Gammelt utstyr ga ny fest

Marit Bjørgen ble tiljublet igjen etter et nytt VM-gull mandag. (Foto: Gorm Kallestad / Scanpix).
Marit Bjørgen ble tiljublet igjen etter et nytt VM-gull mandag. (Foto: Gorm Kallestad / Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Marit Bjørgen ble tiljublet som en popstjerne nok en gang. Hun kan takke et skipar fra 2005 for VM-hysteriet mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis hadde møtt opp for å feire henne i Oslo sentrum. Noen timer før medaljeutdelingen slo hun Justyna Kowalczyk på 10-kilometeren.

– Jeg kjenner at jeg har adrenalin i kroppen fortsatt. Det er kjempemange inntrykk i løpet av en sånn kveld. Det er veldig spesielt, sa Bjørgen etter medaljeseremonien på Universitetsplassen mandag kveld.

Les også: - Utrolig sterkt

Etterpå ble hun eskortert av politiet rett til NRKs VM-studio.

Yndlingspar

Gulløpet skjedde på et skipar produsert for seks år siden. Seiersmarginen var 4,1 sekund.

– Det er et av hennes virkelig yndlingspar. Det gir en veldig trygghet å ha slike ski. Det er ikke så mange tilfeller der ski er med i så mange sesonger, sier smører Perry Olsson til NTB.

Gullparet blir bare brukt en sjelden gang hvert år. Det behandles omtrent like forsiktig som Arve Tellefsens beste instrument.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De benyttes aldri på trening. Det behøver vi ikke fordi de fungerer så godt. Vi ønsker også å slite så lite som mulig på dem.

Les også: Bjørgen tok sitt tredje gull

– Dette er en skipar som passer for bruk av tørrvoks. Vi er veldig trygge på det, og vi behøver lite tid på å klargjøre skiene. De ble ikke benyttet under OL i Vancouver. Der var det klisterføre hele tiden.

Reprise

Bjørgen spratt opp på seierspallen for tredje gang på få dager. Hun er allerede VM-dronning, halvveis i mesterskapet med gull på skiathlom, sprint og 10 kilometer.

Det er uklart om hun går lagsprinten onsdag. Ifølge landslagstrener Egil Kristiansen tas ikke den beslutningen før tirsdag morgen. Men stafetten og tremila står garantert på hennes liste.

– Stafett og tremil er desidert viktigst og henger høyest, men jeg har ikke tatt noen beslutning ennå. Sprintstafetten er en kamp med syren, og den må man kvitte seg med på 24 timer, sa Bjørgen til NTB.

Jelena Välbe har VM-rekorden med fem gull i et og samme mesterskap (1997 Trondheim).

Bjørgen kan klare det samme.