Varsler forverring i Afghanistan

MER VOLD: General David Petreaus tror kampene vil hardne til i Afghanistan. (Foto: REUTERS/Yuri Gripas )
MER VOLD: General David Petreaus tror kampene vil hardne til i Afghanistan. (Foto: REUTERS/Yuri Gripas )
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet vil bli mer voldelig i Afghanistan på kort sikt, advarer den amerikanske generalen David Petraeus.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Petraeus, som leder Central Command med ansvar for nedtrapping i Irak og opptrapping i Afghanistan, fortalte til Kongressen onsdag at han regner med at kampene vil hardne til fram mot våren og utover sommeren.

Han varslet også at den afghanske regjeringens kamp mot korrupsjon kan føre til ytterligere ustabilitet når utro tjenere skal utpekes og erstattes.

– Fram til desember 2010 bør man derfor være varsom med å fastslå eventuell suksess eller fiasko for den nye strategien i Afghanistan, påpekte Petraeus.

Generalen understreket likevel at situasjonen i Afghanistan ikke er verre enn den var i Irak da han tok over kommandoen i 2007.

– Voldsnivået var langt høyere i Irak og flere sivile ble drept enn i Afghanistan. Men framgangen vil trolig gå senere i Afghanistan, sa Petraeus.

Generalløytnant William Caldwell, som leder opplæringen av de afghanske styrkene, sier at 123.000 politifolk og 159.000 soldater skal være klare i løpet de neste 18 månedene.

– Det er en stor utfordring, men det bør være realistisk med en samlet styrke på mellom 250.000 og 280.000 mann, sier Caldwell.