Øyvind Holen: «Groruddalen, en reiseskildring»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva har Tveita-gjengen og Jan Kjærstad til felles? Ringer det kanskje en bjelle når du hører ord som kriminalitet, gjengopprør, gettodannelser og høyblokker?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Groruddalen, en reiseskildring»


Øyvind Holen,
(Cappelen Forlag, 2005)

Groruddalen skaper ofte store overskrifter i media i forbindelse med kriminalitet, sosial nød og velferdsproblemer. Dalen rommer over 120.000 innbyggere men har aldri stått sterkt når det gjelder kultur eller historie.

Fakta er at Groruddalen med over 120.000 innbyggere ikke bare har fostret gangstere, betong og tagging. Like mye som Groruddalen er et klart bilde på skillet mellom øst og vest, er denne dalen også et bilde på samfunnsutviklingen og klasseskillet i Norge.

Assosiasjonene er mange, det som er sikkert og visst er at drabantbyen rett utenfor Oslo er mer enn bare hard asfalt.



Grorud for alle penga


«Groruddalen er Oslos dårlige samvittighet, et dalføre du bare drar til om du ikke har råd til å bo andre steder. Eller er den det?»

Denne «reiseskildringen» er definitivt noe utenom det vanlige, dette er en hverdagslig og sjarmerende reise, der leseren følger t-banenettet til rett utenfor Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øyvind Holen kan ikke identifisere seg med det idylliske bildet av Norge med frisk luft, ruvende fjell og trange fjorder. Han har ikke vokst opp blant sunn natur og frie fosser, men mellom asfalt, forurensing og gjengopprør. Og kanskje noe til?

Holen har skrevet en minnerik dokumentar med skjønnlitterære trekk, om stedet der han vokste opp.

Innføringen i Groruddalen denne boka gir oss, har derfor en personlig vri. Like fullt som denne reisen fører oss med t-banenettet fra Ellingsrudsåsen til Vestli, er det en reise tilbake i tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boken er inndelt i mange kapitler, med en overhengende teaser som gjør deg nysgjerrig på neste kapittel. Her lykkes Øyvind Holen virkelig med å dra med seg leseren videre.

Interne greier


«Dette handler ikke bare om Groruddalen, men om Norges drabantbyer. Hvorfor har de fått så dårlig rykte, og hva kan vi gjøre for å ta knekken på drabantbyens dårlige omdømme?»

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: Fredrik Arff)(Foto: Fredrik Arff)

Tross det at boken er godt skrevet og inneholder mange artige historiske fakta og muligheter i Groruddalen, er mitt inntrykk av boken todelt;

For oss som har vokst opp i en liten bygd på Vestlandet eller på vidda i Finnmark, blir omvisningen på Grorud litt for intern og lett en reiseskildring for spesielt interesserte.

På den andre siden ser jeg at dette er en viktig bok for for deg som kommer fra og/eller bor i en drabantby, noe jeg naturlig nok ikke har tilstrekkelig kunnskap om.

Jeg føler meg rett og slett litt utenfor!

Men allsidigheten og mangfoldet i en av Norges mest beryktede drabantbyer, kommer til sin rett i boken. Groruddalen er ikke bare gjort av grå betong og dystre statistikker lenger.

«Groruddalen, en reiseskildring» setter så absolutt farge på de høye blokkene. Derfor blir det terningkast fire.


Om forfatteren:

Øyvind Holen har jobbet som journalist siden 1989. I 2004 kom han med boken «Hiphop-hoder - fra Beat Street til bygde-rap».

Kilde: Cappelen.no


Her kan du lese flere litteraturanmeldelser:

Litteraturanmeldelser


Mer litteratur i

Neste Klikk

:

Litteratur
Litt.klikk
Forfatter-portrettet
Lydbøker

ABC.Startsiden.no:

Litteratur