Slik blir bruktbilen mer attraktiv

SLIK: Ta bildet på dagtid og finn et sted med rolig bakgrunn. Ikke ta bilde av bilen på en parkeringsplass med masse andre biler og reklameplakater i bakgrunnen. (Foto: Terje Bjørnsen)
SLIK: Ta bildet på dagtid og finn et sted med rolig bakgrunn. Ikke ta bilde av bilen på en parkeringsplass med masse andre biler og reklameplakater i bakgrunnen. (Foto: Terje Bjørnsen)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkle grep kan øke verdien på bilen din.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Markedet for bruktbiler eser. På finn.no er det over 62 000 bruktbiler til salgs. Det er flere enn vanlig, ifølge Henrik Faller i Finn.no

– Det er mange biler til salgs nå. Det er viktigere enn før å skille seg ut, sier Faller.

At Sveriges største markedsplass for brukte biler nå etablerer seg i Norge, gjør konkurransen enda hardere. KVD Kvarndammen omsatte i fjor over 20 000 personbiler i Sverige gjennom sin nettbaserte markedsplass. KVDs første anlegg er nå under etablering i Oslo, og salget starter høsten 2012.

Men det finnes knep som får bilen din til å skille seg ut dersom du skal selge den selv.

Gode bilder er viktig

Bilder er noe av det aller viktigste i en salgsannonse på nett, og det er viktig å ta gode bilder. Det øker sjansene for at noen interesserer seg for bilen betraktelig, og du fremstår også som en mer seriøs selger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trenger ikke verken være mesterfotograf eller ha utstyr til tusenvis av kroner for å ta gode bilder til en annonse. Det holder lenge med et billig kompaktkamera eller enn mobil med bra kamera.

Det finnes mange skrekkeksempler på dårlige bilder. Vi har sett bilder av snøhauger med en bil under, bilder hvor selgeren har kuttet bilen i to og bilder som er så mørke at man ikke en gang ser hva slags bil som er avbildet.

Les også: Her er de 10 dyreste bilene i verden

Fem tips for gode annonsebilder:

Vask bilen først (og fjern snøen dersom den er begravd)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er bilen vasket, så vent til den har tørket med å ta bilder. En dryppende bil gir inntrykk av hastverksarbeid,

Ta mange bilder – da er det større mulighet for å få noen som er bra

Beveg deg rundt bilen og ta bilder av bilen fra forskjellige vinkler, men unngå de mest kunstneriske

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finn en rolig bakgrunn. En ensfarget vegg er bra.

Ta bilder på dagen.

Gi gjerne bildene en utfyllende bildetekst. Skriv det du selv mener er viktig dersom du skulle kjøpt bilen.

Les også: Du sparer penger på å gi gass

Ta en skikkelig rengjøring

Du bør imidlertid gjøre en innsats før bildene tas. Det kan til og med gi deg bedre pris på bilen.

- Med noen hundrelapper og et par timers arbeidsinnsats kan du fort få 5000- 10 000 kroner mer, hevder Tommy Fredriksen, daglig leder i Biltema Norge.

- Det er små knep som skal til, som å polere bilen og gå over interiøret med klut og Q-tips.

Nyansene teller mest for nyere biler.

- Oppussing gir mest priseffekt på biler fra 100 000 kroner og oppover som ser bra ut. Nytt setetrekk og blanke felger vil neppe gi deg 20 000 kroner for en bil til rundt 10 000 kroner, sier Fredriksen.

Les også: Nå går bilfabrikkene fra konseptene

Artikkelen fortsetter under annonsen

7 tips før salget:

Utvendig:

1) Gi bilen en grundig vask: Start med avfetting av felger og nedre del av bilen. Vask bilen fra taket og ned, med bilshampo og svamp. Vask felgene til slutt.

2) Polering: Rubb matte overflater blanke, gni ekstra godt på ripete steder. Bruk god tid og pass på at luften ikke er for fuktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3) Bruk metallpolish på metalloverflater for å få fram de blanke detaljene.

4) Bruk gjerne vinylglans på lister og plast som ikke er lakkert.

5) Innvendig rengjøring: Støvsug bilen godt. Bruk gjerne vinylglanssvamp på plastdetaljer. Polér dashbord og dørtrekk med vinylglans. Sikten ut blir dramatisk bedre av vask og vinduspolish.

6) Rillene i støvete lufteluker blir rene med et par Q-tips.

7) Nye setetrekk og bilmatter gjør at bilen ser betydelig mindre slitt ut.

(Kilde: Biltema)

Les også: Denne bilen skal kjøre i 1600 km/t

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær saklig i annonsen

I annonsen er det viktig at du holder deg til en informativ tone - dropp våset. Ta med all informasjon som er relevant for kjøperen, og vær ærlig.

Hvis du vet om noen feil – enten det er motoren som fusker på tomgang når det er kaldt eller små parkeringsbulker i døra – så ta det med i teksten.

Det er få ting som er mer irriterende for en potensiell kjøper enn at bilen ikke er i den standen som ble lovet . Det kan i tillegg koste deg mange kroner. Vær også forsiktig med å skrive "selges som den står". Dersom det viser seg at det er feil eller mangler på bilen, eller dersom bilen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen hadde grunn til å forvente, kan det bli ditt ansvar selv om du solgte den i god tro.

Du har faktisk opplysningsplikt, noe som betyr at feil som du burde ha visst om, kan bli ditt ansvar etter at nøklene er overlevert til ny eier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen ting som er viktig når du skriver, er å skrive riktig. Tviler du på egne skrivekunster, er det smart å få noen du vet er flinke til å skrive til å lese over teksten.

Les også: Disse bilene er gjerrigst på drivstoffet

Råd ved salg av bil

Her har vi samlet noen råd fra NAF som du bør følge dersom du skal selge bilen din selv - uansett verdi på bilen.

1. Undersøk markedet

Hvor i landet bilen skal selges, hvor langt den er kjørt, tilstand og alder vil være faktorer som vil påvirke prisfastsettelsen. Priser på tilsvarende biler på internett vil i de fleste tilfeller kunne være et godt utgangspunkt for bilens antatte markedspris.

2. Annonsen/selgers opplysningsplikt

Kjøp og salg mellom private reguleres av kjøpsloven, som pålegger selger av bilen en opplysningsplikt. Kjøperen har rett til å få vite om vesentlige forhold ved bilen. Hva som anses som vesentlig vil blant annet variere med alderen på bilen, hvor langt den er kjørt, etc. NAFs råd er å videreformidle det du vet og det som du selv hadde forventet å få opplyst, dersom du hadde vært kjøper. De opplysninger som oppgis anses å være en del av salgsavtalen. Det er derfor viktig å ikke overdrive eller skrive noe du ikke kan stå for i annonsen. Bilen er ”strøken”, ”rustfri” eller lignende bør unngås. Sørg for å skrive inn i kontrakten de opplysningene som du gir om bilen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Prøvekjøring

Hvis kjøper ønsker å prøvekjøre bilen, bør du forvisse deg om at han/hun har gyldig førerkort. I tillegg anbefaler vi alltid å bli med under prøvekjøringen. Skulle en potensiell kjøper stikke av med bilen ved prøvekjøring anses forholdet som underslag, ikke som et tyveri, noe som igjen kan medføre at du ikke får erstatning fra forsikringsselskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Skriv kontrakt

Overraskende mange unnlater å skrive kontrakt når de selger en bil privat. Det er ofte ensbetydende med trøbbel. For å unngå problemer i ettertid, anbefaler NAF alltid å skrive en kontrakt ved salg av bil. En kontrakt bør si noe nærmere om de opplysninger selger har gitt og hva partene har blitt enige om. Legg gjerne frem dokumenter som er relevante for kjøper, som f.eks. vognkort, servicehefte, kvittering for utført reparasjoner/påkostninger, EU-kontroll, mangellapp etc.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved salg av bruktbil, er det vanlig å ta forbehold om at bilen selges ”som den er”, ”som forevist” eller lignende. Når bilen selges som den er, betyr det at kjøperen i utgangspunktet aksepterer at han/hun kjøper en bil i den tilstand den er, og med de feil og mangler den har. Selger vil likevel kunne bli ansvarlig dersom det er gitt mangelfulle eller uriktige opplysninger om forhold ved bilen.

5. Årsavgift og omregistreringsavgift

Er ikke årsavgiften betalt er det viktig å avtale hvem som skal betale denne. Dette bør fremgå av kontrakten. Når det gjelder omregistreringsavgift, må også den i utgangspunktet avtales mellom partene. Ved privat salg vil det imidlertid normalt være kjøper som betaler omregistreringsavgiften.

6. Salgsmelding (Melding om eierskifte)

Ved eierskifte skal salgsmelding fylles ut av tidligere og ny eier og leveres ved en av Statens vegvesens trafikkstasjoner tre dager etter at eierskiftet har funnet sted. Har bilen du skal selge den nye vognkorttypen med to deler, er selger ansvarlig for at melding om eierskifte, dvs. vognkortets del 2, blir innlevert. Vegdirektoratet anbefaler ikke selgere å gi fra seg del 2, men at selgeren selv sender denne direkte/levere den til trafikkstasjonen. Kjøper må i så fall vente med å omregistrere bilen til denne delen er mottatt av trafikkstasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis bilen ikke omregistreres, vil du som selger kunne få tilsendt krav om dekning av parkeringsgebyrer, irregulære bompasseringer, m.m. I tillegg vil det være vanskelig å få sagt opp forsikringen på bilen.

8. Oppgjør og overlevering

Det er viktig å ikke overlevere bilen til kjøper før hele kjøpesummen er mottatt. Nedbetalingsordninger anbefales ikke ved salg av bil privat. Det kan være dyrt og tidkrevende å få inndrevet kjøpesummen hvis ny eier ikke betaler i henhold til avtalen.Skal kjøperen lånefinansiere kjøpet vil finansieringsinstitusjonen kreve at bilen blir omregistrert på ny eier før kjøpesummen utbetales. I slike tilfeller anbefaler vi at du som selger ber om en garanti fra finansieringsselskapet/banken om at kjøpesummen vil bli utbetalt til deg direkte når slik omregistrering har skjedd. I tillegg er det viktig å vente med overlevering av bilen til kjøpesummen er betalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du lån med sikkerhet i bilen, må dette slettes i forbindelse med salget. Ta kontakt med banken/finansieringsselskapet og undersøk hvordan dette praktisk gjennomføres.

Anbefalt fremgangsmåte er imidlertid at kjøper betaler del av kjøpesummen tilsvarende gjenstående lånebeløp til direkte til banken/finansieringsselskapet mot å få en bekreftelse på at heftelsen vil bli slettet. Resterende beløp betales direkte til deg som selger.

9. Forsikring

Pass på at kjøper tegner forsikring på bilen.

Les også:

Derfor blir 90-soner gjort om til 80-soner

2011-2012 - Her er de beste vinterdekkene

Alle årets 4x4-tester

Glem denne merkingen når du kjøper vinterdekk