Frykter større vulkanutbrudd på Island

Vulkanen, som ligger nær isbreen Eyjafjallajøkull sør på Island, begynte tidlig søndag morgen å våkne til liv. (Foto APTN/Scanpix)
Vulkanen, som ligger nær isbreen Eyjafjallajøkull sør på Island, begynte tidlig søndag morgen å våkne til liv. (Foto APTN/Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk som er evakuerte etter vulkanutbruddet på Island, vet ikke når de kan dra hjem igjen. Forskere frykter at utbruddet kan sette i gang den større vulkanen Katla.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vulkanen ved isbreen Eyjafjallajökull, som ligger omtrent 120 kilometer øst for Reykjavik, våknet til liv rundt midnatt natt til søndag.

Etter at geologer hadde fløyet over breen i helikopter, kunne de konstatere at utbruddet hadde skapt en 500 meter lang sprekk i isen. Myndighetene startet umiddelbart evakueringen av tre bygder ved breen, og omkring 600 mennesker måtte forlate hjemmene sine.

Redd for dyrene

– Vi hadde ikke tid til å bli redde og alle var så rolige, sier bonden Dorhildur Bjarnadottir (51), som måtte dra til det lille tettstedet Hvolsvöllur, ett av tre steder der Røde Kors har opprettet sentre for de evakuerte.

– Det verste er at vi måtte forlate dyrene, sier mannen hennes.

Senere på dagen ble det meldt at bønder fikk lov å dra hjem for å se til husdyrene sine.

Christina Bengtsson sier det største problemet er den vulkanske asken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Asken kan være farlig for dyrene. Når vi gikk utenfor, kunne vi føle asken i munnen. Fra vinduet mitt ser jeg en rød himmel, og hvis jeg går ut, kan jeg se ild, forteller hun til svensk radio.

– Et lite utbrudd

På en pressekonferanse opplyste geofysiker Magnus Tumi Gudmundsson at det er umulig å spå hvor lenge utbruddet kan vare.

– Det kan slutte i morgen, eller det kan fortsette i et år eller to. Men dette er et lite utbrudd, sier han.

Gudmundsson, som er rådgiver for myndighetene, sier utbruddet ikke ligger rett under isbreen, og at det derfor er mindre fare for bresmelting og flommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men andre forskere er likevel bekymret.

– Vi vet at et utbrudd i Eyafjallajökull ser ut til å kunne aktivere vulkanen Katla, sier geofysiker Pall Einarsson.

Et slikt utbrudd kan bli en større og lang mer alvorlig hendelse, fordi det kan smelte is på toppen av fjellet og utløse storflom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Katla har vanligvis utbrudd en gang hvert 50. år. Sist gang var i 1918.

Trafikkproblemer

Politiet opplyste søndag ettermiddag at området og veiene fortsatt er stengt. Men folk kan få spesialtillatelse til å kjøre gjennom, opplyser den lokale politimesteren Kjartan Thorkelsson.

I tillegg ble all flytrafikken til og over øyriket innstilt eller omdirigert, fordi det var frykt for at røyk og aske skulle påvirke navigasjonssystemene. Dette rammet blant annet internasjonale flyginger fra de amerikanske byene Boston, Orlando og Seattle, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

1.300 passasjerer både på Island og i andre land ble rammet.

Flygingene fra Reykjavik ble gjenopptatt søndag formiddag, men innenlandsflygingene er fortsatt innstilt, opplyser de islandske luftfartsmyndighetene.

Forrige utbrudd i vulkanen under Eyjafjallajökull var helt tilbake i 1823. Vulkansk aktivitet og jordskjelv er imidlertid en del av hverdagen for islendingene. Deres mest kjente vulkan, Hekla, hadde utbrudd senest i 2000. (©NTB)

Les flere nyheter fra utlandet her


Vis større kart