Høybråten-kritikere står fram

Høybråten-kritikere står fram
Høybråten-kritikere står fram
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere KrF-ordfører Jan Oddvar Skisland i Kristiansand sier han ble skjelt ut over telefon av partileder Dagfinn Høybråten etter at han hadde ment noe om partiets profil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Aftenposten fredag ble det framsatt knallhard kritikk mot partileder Dagfinn Høybråtens lederstil av flere anonyme kilder. Lørdag står to tidligere KrF-topper fram i Aftenposten og Fædrelandsvennen.

Jan Oddvar Skisland forteller til Fædrelandsvennen at han ble skjelt ut av Høybråten over telefon.

– Han lurte på om jeg visste hva utspillene mine gjorde med partiet. Først ble jeg paff. Deretter ble jeg sint og tenkte «dette finner jeg meg ikke i». Jeg svarte tilbake at dette var en helt uakseptabel måte å håndtere medarbeidere på. Etter det var det nesten ikke kontakt mellom oss, sier Skisland.

– Trakk meg

Den tidligere ordføreren forteller at Høybråtens stil var medvirkende til at han trakk seg fra politikken.

– Høybråtens lederstil var en sterkt medvirkende årsak til at jeg trakk meg fra partipolitikken. Jeg falt ned på at det var umulig å være ordfører i Norges femte største by og ha et så betent forhold til partilederen, sier Skisland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at partimedlemmer ble kjent med at Skisland og Høybråten ikke var på talefot, var det en rekke mennesker som henvendte seg til Skisland.

– Blant dem som henvendte seg, var det tidligere statsråder, statssekretærer og ordførerkolleger. De orket ikke ta runder med Høybråten selv, sier Skisland.

Mistrivsel i stortingsgruppen

Ingebrigt Sørfonn, stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti i tolv år fra 1997, bekrefter påstandene om Høybråtens autoritære lederstil i Aftenposten lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den konservative KrF-veteranen som i dag er administrativ leder i Indremisjonsforbundet, sier han er fortvilet over situasjonen i partiet. Han forteller at lederstilen til Høybråten har vært en stor utfordring både for stortingsgruppen og sentrale KrF-ere.

– Dette er nå så kjent ute i partiorganisasjonen at det ikke kan skjules lenger, sier han til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg gikk fra å ha Jon Lilletun som sjef til å ha Dagfinn Høybråten som leder av stortingsgruppen. Det var som natt og dag. På aksen for lederstil lå de på hvert sitt ytterpunkt, forteller Sørfonn.

– Vi var mange som direkte mistrivdes i stortingsgruppen. Problemene ble tatt opp på internt seminar og det ble en tydelig forbedring. Men etter hvert gled forholdene over i gamle spor, sier han.

Dagfinn Høybråten ville ikke kommentere saken overfor NTB lørdag formiddag. (©NTB)