Bilene det stjeles flest av

BILENE TYVENE ELSKER: Ifølge Finans Norge, stjeles det flest biler av merkene Toyota og Volkswagen i Norge, men det er også de mest solgte bilmerkene. (Foto: COLOURBOX)
BILENE TYVENE ELSKER: Ifølge Finans Norge, stjeles det flest biler av merkene Toyota og Volkswagen i Norge, men det er også de mest solgte bilmerkene. (Foto: COLOURBOX)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år stjeles det tusenvis av biler i Norge. De fleste av disse er Volkswagen eller Toyota.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinningskriminalitet er den største andelen av anmeldt kriminalitet i Norge, ifølge Politiets statistikk. Og der finner vi blant annet tyveri av bil.

I 2013 ble det anmeldt 7.448 brukstyverier av motorkjøretøy totalt, hvorav 3.843 biler. De fleste av disse er en Volkswagen eller en Toyota.

Les også: Politiets superkamera tar biltyvene raskere - slik virker det

Stjeles mest Toyota og Volkswagen

- Vi har sett nærmere på bilmerker, basert på tall fra Kripos, for de siste tre årene. Toyota og Volkswagen er bilmerkene som er mest utsatt for tyverier, dette henger sammen med at det er svært mange av disse biltypene i Norge. Utover dette, er det Audi, BMW, Ford og Mercedes som er mest utsatt for tyverier, forteller Stine Neverdal, kommunikasjonssjef i Finans Norge, til Dinside.

I 2013 var det registrert cirka 429.000 Volkswagen, 393.000 Toyota, 203.000 Ford, 181.000 Mercedeser, 152.000 Audi og 131.000 BMW i Norge (personbiler og varebiler). Med unntak av Volvo, som det finnes tilnærmet 200.000 registrerte biler av her i landet, reflekterer dette ganske godt toppen av registreringsstatistikken, som altså røper hvor mange det finnes av de ulike bilmerkene her til lands.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge If Skadeforsikring sin seneste liste over stjålne biler (fra 2011), er det Audi 100 og Audi 80 som er de bilmodellene som stjeles mest. Deretter følger Nissan Patrol, Toyota Carina II, Ford Escort og Audi A4 Quattro. De fem nederst på listen er VW Passat, Peugeot 307, BMW 523 I Touring, Mercedes 300 TD og Audi A6 2,0/2,5 TDI.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Biltyvenes nye triks

I andre land øker tyveriene

I andre land med en annen sammensetning av kjøretøybestanden, kan tallene selvsagt se annerledes ut: I Tyskland er det for eksempel Audi som er tyvenes favoritt, fulgt av BMW. Der blir det også stjålet nesten fem ganger så mange biler som her hjemme - og i motsetning til i Norge, hvor altså tyveritallene synker, øker de i Tyskland. Og der går tyvene etter de dyreste bilene: Spesielt elsket av tyvene er Audi S4, S3 og S6. Dersom du skal på bilferie nedover kontinentet, kan du også merke deg at Berlin er den verste byen med tanke på antallet biltyverier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erstatningsutbetalingene øker

Det er en jevn nedgang i antallet biltyverier i Norge, men forsikringsutbetalingene øker. I 2013 var erstatningsutbetalingene etter stjålne kjøretøy totalt 253 millioner kroner, mens det var 214 millioner i 2012 og 219 millioner i 2011. Disse tallene inkluderer mange typer motorvogner, i tillegg til biler; blant annet mopeder, motorsykler, firehjulinger og så videre. - Det er færre tyverier av personbiler enn før. Samtidig har erstatningsutbetalingene fra forsikringsselskapene økt de siste årene, noe som kan tyde på at bilene som stjeles er dyrere og finere enn før. I tillegg kan dette innebære at mange biler aldri kommer til rette igjen, forteller Neverdal til Dinside.

Les også: Ikke legg nøklene i gangen

Pass på nøklene!

De fleste biltyveriene skjer ved hjelp av bilnøklene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De aller, aller fleste bilene som stjeles, er stjålet ved hjelp av nøkkel. Det er derfor særdeles viktig å ha kontroll på bilnøklene, og hindre urettmessig bruk av disse, sier assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, Emma Elisabeth Vennesland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dagens biler har startsperrer som gjør at de ikke lar seg starte uten nøkkel. Vi ser at i de fleste tilfeller der biler stjeles, har tyvene enten planlagt dette og stjålet nøklene på forhånd, eller så er det impulstyverier der tyvene kommer over kjøretøy med nøklene i bilen, sier Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige Forsikring.

Vennesland understreker også at man skal være på vakt dersom man kjøper bruktbil.

- Vær obs når du kjører bruktbil, sjekk umiddelbart med forhandler om hvor mange nøkler som er utstedt på bilens registreringsnummer. Hvis det er utstedt flere enn de du har, kan forhandler enkelt annullere bilnøkler som er på avveie, sier Vennesland.

Ifølge If, er hovedgrunnene til at biler blir stjålet:

  • For å ha et kjøretøy fra A-B
  • For å endre identitet og overta kjøretøyet
  • For å slakte det og beholde deler
  • For å ta det over grensen for salg i utlandet

Les også: Her slår tyvene til

Ta forholdsregler

Neverdal i FNO forteller at rundt halvparten av biltyveriene skjer i området rundt Oslo, Buskerud, Vestfold og Østfold, ifølge tall fra politiet. Kanskje ikke mye å gjøre ved akkurat det, men bortsett fra å passe godt på nøklene, kan du også tenke forebyggende i forhold til hvor du parkerer:

- Og hvis du skal parkere ute en mørk kveld: Finn et opplyst sted!, sier Neverdal.

Emma Elisabeth Vennesland i If supplerer med disse rådene:

  • Mange steder er det kameraovervåkning, se etter og parker innenfor dekningsområde.
  • Parker på opplyste steder og nærme hovedinnganger hvor det er flere folk som ser bilen godt.
  • Ikke parker bilen inntil containere eller store ting som skjuler/dekker bilen for innsyn.
  • Aldri oppbevar nøkler i bilen når du ikke selv er til stede – heller ikke i håndveske som ligger i bilen.
  • Å la bilen gå på tomgang mens du «bare skal» er å oppfordre til tyveri.