Hval svømmer i flokk mot Bergen

Minst 50 grindhvaler svømte søndag ettermiddag fra Herdlefjorden mot Bergen. De svømmer vanligvis i flokk, og det hender at de svømmer inn på land. Foto: Siw Sæveraas / Scanpix
Minst 50 grindhvaler svømte søndag ettermiddag fra Herdlefjorden mot Bergen. De svømmer vanligvis i flokk, og det hender at de svømmer inn på land. Foto: Siw Sæveraas / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 50 grindhvaler svømte søndag ettermiddag fra Herdlefjorden mot Bergen. – Ikke kom for nær dem, for da kan de bli skremt på land, sier hvalekspert Lars Walløe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er tett i tett med hvaler flere hundre meter etter hverandre. Det er minst 50 av dem, kanskje 100, sier BT-journalist Siv Sæveraas til Bergens Tidende.

Flokken ble observert i Byfjorden utenfor Morvik i Åsane søndag ved 15.30-tiden, bare noen kilometer nord for Bergen sentrum.

Hvalene er av arten grindhval og kan ifølge Store Norske Leksikon bli opptil 8 meter lange og 3 tonn tunge. Grindhvalen er svart, bortsett fra et hvitt strupeparti og en hvit eller gråhvit stripe langs midten av buken.

Sjøpattedyrene lever i flokk og føder levende unger, og de som svømmer sammen, er som regel i slekt med hverandre, opplyser Lars Walløe, hvalekspert og professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo.

– Ikke farlig, men hold avstand

Hvaler i Byfjorden i Bergen. Sandviken i Bakgrunnen. Minst 50 grindhvaler svømte søndag ettermiddag fra Herdlefjorden mot Bergen. De svømmer vanligvis i flokk, og det hender at de svømmer inn på land. Foto: Vegard Valde / ScanpixHvaler i Byfjorden i Bergen. Sandviken i Bakgrunnen. Minst 50 grindhvaler svømte søndag ettermiddag fra Herdlefjorden mot Bergen. De svømmer vanligvis i flokk, og det hender at de svømmer inn på land. Foto: Vegard Valde / Scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge hvaleksperten bør man holde seg på avstand fra hvalene.

– Ikke gå for nærme dem, for da kan de bli redde og svømme på land. Ikke forsøk å skremme dem vekk, de gjør ingen skade. De kan komme til å gå i fiskegarn, men det unngår de som regel så lenge de ikke blir skremt bort det, sier han til NTB.

Grindhvalene vokser hele livet, men de blir ikke så store som vågehvaler, som er den hvalarten det drives fangst på i Norge. Grindhvalene lever av fisk og andre svømmende arter de finner i havet, og de er ifølge hvaleksperten ikke farlige for mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Strandet hval på Nesodden

– Ingen uvanlig stor flokk

Grindhvalene oppholder seg stort sett ute i Atlanterhavet og Norskehavet, og særlig rundt Færøyene, Grønland og Island er det mange flokker, forteller hvalekspert Walløe.

– Det er ikke noe uvanlig å se store grindhvalflokker langs norskekysten, men det er litt spesielt at de kommer til en så stor by som Bergen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge eksperten er det ikke noe uvanlig med størrelsen på flokken som søndag ettermiddag er på vei mot Bergen sentrum.

– Det er ikke noen liten flokk, men det er ikke noen spesielt stor flokk heller, sier han.

– Spises på Færøyene

Grindhval ble ifølge Store norske leksikon fanget av norske småhvalfangere i 1950- og 1960-årene, men ifølge hvaleksperten har det aldri vært vanlig å spise grindhval i Norge. Men det er det på Færøyene.

– På Færøyene er det tradisjon å spise grindhval, og der hender det at båter legger seg bak dem og skremmer dem så de svømmer på land, sier han.

Hvalekspert Walløe håper nå at folk vil holde seg på avstand slik at hvalflokken svømmer ut mot havet igjen.

– Forhåpentligvis svømmer de ut igjen, men det hender at grindhvaler svømmer på land. Men hvis man ikke skremmer dem på land, burde de klare å svømme ut igjen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nyt synet på avstand

Ifølge hvaleksperten er ikke grindhvaler noen raske svømmere, så det kan nok ta litt tid før hvalene er ute på havet igjen.

Politiet i Bergen opplyser til NTB at de ikke kommer til å sende noen politibåt for å holde folk unna hvalene, men de håper likevel at folk vil la være å skremme dem på land.

– Folk må la være å skremme dem og heller holde seg på avstand og nyte synet derfra, sier Terje Hilland, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt, til NTB.

Les også:

Reddet ni hvaler

Kjemper for å redde dødsdømte hvaler

Over 120 hvaler døde