150 ærfugl kan ha blitt jaget i døden av hval

ÆRFUGL: 150 kan ha mistet livet på grunn av hval. Illustrasjonsfoto: InAweofGod'sCreation/Flickr
ÆRFUGL: 150 kan ha mistet livet på grunn av hval. Illustrasjonsfoto: InAweofGod'sCreation/Flickr
Artikkelen fortsetter under annonsen

Obduksjonsrapporten slår fast at det ikke var tungmetaller som tok livet av 150 ærfugl i havna på Andenes i Nordland. Forskerne tror nå at fuglene kan ha blitt jaget i døden av spekkhoggere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Teorien om at tungmetaller tok knekken på fuglene i januar er nå skrinlagt.

– Vi undersøkte bly, kobber og kvikksølv. Nivåene i fuglenes lever var normale, sier forsker Olav Eikenæs ved Veterinærinstituttet i Harstad til NRK.

Både den foreløpige og den endelige obduksjonsrapporten konkluderer med at de 100-150 fuglene døde av matmangel. De ble funnet døde i havna i Andenes i løpet av en periode på to-tre uker i januar.

Matmangelen setter forskerne i sammenheng med stort innsig av sild på ettervinteren. Samtidig som fuglene ble funnet døde, ble det funnet store flokker med spekkhoggere på Andfjorden. Spekkhoggerne spiser gjerne ærfugl når de får sjansen til det.

– Spekkhoggere vil i en viss utstrekning jakte på andefugler som ærfugl, og fuglene skremmes derfor bort fra områder hvor disse hvalene opptrer, sier Eikenæs.

Forskernes teori er derfor at fuglene som var i dårligst form, søkte ly i havnebassenget, og i mindre grad dro ut i fjorden hvor det var bedre tilgang på mat.

– På denne måten kan det ha oppstått en ond sirkel for fugler i dårlig ernæringsmessig forfatning, og en konsentrasjon av slike individer i havna, sier Eikenæs.