– Er du enig i at vi må stoppe disse drittsekkene?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med klistremerker hvor det står: «Jeg bryr meg ikke om andre folk, jeg kjører der jeg vil kjøre», patruljerer russiske ungdommer gatene for å stoppe «drittsekker» i trafikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal man tro antallet dashbord-videoer på YouTube, må russiske bilister være noen skikkelige tullinger i trafikken. Selvfølgelig er det gale bilister i alle land, men de russiske veiene virker å være preget av anarki.

Videoer viser at folk vil både dobbel- og trippelparkere, samt kjøre på fortauet for å unngå trafikk. Siden de russiske myndighetene tilsynelatende ikke gjør særlig mye for å stoppe dette, har russiske ungdommer tatt saken i egne hender.

– StopXam startet i mai 2010, så vi begynner å bli noen år. Jeg startet på grunn av egne erfaringer i Moskva. Det var spesielt en episode som gjorde sterkt inntrykk da jeg måtte vente i nesten tre timer fordi jeg stod bak en dobbelparkert bil, sier Dmitry Chugonov til Vice .com.

StopXam, som oversatt til norsk betyr «Stopp en drittsekk», har nå hundrevis av medlemmer, flest i Russland, men også blant annet i Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil identifisere drittsekker

– Mine venner og jeg ønsket å finne en måte for hvordan vi kunne identifisere en «drittsekk». Vi bestemte oss for at det skulle være et klistremerke, som skulle dekke en halv vindusrute, som skulle ha den beskjeden på seg.

Saken er enkel, hvis bilistene ikke snur da de kjører på fortauet, får de et klistremerke på ruta som sier at «Jeg bryr meg ikke om andre folk, jeg kjører der jeg vil kjøre». StopXam tillater ikke at de kjører ut i kjørefeltet, de må kjøre den veien de kom fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De holder fast i retten til å være uforskammet

Chugonov sier til Vice at de ikke ser etter slåsskamper, men prøver å møte folk med tanken om at de som ser etter fysiske krangler er svake mennesker som prøver å skjule seg bak aggresjon.

– I forsøk på å holde fast til deres rett til å være uforskammet, så vil folk være verbalt aggressive eller true med fysiske angrep, men jeg tilnærmer meg det med ro. Jeg har militærbakgrunn, så jeg er ikke redd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker å sette et eksempel for unge

En del av prosjektet er derimot å vise at ikke alle russiske bilister er like.

– Det er de som gir faen i alt og alle, som tror at andre personers tid, følelser og liv ikke har noe verdi. Folk som tror at deres jobb er viktigere enn andres. Vårt mål er å vise frem disse personene og latterliggjøre dem i videoene våre, sier Chugonov, og fortsetter:

– Ved å gjøre det så former vi negative assosiasjoner for den yngre generasjonen når det kommer til den type oppførsel. Vi prøver å skape et bilde av riktig oppførsel for dagens og fremtidens bilister.