Ble Nobelkomiteen lurt?

GODT SELSKAP: De bare alle fått prisen. Men bare Barack Obama deltok på seremonien. Woodrow Wilson (t.h.) var invalid og Theodore Roosevelt droppet utdelingen. Fotomontasje: Scanpix
GODT SELSKAP: De bare alle fått prisen. Men bare Barack Obama deltok på seremonien. Woodrow Wilson (t.h.) var invalid og Theodore Roosevelt droppet utdelingen. Fotomontasje: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVerden strides om Barack Obama er verdig Nobels fredspris. Men fortjente hans forgjengere prisen mer? </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Nei, vi skal ikke gå inn i debatten om Barack Obama fortjente verdens mest prestisjefylte pris. Derimot skal vi skru tida tilbake til 1906 og 1919, da to svært ulike amerikanske presidenter mottok Nobels pris.

Mens Obama i 2009 er verdens desidert mektigste person, var situasjonen en litt annen for Theodore Roosevelt og Woodrow Wilson.

USA sto den gang utenfor det stormaktspillet som delte kolonimaktene i Europa. Europas hovedsteder lå flere ukers reise fra Washington.

Kvegdriver og president

Likevel var USA iferd med å etablere seg som en betydelig makt på den internasjonale scenen. USA utvidet eget territorium, og fikk i 1901 en energisk president som ikke var redd for å bruke makt.

Theodore «Teddy» Roosevelt tok over som president da forgjengeren William McKinley ble skutt og drept av en anarkist. Etterfølgeren var da kjent som en energisk kvegdriver, soldat, historiker og politiker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da den spansk amerikanske krigen brøt ut, forlot Roosevelt Washington for å lede de legendariske kavaleriregimentet kjent som Rough riders på slagmarka.

Innsatsen ga Roosevelt medalje, USA vant krigen mot Spania og landet var i ferd med å bli en verdensmakt. Snart skulle også Roosevelt bli interessant for den norske nobelkomité.

I 1905 sendte Japan sjokkbølger gjennom verden ved å slå mektige Russland. USAs president ble bedt om å mekle.

- USA hadde vært såpass utenfor de gamle stridene i Europa at de kunne framstå som nøytral megler, sier USA-kjenner ved Universitetet i Oslo, Ole Moen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det tsarstyrte Russland var knekt av Japan, som ble det første asiatiske landet til å slå en europeisk stormakt. Roosevelt fikk på plass Portsmouth-avtale

New York Times melder at krigen mellom Russland og Japan er over. Foto: New York Times archivesNew York Times melder at krigen mellom Russland og Japan er over. Foto: New York Times archives

Artikkelen fortsetter under annonsen

n og ble dermed interessant for den norske nobelkomiteen.

Men ble Nobelkomiteen lurt da Roosevelt fikk prisen i 1906?

- Løgnaktige russere

Ja, mener den amerikanske historikeren James Bradely. Roosevelt var nemlig ingen nøytral megler, og hadde lite overs for Russland.

- Ingen mennesker, svarte, gule eller hvite, kan være så løgnaktige, uoppriktige og arrogante, kort sagt lite tillitsfulle på alle måter som russerne, skrev han før krigen var over.

Japan deriomt var «flotte, siviliserte mennesker».

Nobel-komiteen fikk høre at Roosevelt selv hadde invitert partene til å fredssamtaler. Men et brev til sønnen avslørte noe annet.

- Jeg har selvsagt holdt skjult for andre – bokstavelig talt alle – det faktum jeg handlet på oppfordring fra Japan. Husk at du må ikke må fortelle noen at i fredsamtalene har jeg handlet på Japans oppfordring og at landet har kjent til hvert steg som ikke bare er godkjent, men også ønsket av Japan, skrev Roosevelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- La grunnlaget for militarismen

Etter krigen godtok også USA stilltiende at Japan fikk overherredømme over Korea. Dette la også grunnlaget for Japans økende selvtillit, og imperialistiske ambisjoner.

I en artikkel i New York Times, går James Bradely så langt at han hevder Roosevelts støtte til Japan var med på å bygge opp de militaristiske ambisjonene som endte med Japans angrep på Pearl Harbour i 1941.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Roosevelts skjulte arbeid for Japan var ukjente for Nobel-komiteen.

Den norske USA-kjenneren Ole Moen vil ikke si at Nobel-komiteen ble lurt i 1906.

- Jeg tror ikke det. Alfred Nobel var opptatt av å være realpolitisk. Theodore Roosevelt fikk slutt på en krig. Det var naturlig å belønne ham for det.

- At han ikke var uhildet i forhandlingene er nå så, sier Moen.

Visjonære Wilson

Den neste amerikanske presidenten som ble funnet verdig Nobels fredspris, var Woodrow Wilson. Få presidenter ble husket som mer ulike enn Wilson og den første Roosevelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De to representerer ganske ulike tilnærminger i utenrikspolitikken og USAs rolle i verden. Roosevelt var eksponent for en intessebasert politikk, mens Wilson var en eksponent for en visjonær politikk, sier Svein Melby.

Han leder senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarstudier.

I 1916 ble Wilson gjenvalgt som USA president på løftet om å holde USA ute av første verdenskrig som raserte Europa. Løftet skulle holde i litt over ett år, og etter at tyske ubåter senket flere amerikanske skip, ba Wilson Kongressen om en krigserklæring.

Theodore Roosevelt leder Rough riders i krigen mot Spania på Cuba. Foto: Wikipedia/Creative CommonsTheodore Roosevelt leder Rough riders i krigen mot Spania på Cuba. Foto: Wikipedia/Creative Commons

Invalidisert

Han mobiliserte nasjonen til krig, og den amerikanske krigsmaskinene ble utslagsgivende for at de allierte vant krigen.

I januar 1918 skisserte han fredsvisjonene i sine 14 punkter, som han mente ville sikre fred i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her ba han om nasjonal sjølråderett, frihandel og fri rett til å store havområdet. Han ba også om en internasjonal sammenslutning av land, Folkeforbundet, som kunne sikre freden.

Fredsvisjonene sikret Wilson fredsprisen, men ikke støtte på hjemmebane. Tanken om forsoningen i Europa ble møtt av Frankrikes krav om hevn. Wilson ble i Europa i hele seks måneder, noe som skapte murring i hjemlandet.

I november 1919 skrev New York Times at Wilson hadde tapt forsøket på å få gjennom Versailles-traktaten. Dermed sluttet USA seg ikke til Wilsons fremste visjon, Folkeforbundet.

Da var Wilson invalidisert etter at han fikk hjerneblødning mens han aggiterte for fredsavtalen. Han ble aldri frisk og døde få år etter at han gikk av som president. Da var USA gått inn i en periode med isolasjon.

- Woodrow Wilson var en idealist, og mente at verden ville tjene på å bli amerikansiert. Han var en stabeis og ville ikke fire på noe. Han kunne nok reddet USA inn i Folkeforbundet med litt mer fleksibilitet, sier Ole Moen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er Obama en Wilson eller en Teddy?

Verken Woodrow Wilson eller Theodore Roosevelt kom til Norge for å hente Nobels fredspris. Barack Obama blir dermed den første sittende presidenten som tar imot prisen i Oslo.

I likhet med Wilson, får Obama prisen for sine fredsvisjoner.

Men er det Woodrow Wilsons fredsidealisme som har mest til felles med Obamas politikk?

Svein Melby tror de fleste ser det slik. Selv tror han imidlertid at Theodore «Teddy» Roosevelts realisme er vel så framtredende i Obamas utenrikspolitikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror nok de fleste vil si at Obama minner mest om Wilson. Han har vist en utstrakt hånd, lagt vekt på Nato og FN som jo tyder på wilsonske aner. Men han har også deler av Roosevelt i seg.

Realisten Obama

- Dersom man ser på hans holdning til menneskerettigheter, reaksjon på demonstrasjonene i Iran og på talen om Afghanistan, så ser han for seg klare grenser hva USA ikke skal drive med, sier Melby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror Obamas makt også setter rammer for fredsvisjonene.

- En god del av snakket om kollektivet løft er en dyd av nødvendighet. Men maktposisjonen setter også rammer for politikken, og skaper behov for å tilpasse seg.

- Jeg mener at Obama har en god del av Theodore Roosevelt i seg. Jeg tror kanskje han ligger et steg nærmere Teddy enn Wilson, sier Melby.

Kilder: New York Times Archives, Library of Congress.