Fant 5500 år gammel sko

Denne vesle mokasinen ble antakeligvis brukt av en mann for 5500 år siden. (Foto: AFP PHOTO/University College Cork)
Denne vesle mokasinen ble antakeligvis brukt av en mann for 5500 år siden. (Foto: AFP PHOTO/University College Cork)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne lærmokasinen ble laget tusen år før pyramidene i Giza ble bygget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utrolig nok er mokasinen i perfekt stand – til og med lissene – takket være de kjølige, kalde og tørre forholdene i hulen Vayotz Dzor-provinsen i Armenia hvor skoen ble funnet.

Mokasinen tilsvarer en størrelse 37, og ville dermed ha passet på en liten kvinnefot i dag, men trolig har den blitt brukt av en mann i sin tid, sier forskerne.

- Det er et utrolig funn. Vi trodde vi så på noe som daterte seg tilbake et par hundre år, men det viser seg at det er den eldste skoen som er funnet noensinne, sier Ron Pinhasi, en arkeolog ved University College Cork til den britiske avisen Telegraph.

Fant beholdere med mat

Skoen var fylt med gress, men det er usikkert om dette var for å holde foten varm eller for å opprettholde formen på skoen.

I tillegg til mokasinen fant arkeologene beholdere med hvete, bygg, aprikoser og andre spiselige vekster.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gulvet var dekket med sauemøkk som fungerte som en perfekt forsegling over gjenstandene.

Eldre enn Ötzi

- Da var først da vi fikk resultatet fra de to laboratoriene i Oxford og California at vi skjønte at skoen var et par hundre år eldre enn skoene som ble brukt av ismannen Ötzi, sier Pinhasi.

Ötzi levde for om lag 5300 år siden og hans mumifiserte levninger ble funnet i 1991 i Ötztaler-alpene, på grensen mellom Østerrike og Italia.

Ismassene mumifiserte Ötzi

Ötzi kom fra Italia, og skulle krysse Alpene til fots. Bare åtte timer etter at han forlot de solfylte og varme åssidene i lavlandet møtte han døden i høyfjellet. Han ble trolig overrasket av uvær og frøs i hjel.

Kroppen til Ötzi ble mumifisert ved at den naturlige forråtnelsen ble blitt holdt tilbake.

Dette fordi kroppen lå i tette ismasser uten tilstedeværelsen av ødeleggende oksygen. Han ble funnet med skader fra piler, muligens etter en kamp.