Skremmende tall fra Vegdirektoratet: Hver tredje personbil har bremsefeil

Er du blant se som har dårlige bremser? Med jevne mellomrom bør du teste de selv.
Er du blant se som har dårlige bremser? Med jevne mellomrom bør du teste de selv. Foto: Øivind Skar / NTB Tema
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dårlige bremser kan skape livsfarlige situasjoner i trafikken. Nye tall fra Vegdirektoratet viser at 33 prosent av alle personbiler har feil på bremsesystemet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Av de 628.920 lette kjøretøyene som gjennomgikk periodisk kontroll i perioden fra ny instruks trådte i kraft 8. juni i fjor og frem til årsskiftet, hadde en tredjedel feil knyttet til bremsene, sier Leif Magne Halvorsen, overingeniør i Vegdirektoratet, seksjon tilsyn og kontroll, i en pressemelding.

Avvikene omhandler alle type feil i bremseanlegget, og ikke bare de feilene som går direkte på bremselengden.

Les også: Derfor får mange av disse bilene problemer med bremsene

– Ta kontakt umiddelbart

– Ved mistanke om feil med bremsene bør bileier ta kontakt med verkstedet umiddelbart. Slike mangler er ikke noe man kan vente med til neste intervallservice, sier Arild Hansen, daglig leder i Autobransjens Leverandørforening (ABL).

Bremsefeil er den vanligste feilen på kontrollpunktene der det avdekkes feil som gir krav om utbedring og kontroll, ifølge Autobransjens Leverandørforening.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ti tips til kjøring på glatt føre

Ta egne tester

Hansen i Autobransjens Leverandørforening oppfordrer bileiere til å sjekke tilstanden selv med jevne mellomrom, i tillegg til bilens vanlige serviceplan.

– Ved en test i form av kraftig oppbremsing skal bilen fortsette stabilt fremover, og ikke dra ujevnt til noen av sidene. Ujevn reaksjon eller vandring ved bruk av håndbrems eller bremsepedal, eller at bremsen kan tråkkes helt i bånn, er tegn på at noe er galt, sier Hansen.

Les også: Automatisk nødbrems er smart og kan spare deg penger

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enda verre for tunge kjøretøy

– Fra 8. juni til 31. desember ble det kontrollert 19.842 kjøretøy i vektklassen 3,5 til 7,5 tonn. 34 prosent av disse hadde en eller flere bremsefeil som krevde utbedring og etterkontroll, opplyser Leif Magne Halvorsen i Vegdirektoratet.

I vektklassen over 7,5 tonn ble 39612 kjøretøy kontrollert. Her var andelen med feil knyttet til bremseanlegget 44 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tyven kan stjele bilen din på 15 sekunder

– Vask bilen - også om vinteren

Kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobil-Forbund (NAF), Jan Ivar Engebretsen, sier det ikke er ukjent at bremsefeil ligger på toppen som vanligste feil.

– Noe ikke mange vet er at det er veldig viktig å vaske bilen om vinteren, ikke bare på grunn av saltet på lakken, men også på grunn av bremseskivene. Om vinteren er bremseskivene veldig utsatt for rust, så bruk høytrykksspyler på spesielt bakhjulene.

Se den sjokkerende videoen: Hacket seg inn i bilen - slo av bremsene