Veto mot datalagringsdirektivet?Taus om trussel mot Norge

Vil ikke utdype EU-trusler: Ambassadør János Herman. Foto: Den europeiske unions delegasjon til Norge
Vil ikke utdype EU-trusler: Ambassadør János Herman. Foto: Den europeiske unions delegasjon til Norge
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-ambassadøren truet Norge i Aftenposten, men nekter å si noe om hva han mente med det. - Fingrene av fatet, EU, krever Frp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I torsdagens Aftenposten går EUs ambassadør i Oslo, János Herman, langt i å fremme trusler dersom Norge skulle finne på å nedlegge veto mot EUs omstridte datalagringsdirektiv.

- Vi kan ikke utelukke at følgene blir mer vidtgående enn det som er blitt hevdet i den norske debatten så langt, sa Herman til Aftenposten.

Nå nekter Herman å si noe om EU med dette har til hensikt å gå til handelskrig dersom Norge ikke tar direktivet inn i EØS.

Nekter å utdype

- Hvorfor åpner du for at EU vil gå lenger enn å sette den delen av EØS-avtalen ut av spill, som datalagringsdirektivet tilhører?

- Jeg har ikke sagt at reaksjonene vil gå utover det relevante området i EØS-avtalen. Det jeg sa, var at de kan gå lenger enn det som har vært omtalt, sier Herman, og nekter å svare på ytterligere spørsmål.

- Jeg har gitt de signalene jeg ønsker å gi i Aftenposten, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Utover det, ønsker jeg ikke å kommentere dette, avslutter ambassadøren.

- Stortinget må overse EU-trusler

Fremskrittspartiet reagerer sterkt på at EU på denne måten prøver å presse Stortinget.

- EUs ambassadør til Norge bør holde seg unna den norske debatten om Datalagringsdirektivet, sier stortingsrepresentant Bård Hoksrud.

- Trusselen fra EU har vi opplevd før. Vi kan ikke bry oss om den. Dette er en avgjørelse som Stortinget må ta uten at det utsettes for press på denne måten, sier Hoksrud, som er nestleder i transport- og kommunikasjonskomiteen.

EU-ambassadør Hermans dramatisering av et veto, kommer trass i redegjørelsen daværende statsminister Gro Harlem Brundtland ga Stortinget som premiss da EØS-avtlaen ble vedtatt i 1992.

Les hva Gro sa: - Veto kan gjøre at ting går rett i søplebøtta.