Politimann dømt for råkjøring – mistet lappen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå venter samfunnsstraff eller fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en hastighet på opptil 180 km/t i en 80-sone, venter politimannen som tjenestegjør i Innlandet politidistrikt, 36 timers samfunnsstraff eller 18 dager fengsel.

Det var på riksvei 4 ved Lynga på Toten mannen ble oppdaget i svært høye hastigheter, bak rattet i en sivil politibil. Hedmarkingen var på vei mot Gjøvik etter endt oppdrag.

Så ble han oppdaget av egne kollegaer, som la seg på hjul. Her ble politimannen målt i hastigheter oppmot 150-180 km/t, mens snittfarten over den 4,3 kilometer lange strekningen ble målt til 135 km/t. Det skriver Hamar Arbeiderblad, som først omtalte saken.

Les også: Audi RS3: Denne hissigproppen er verdens sterkeste

Her er de først i verden

Nektet i retten

Hendelsen skjedde natt til onsdag 21. oktober 2015. Og det var Spesialenheten for politisaker som tok ut tiltale mot mannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er det kun dager siden saken pågikk i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Her nektet politimannen skyld, og dette skriver retten om hans forklaring:

«Tiltalte har påstått seg frifunnet fordi han mente å foreta en lovlig tjenestehandling. Han forklarte at han ble mistenksom da han så bilen som sto parkert på Lygna, og hadde vurdert å stoppe for å høre hva den gjorde der. Da han så bilen som kom kjørende etter seg, oppfattet han at det var den bilen som hadde stått parkert. Bilen kom svært raskt, og tiltalte bestemte seg for å finne ut hvor fort den kjørte. Han økte derfor farten, og da bilen halte innpå, kjørte tiltalte stadig raskere. Han holdt etter hvert jevn fart på speedometeret. Han ønsket ikke å forklare i retten hvor raskt det gikk, men sa at «dersom politibilen kjørte i 130 km/t, ville den tatt meg igjen».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring, står det i dommen.

Les ogå: Antall hestekrefter i bilene øker kraftig

Vegvesenet advarer: Kaller inn 1.000 trafikkfarlige biler

Mistet lappen

Nå er altså mannen dømt til 36 timers samfunnsstraff, eller 18 dager i fengsel. Politimannen må også belage seg på å være fotgjenger i fem måneder, i tillegg til å betale 5.000 kroner i saksomkostninger.

Dersom samfunnsstraffen ikke avtjenes i løpet av 90 dager, venter 18 dager i fengsel.

Les også: Maksimal bil-moro for pengene

Politiets råskinn har en helt spesiell hensikt