Med dette utstyret slipper du unna fartsboten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye Mercedes E-klasse har det. Det har også Fords nye, store SUV Edge: En intelligent fartsholder som leser skiltene langs veien og tilpasser hastigheten automatisk etter disse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med andre ord en god garanti mot fartsbot.

I løpet av kort tid vil mange – om ikke de fleste - biler få en slik aktiv fartsholder enten som standard eller ekstrautstyr. Tenk deg at du kjører på en landevei med fartsgrense 80 km/t og har satt fartsholderen etter dette. Plutselig er fartsgrensen satt ned til 60 km/t, du registrerer ikke skiltet og borte på sletta står politiet med laserpistolen. Ingen grunn til bekymring. Kameraet i frontruten på bilen din har sett 60-skiltet og gitt beskjed til fartsholderen om å senke farten tilsvarende. Så fort du er ute av 60-sonen, øker bilen farten igjen uten at du behøver å røre gasspedalen.

Les også: Så mye koster det å bryte fartsgrensen
Fords Intelligente Hastighetsbegrenser er i ferd med å bli ett av de mest populære utstyrsvalgene i Europa.

– Også her i Norge har kundene oppdaget hvor godt det kan være å ha utstyr som hjelper deg å holde oversikt over fartsgrensene i et hektisk trafikkbilde, sier informasjonssjef Anne Sønsteby i Ford Motor Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vi kjører stadig saktere

– Utstyret er også tilgjengelig på S-Max, hvor 96 prosent av kundene velger det og på Galaxy, hvor hele 98 prosent av kundene vil ha bilen utstyrt med dette. Det er ikke alltid like enkelt å holde oversikt over fartsgrensene, spesielt på veier der fartsgrensen varierer mye. For noen ender det med et blink fra fotoboksen, med påfølgende brev og bot i posten. Sånn sett kan en Intelligent Hastighetsbegrenser fjerne noe av stresset ved å kjøre bil og sikre at sjåføren holder lovlig hastighet. Det er også bra for sikkerheten, sier Sønsteby.

En slik aktiv fartsholder kan du enkelt overstyre med et tråkk på gasspedalen – for eksempel hvis du ønsker å foreta en forbikjøring. I London vurderes det nå å innføre dette utstyret som standard på alle busser.

Saken er først publisert på Motor.no

Les også:

Audi S- og RS: Salget av disse verstingene er tredoblet i Norge

Denne startet GTI-eventyret – for 40 år siden