To biler får toppscore i ny krasjtest

Toppscore og fem stjerner for både Mercedes V-klasse (til venstre) og Nissan X-Trail (til høyre) - det  er fasiten etter ny runde krasjtester hos Euro NCAP. Foto: Euro NCAP.
Toppscore og fem stjerner for både Mercedes V-klasse (til venstre) og Nissan X-Trail (til høyre) - det er fasiten etter ny runde krasjtester hos Euro NCAP. Foto: Euro NCAP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens en tredje nykommer skuffer litt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det europeiske krasjtestinstituttet Euro NCAP har akkurat offentliggjort resultatene etter å ha kjørt tre nye bilmodeller gjennom sine tester.

Euro NCAP har blitt nærmest fasiten på kollisjonstester. Å få toppscore og maks antall stjerner her, er svært viktig for bilprodusentene. Underveis i utviklingen av bilene bruker de da også mange av de samme parameterne - for å være sikre på at ikke noe skal glippe.

En bil skuffer

Nå er det Mercedes V-klasse, Nissan X-Trail og Citroën C4 Cactus som bokstavelig talt har blitt stilt til veggs.

Både Mercedesen og Nissanen oppnår de forventede fem stjernene. Like bra går det imidlertid ikke med Citroëns nye crossover. Her blir det "bare" fire stjerner - og dermed et litt skuffende resultat for Citroën.

Ikke like bra: SUV-smell i krasjtesten

Fotgjenger-beskyttelse

V-klasse er personbilutgaven av Mercedes' varebilsuksess Vito. Dette er en stor, solid og rommelig familiebil, og det overrasker ikke at den kommer godt ut av kollisjonstestene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På beskyttelse av voksne får den en score på hele 93 prosent. Beskyttelse av barn er også bra, 87 prosent. På sikkerhetssystemer får Mercedesen 85 prosent. Bare på fotgjengerbeskyttelse, faller V-klasse litt gjennom. Her blir det 67 prosent - men i sum holder det altså til fem stjerner.

Typisk ungdomsbil kommer dårlig ut i test

Godkjent for Nissan

Nissan X-Trail scorer gjennomgående noe dårligere enn Mercedesen - men likevel altså nok til at det blir fem stjerner også på den.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Best score får X-Trail på beskyttelse av voksne, nærmere bestemt 86 prosent. På beskyttelse av barn ender den på 83 prosent. Så blir det lik score - 75 prosent - både på sikkerhetssystemer og på beskyttelse av fotgjengere.

Dårligere stemning

Mens man kan puste lettet ut både hos Mercedes og Nissan, er det nok litt dårligere stemning hos Citroën etter at krasjtestresultatet kom ut i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nykommeren C4 Cactus klarer nemlig ikke fem stjerner. Den lille og særpregede crossoveren må nøye seg med fire - og dermed en liten ripe i lakken.

Kina-krise: Her gikk det absolutt ikke bra!

Svakt på sikkerhetssystemer

Her er det særlig resultatet for sikkerhetssystemer som trekker ned totalscoren. C4 Cactus får ikke mer enn 56 prosent på dette punktet.

Da går det heldigvis for Citroën bedre på de øvrige områdene. På beskyttelse av barn oppnår den 79 prosent. Fotgjengerbeskyttelse ender på 80 prosent - mens Cactus får 82 prosent på beskyttelse av voksne.

Vet du hvor sikker din bil er? Slik finner du det ut:

LES OGSÅ: Dette er de farligste bruktbilene