Du gjetter kanskje hva dette dekket er laget av?

ALTERNATIVT DEKK: Dette vinterdekket har - mildt sagt - en noe utradisjonell gummi-råvare og testes nå i Sverige. Foto: Continental
ALTERNATIVT DEKK: Dette vinterdekket har - mildt sagt - en noe utradisjonell gummi-råvare og testes nå i Sverige. Foto: Continental
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nei - det er ingen tidlig aprilspøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løvetann er vel først og fremst noe som får de fleste hageeiere til å se rødt - for ikke å si gult.

Men nå kan det vise seg at planten med de gule bustehodene kan gjøre annet enn å irritere.

Vi kan rett og slett få løvetannplantasjer - for å lage rågummi til bruk i bildekk. Det er dekkprodusenten Continental som har nådd en litt annerledes milepæl i et

forskningsprosjekt for industrialisering av løvetann i dekkproduksjon.

Nylig presenterte de sitt første dekk som er laget av et materiale som de kaller Taraxagum, som kommer av det botaniske navnet for løvetann.

Les også: Snart tenker dekkene for deg

Testes i Sverige

Vinterdekket med betegnelsen WinterContact TS 850 P er laget som egne testversjoner med naturgummi av løvetann, og de første testene foregår denne vinteren i svenske Arvidsjaur.

– Etter flere år med intensivt utviklingsarbeid sammen med Fraunhofter Instituttet i Aachen, er vi glade for at vi nå kan teste de første løvetanndekkene på veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed er vi et viktig skritt nærmere vårt mål om å gjøre dekkproduksjon mer bærekraftig og mindre avhengig av tradisjonelle råvarer, sier Nikolai Setzer, styremedlem i Continental, i en pressemelding.

Det er i første omgang vinterdekk som lages av løvetann, målet er å lage løvetanndekk for serieproduksjon i løpet av fem til ti år.

Les også: Dekk kan si mer enn du tror om bilselgeren

Mer miljøvennlig

Forskningsprosjektets langsiktige mål skal være å finne en økologisk, økonomisk og sosialt levedyktig løsning for den økende etterspørselen etter naturgummi. Dette vil lette på presset på de tradisjonelle gummiplantasjene i tropiske strøk.

I tillegg er målet å redusere avhengigheten av naturgummi som kan være utsatt for kraftige prissvingninger på råvarebørsene. Videre er det mulig å dyrke løvetann på ubrukt land over hele Europa, og således nær Continentals europeiske fabrikker, noe som vil redusere behovet for logistikk og belastningen på miljøet.

Den løvetannbaserte gummien som Continental kaller Taraxagum er hentet fra roten av russisk løvetann og utviklingsprosjektet er støttet av den tyske stat. I fjor ble prosjektet også hedret med den prestisjetunge prisen ”European Greentec Award”.

Vinterdekk: Dette er årets testvinnere