luk 2,1-20 og som leses i alle kirker julaften. Jesus er bursdagsbarnet og som bursdagsbarn flest er han festens midtpunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fuglenek

Trolig en førkristen skikk. Man satte opp julenek for at fuglene ikke skulle gjøre skade på neste års avling. Fuglene i neket varslet om kommende års avling ville bli god eller dårlig.

Gaver

Var vanlig i forbindelse med vintersolvervfesten på hedensk tid. Folk og fe, nisser og avdøde skulle alle ha sitt. Innen kristendommen fikk Jesusbarnet de første julegavene, gull, røkelse og myrra av «De tre vise menn».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hedensk vinterfest

Skulle være ved vintersolhverv. Fra cirka 300-tallet ble skikken med solas feiring gjort til feiring av Jesu fødselsdag.

Ingefær

Ett av julens krydder. Ingefær er egentlig er en asiatisk lilje som vi bruker rotskuddene av. Planten har blant annet blitt brukt som elskovsmiddel i Østen og som medisin mot pest av Henrik VIII av England.

 Lutefisk med bacon. Lutefisk med bacon.

Jul

Kommer av det gammelnorske ordet «jol» som betyr spøk, fest og moro. I middelalderen startet høytiden ved Tomasmesse den 21. desember. Noen vil si julen varer fra julaften 24 desember til trettendedagen «Hellige tre kongers dag», 6 januar. Andre mener julen starter første søndag i advent. Handelstanden mener julen starter allerede i oktober. Juletreet skal ut senest den tyvendedagen, 13 januar, så da er det definitivt slutt, for på tyvendedagen kom «Sante Knut» og jaga jula ut. Eller...«varer jula helt til påske»?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kalender

I adventstiden er dette et av privilegiene ved å være barn. Det finnes utallige typer adventskalendere, alt fra stusselige bilde-kalendere til Startsidens ultimate Dorullnisse-kalender. Det er helt feil at man vokser fra adventskalendere, vil du ha kalender, skal du ha kalender!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lutefisk

Er laget av tørrfisk som først er utbløtt i vann, deretter behandlet med lut og igjen utvannet før koking og servering. Hvordan denne retten oppsto strides det om. Enkelte hevder det var et uhell.

 Tror du på nissen? Tror du på nissen?

Musikk

Hører julen til. Julemusikken er de litt «glatte» arrangementene av for eksempel Jan Werner og Bettan. Det er Sølvguttene som synger julen inn rundt middagstider i det ganske land. Det er barna som synger «så går vi rundt om en enerbærbuskbusk», og det er «nå har vi vaska gølve nå har vi børi ved» av selveste Prøysen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nissen

Den norske fjøsnissen er en forholdsvis slem liten kar som passet på gården mot grøtbestikkelser. Den snille julenissen, som kommer med gaver, er en «etterkommer» av St Nikolaus, som levde på 200-tallet. Dagens norske julenisse er en slags blanding av de to nissene.

Otto Jespersen

«Birgers jul» er det ikke-eksisterende TV-innslaget som burde finnes på julekvelden, som motvekt til de faste og mer sukkersøte innslagene. Otto tar kanskje oppfordringen og lager programmet?

 Når en pepperkakebaker baker pepperkakekaker.. Når en pepperkakebaker baker pepperkakekaker..

Pepperkaker

Med sin søte krydderlukt er dette en av julens selvskrevne gjester. En husmor «av den gamle sorten» har sin egen oppskrift med personlig vri. Dagens mødre kan ty til ferdig «kjøpe-deig» om tiden blir knapp.

Quo vadis, Domine?

«Hvor går du, Herre?» spurte apostelen Peter, da han var på vei ut av Roma for å redde seg fra Neros kristenforfølgelse. Jesus skal ha svart: «Venio iterum crucifigi, for å korsfestes på nytt». Peter ble da skamfull og vendte tilbake til byen, hvor han selv led martyrdøden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ribbe

Med sprø svor, medister og surkål er det flest nordmenn spiser på julekvelden. Andre sverger til pinnekjøtt med kålrabistappe eller torsk med lever og rogn. Rundt 5 % nordmenn spiser kalkun på julaften og nykommeren vinner stadig terreng.

Stjerne

De tre vise menn ble ført til Jesusbarnet av julestjernen. «Reisen til Julestjernen» er en kjent norsk klassiker som går på landets teatre så vel som TV-skjermen.

Planten «Julestjerne» er opprinnelig fra Mexico og kan bli flere meter høy. «Stjernegutt» er en tradisjon som ligner på julebukk. Unge gutter kledde seg i pene drakter som skulle forestille «De hellige tre konger». De gikk fra hus til hus og sang, bærende på en stor stjerne.

 Julestjernen. Julestjernen.

Tre

Skikken med juletre oppsto i Tyskland på 1500-tallet, og kom ikke til Norge før på 1820-tallet. Protestantene tok til seg den nye skikken som en protest mot katolisismen og så på det som et slags Kristussymbol «livets eviggrønne tre». Den katolske kirken fordømte juletreet helt frem til 1935.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unger

Betegnelse på avkom i første ledd etter mennesker, også kalt barn. Julen er først og fremst barnas høytid.

Vigilie

Betyr våkenatt og er den nattlige gudstjenesten i Den romersk katolske kirke, før store høytider som for eksempel julen. Opprinnelig fastet man og våket hele natten i forventning om festdagens frembrudd.

We Wish You a Merry Christmas and a Happy New Year

Eller «god jul og godt nytt år» som det heter på godt norsk. Før i tiden het det at du tapte din lykke om denne hilsen ble glemt. Nå om dagen er de faste ord på utallige julekort som sendes slekt og venner før jul. Julekort ble vanlig i Norge rundt århundreskiftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

X-mas

En forkortelse for Christmas som betyr jul. Vi nordmenn adopterer villig vekk engelskspråklige ord og utrykk. «X-mas party» er kanskje litt mer funky enn «julefest»

 Øl, øl og mere øl. Øl, øl og mere øl.

Yrke

Yrket ditt avgjør om du må jobbe i julen. Enkelte velger også å gjøre veldedig arbeid i julen og slår et slag for de som faller utenfor den «vanlige» julefeiringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Zorro og Robin Hood

Trå til side! Karl-Bertil Jonsson er helten. Helten som tar fra de rike og gir til de fattige. Helten i våre hjerter på julekvelden Tegnefilmklassikeren er basert på en historie av Tage Danielsson og tegnet av Per Åhlin.

Ære være Gud i det høyeste

Og fred på jorden, i mennesker hans velbehag. (Luk 2:14) Kjente ord fra juleevangeliet og englenes budskap om Jesus fødsel.

Øl

Ble i Norden regnet som en guddommelig drikk. Ølbrygging var påbudt ved lov i Gulatings- og Frostatingsloven. Hvert år brygger bryggeriene «Juleøl» som behørig vurderes av landets aviser, og mange brygger hurtigøl som «Tomtebrygg» eller «mjød». Kjær følgesvenn til julemiddagen er Aquavit.

Åsgårdsrei

Eller «oskorei» var ifølge norsk folketro et følge av dødninger og trollpakk som rir gjennom luften, spesielt ved juletider. De tok med seg folk på sin ville ferd eller varslet ufred. Oskorsreia kom gjerne til hest og bråkte voldsomt.