Spretten kar

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Joda, jeg ser hva du prøver å si, men jeg er vel ikke nødvendigvis så veldig enig, sier Pål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg sitter nemlig og snakker med Pål Angelskår (vokalist, låtskriver og frontfigur i Minor Majority), og har nettopp presentert han for noe jeg mener er en åpenbar språkfeil på den forestående skiva hans.

(Foto: Stig Henning Morken)(Foto: Stig Henning Morken)

- Jeg synes det er greit; feil finner du jo overalt og jeg bryr meg egentlig ikke så veldig, fortsetter Pål.

Han er med andre ord ikke enig i at han har brukt feil preposisjon i tekstlinja «If We Could Try To Move In A Slower Pace» (skal være «... AT A Slower Pace»).

Kanskje ikke verdens største greie, men innrømme det vil han nødig.



Forståelig nok i grunn; for hvem ville vel uten videre innrømme feil ved noe de hadde arbeidet med i månedsvis? Og i hvert fall ikke hvis påstanden kom fra en journalist...

15 minutter etter kryper Pål likevel til korset.

- Faen og, jeg ser jo at du har helt rett! Nå har jeg sittet og tenkt, og nå begynner det virkelig å irritere meg, fastslår han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veldig fornøyde

Uansett, jeg kom ikke for å snakke om riktig språkbruk, men heller for å høre litt om Minor Majoritys nyeste album, «Reasons To Hang Around», som blir lagt ut for salg førstkommende mandag.

(Foto: Stig Henning Morken)(Foto: Stig Henning Morken)

- Jeg er veldig fornøyd, og synes det er det beste vi har gjort, åpner Pål kjekt. Det er man jo også på en måte forpliktet til å si, men det skulle vel egentlig bare mangle!

Pål mener at man overhodet ikke bør gå i studio dersom man ikke har som mål å lage sin beste plate og skrive sine beste låter.


- Men hvis vi skal snakke om musikken, så synes jeg den befinner seg en plass mellom våre to foregående album («If I Told You, You Were Beautiful» og «Up For You & I» red. anm.).

Minor Majority har på mange måter blitt stående som arketypen for sart, følelsesfull og forsiktig visepop.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Luksus med presse

Tre album er i havn (hvis vi regner debuten «Walking Back Home From Nicole's» i 2001 som et fullverdig album), og med det fjerde rett rundt hjørnet er gjengen i ferd med å bli rutinerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: Stig Henning Morken)(Foto: Stig Henning Morken)

- Vi merker jo først og fremst at det er en større etterspørsel i media, men det er jo bare luksus. Etter å ha jobbet så lenge med plata, føles det bare som et takknemlig avbrekk å få snakket om den, påpeker han.

- Men det er likevel litt vanskelig å sitte her og snakke om en prosess som jeg er såpass tett oppe i. Jeg liker vanligvis å ha fått ting på avstand før jeg uttaler meg.

- Eksempelvis hørte jeg nylig gjennom det forrige albumet vårt. Jeg kan vel tenke meg at det er ett år siden sist, og jeg må bare innrømme at jeg synes det er et veldig fint album.

- Kanskje jeg neste år kan si det samme om «Reasons To Hang Around», halvt spør, halvt konstaterer Pål.

Til forskjell fra tidligere utgivelser, har bandet denne gangen brukt mer tid i studio. Dette resulterte i en hel haug med låter, samtidig som det også presenterte dem for langt flere tekniske muligheter enn tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg synes det var veldig spennende, og er overhodet ikke redd for at den prosessen har polert det musikalske uttrykket vårt, hevder Angelskår.

Diskografi:


• «Walking Back Home From Nicole's» (2001)
• «If I Told You, You Were Beautiful» (2002)
• «Up For You & I» (2004)
• «Reasons To Hang Around» (kommer mandag 23. januar)

- Jeg er lei av at såkalte indie-utgivelser på død og liv må ha et skittent lydbilde. Det blir på mange måter litt påtatt. Vi skal ikke være redde for å lage polert og velprodusert musikk.

- Men når det er sagt må jeg også innrømme at jeg synes skittent og skeivt kan være veldig bra, og blant annet synes jeg at det siste albumet til Ryan Adams var noe av det beste som ble gitt ut i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere strenger


Vi snakker videre om by:Larm (som Pål ikke har så voldsomt mye til overs for), engelsk som populærkulturens språk, viktigheten av det lokale plateselskapet Big Dipper og Påls tekstmessige uttrykk, før vi etterhvert kommer inn på hans egenskaper som vokalist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Foto: Stig Henning Morken)(Foto: Stig Henning Morken)

De som har fulgt bandet i noen år, vil kanskje ha lagt merke til frontfigurens åpenbare utvikling som vokalist, noe som spesielt var tydelig på albumet «Up For You & I».

- Joda, det kan nok stemme at jeg har blitt flinkere til å synge, og det er vel et resultat av at vi har spilt masse konserter og at jeg således har fått anledning til å øve masse.

Hopping


Har man vært på konsert med Minor Majority, er det omtrent umulig å ikke ha lagt merke til Angelskårs sterke trang å til hoppe og sprette rundt på scenen.

Kanskje ikke det mest naturlige for musikere som opererer innenfor sjangeren akustisk visepop, men dette er åpenbart ikke noe hinder.

- Ja, selvsagt er jeg glad i å hoppe når jeg spiller, innrømmer han.

- Det har jo med at alle gutter egentlig vil spille i rockeband, men nå er det nå en gang slik at jeg spiller i Minor Majority.

- Selvsagt skulle jeg ønske jeg kunne spille som Dinosaur Jr., men det gjør jeg nå en gang ikke.

- Men med hoppinga er jeg iallfall i nærheten. Det er samtidig en del av å skulle kommunisere og underholde publikum, og der synes jeg vi vanligvis er ganske så flinke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minor Majority:

• Halvor Høegh Winsnes (trommer)
• Henrik Harr Widerøe (bass, banjo)
• Jon Arild Stieng (gitar)
• Harald Sommerstad (tangenter)
• Pål Angelskår (vokal, gitar)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rockefeller-debut


I det henseende var det naturlig for meg å bringe på banen konserten de spilte for et utsolgt Rockefeller for et drøyt år siden.

- Det der var en merkelig greie. Jeg er jo selv fra Oslo, og det å skulle spille på samme konsertarena som jeg hadde sett mange av mine musikalske helter opptre, var litt rart.

- Vi hadde vel ikke spilt noe på to måneder omtrent, men så endte det med at vi solgte ut hele greia, forteller Pål engasjert.


- Det gjorde meg kjempenervøs, og da sleit vi langt mer enn vi vanligvis gjør. Nå løsnet det noe på slutten, men det var likevel en sær opplevelse.



- Men et halvt år seinere prøvde vi oss igjen, og da funka det mye bedre. Det var nok mest snakk om en iboende respekt for Rockefeller som konsertsted, som gjorde utslaget.

Språkfeilen sitter i


Før vi rusler ut fra kafeen, spør jeg hva han mener er kjennetegnet ved en god låt.

- Det er vel masse elementer som kan spille inn, men mitt inntrykk er at jo enklere det gjøres, jo bedre blir resultatet. Eksempelvis har jeg enorm respekt for de som kan lage en låt med kun tre akkorder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ta Madrugada og låta «Majesty». Uhyre enkel komposisjon, men samtidig utrolig bra!



(Foto: Stig Henning Morken)(Foto: Stig Henning Morken)

I det drosjen på vei ned til byen, snakker vi blant annet om betydningen av musikkanmeldelser, og Pål legger ikke skjul på at det er viktig å få gode kritikker.

- Men der er jo så typisk at det dukker opp trykkfeil eller slike språkfeil som den du påpekte i stad, skyter han inn til slutt.

Første sekser


Det ser ikke ut til å gjøre noe. For fredag morgen mottok Minor Majority sin første anmeldelse. Denne var av det heller hyggelige slaget, og Dagsavisen endte til slutt opp med terningkast 6!

I en kommentar sier Pål at det var kjempekult å få en slik bra kritikk:

- Vi var på vei til «God Morgen, Norge» i dag tidlig, og var ganske trøtte. På veien ut fra hjemmet så jeg avisen i trappeoppgangen, og jeg måtte selvsagt ut for å kjøpe et eksemplar!

Helgen er med andre ord reddet for Pål Angelskår og hans medsammensvorne, og nå spørs det bare hva dommen fra resten av Norge blir.

(Foto: www.bigdipper.no)(Foto: www.bigdipper.no)


Minor Majority: Hjemmeside

Mer i Magasinet Neste Klikk:


Musikk
Musikerportrettet Hederlig forsøk fra Minor Majority (15.01.2005)

ABC Startsiden:


Musikk
Teater
Litteratur