ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true motor piggdekk,piggdekkgebyr,motor
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
Fra i dag må du huske piggdekkgebyret Kjører du med piggdekk, må du betale piggdekkgebyr fra og med 1. november. http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2013-44/fraidagmaduhuskepiggdekkgebyret.jpg
http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2013-44/fraidagmaduhuskepiggdekkgebyret.jpg

680 450

PIGGDEKGEBYR I OSLO OG BERGEN: Fra og med 1. november må du betale piggdekkgebyr ved kjøring med piggdekk innenfor kommunegrensene til Oslo og Bergen. Det er dyrt å glemme: Gebyret for manglende oblat er 750 kroner. (Foto: Per Ervland/Kristin Sørdal).

Fra i dag må du huske piggdekkgebyret

Kjører du med piggdekk, må du betale piggdekkgebyr fra og med 1. november.
1. november markerer inngangen på piggdekksesongen:

Fra 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag, som i 2014 er 27. april, er det altså gebyr for å kjøre med piggdekk innenfor kommunegrensen i Oslo og Bergen.

Glemmer du det, og blir tatt, kan det koste deg dyrt:

750 kroner er gebyret for å kjøre uten gyldig piggdekkoblat.

Nå bør du også sjekke dekkene dine: Fra 1. november stilles det også nye krav!

Her må du betale

Som nevnt innledningsvis, er det kun Oslo og Bergen som har piggdekkgebyr.

Trønderne har også måttet betale for å kjøre med pigg, men ordningen der ble avviklet i 2010. Selv om piggdekkandelen i trønderhovedstaden har økt etter bortfallet av piggdekkavgiften, har bystyret besluttet at trønderne skal slippe dette også i år.

I Stavanger har man også hjemmel til å innføre piggdekkgebyr ifølge forskriften, og Stavanger er helt i tet blant byene med store svevestøvproblemer. Likevel har kommunen valgt å enn så lenge ikke innføre piggdekkgebyr. I stedet har de nylig lansert en kampanje for å få folk til å velge piggfritt.

Ja, du må betale selv om du kun er på gjennomreise

Selv om du kun skal kjøre gjennom byene, må du betale piggdekkgebyr.

Dersom du kun er på gjennomreise, anbefaler Oslo kommune dagsoblat. Dette kan du enkelt gjøre kun ved å sende en sms. Du kan lese mer om hvordan du gjør dette lenger ned på siden.

«Gladnyheten» for deg som er på langtur, er at oblaten gjelder i begge byene:

Det holder altså at du betaler i Oslo, dersom du også kjører gjennom Bergen i løpet av samme døgn, siden du da allerede har en gyldig billett.

Hva hvis du har flere biler?

Du bør merke deg at en oblat gjelder for én bil. Har du to biler med piggdekk, må du altså ha to oblater.

Du kan heller ikke kjøpe en dagsoblat som du bytter mellom to ulike biler.

Du kan imidlertid omregistrere sesongoblaten til en bil med et annet registreringsnummer dersom dette skulle være nødvendig i løpet av sesongen. Dette er imidlertid ikke mulig for dags- og månedsoblater.

Dette koster det å kjøre med piggdekk

I følge forskriften er satsene:
  • 30 kroner for dagsoblat
  • 400 kroner for månedsoblat
  • 1.200 kroner for sesongoblat
Kjører du mindre enn 14 dager i løpet av en måned, lønner det seg dermed å kjøpe dagsoblater, og kjører du mer enn 40 dager i løpet av sesongen lønner det seg å kjøpe sesongoblat.

Kjøpe nye vinterdekk? Les vår pristest av sesongens beste dekk

Her kan du betale piggdekkgebyr

  • Både måneds- og sesong-oblatene bestilles fra nettsidene til Oslo eller Bergen kommune. Der får du også detaljert oversikt over utsalgssteder.

  • Døgnoblat kan kjøpes fra oblatautomater (se hvor de er plassert på kommunenes nettsider), via en gratis app til din smarttelefon, eller via SMS.

  • Du kan også kjøpe skrapeoblater som er mer «selvbetjente» døgnoblater. Her skraper du selv av på billetten og markerer tidspunkt for når du kjører innenfor kommunegrensen.
Dersom du vil kjøpe oblat via SMS, gjør du følgende:

Skriv: PIGG BERGEN (eller OSLO) BILREG.NR (eks.: pigg bergen CE12345), og send til 2300

Du vil motta bekreftelse på SMS. Husk at oblat ikke er gyldig før bekreftelse er mottatt. Ved stor nettrafikk kan ventetiden vær opp mot 15 minutter, ifølge Oslo kommune.

Du kan også kjøpe oblat for en dato frem i tid. Skriv da datoen etter registreringsnummeret (ddmm) - eks. for 9. desember 2011: PIGG OSLO DE12345 0912

Hvem er det som kontrollerer?

Politiet og Statens vegvesen kan kontrollere kjørende biler. Piggdekkontrollene sammenfaller gjerne med andre kontroller, som fartskontroller, promillekontroller, kontroll av bilbelte og tekniske kontroller.

Parkerte biler blir kontrollert av Bymiljøetaten. Husk at du ikke trenger oblat for å stå parkert - det er dersom du skal bevege på bilen at du må betale piggdekkoblat.

Spørsmålet da blir selvsagt hvordan det kan bevises om du har kjørt bilen med piggdekk - men uten piggdekkgebyr på kontrolldagen.

Du kan lese mer detaljert om piggdekkgebyr i Oslo her og piggdekkgebyr i Bergen her.

Lesernes kommentarer

2013-11-01T17:48:14

Kenneth lysøe Kenneth Lysøe

1. november 2013 - 18:48

piggdekkoblat

Vil det si at ved å kjøpe oblat så slites ikke veiene i Bergen så mye? Det er den dårligst skjulte straffeskatten gjennom tidene.....
2013-11-01T17:58:32

Morten Mørk Morten Mørk

1. november 2013 - 18:58

Enig +:

Så fjern piggdekk i byene, gode piggfrie alternativer nå.
og har du bare piggdekk, så gidd å bytt når du skal på fjellet.
Men, snakker vi miljø/asfaltstøv osv... Gratis buss, trikk og tog i de store bysonene, sier nå jeg.
2013-11-02T13:38:10

Frank Andersen Frank Andersen

2. november 2013 - 14:38

Piggfritt i bergen?!

Du har kanskje ikke kjørt mye i Bergen? Det er mange bratte smale veier med elendig veidekke, så det å kjøre piggfritt f.eks. i Laksevåg hadde ikke jeg tatt sjansen på. Det står nemlig biler parkert på begge sider av veien og gir dermed knappe 3 meter bred kjørebane og ofte under det til tross for at brannvesen har satt opp skilter som opplyser at de trenger minst 3 meter.(Hele døgnet!)
2013-11-01T18:02:15

King kong King Kong

1. november 2013 - 19:02

Det ble for dyrt for Rita

når Literne stakk av med automatene til hundretusen hele tia.