ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true motor Avantime,bil,Renault,Renault Avantime,motor
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
Luksus-fiasko feires Med Avantime skapte Renault en helt ny type luksusbil. Men kjøperne skjønte ikke ideen. http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-13/bil980.jpg
http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-13/bil980.jpg

680 507

SPESIELL: Hvem andre enn Renault kunne finne på å sette en bil som Avantime i produksjon? (Foto: Øivind Skar)
Avantime:

Luksus-fiasko feires

Med Avantime skapte Renault en helt ny type luksusbil. Men kjøperne skjønte ikke ideen.

7. april feires den franske fiaskoen. Og det i et britisk museum.

Det føles som et evighet siden, men faktisk er det ikke mer enn rundt ti år siden lanseringen av luksusbilen Renault Avantime. Produksjonen opphørte etter mindre enn to års produksjon (2001 til 2003) og 8557 bygde eksemplarer. Hvem ville vel kjøre rundt i en slags tofarget glassarkofag?

Så spesiell er Renault Avantime at du ikke finner et eneste eksemplar blant de 65.000 bruktbilene på Finn.no

Bak Avantime sto selskapet Matra, som ikke bare utviklet bilen, men også bygde den for Renault, slik Matra hadde gjort med suksessen Espace.

Les også: Helelktrisk fra Renault

Spesiell

Det kanskje mest spesielle – og kompliserte – ved Avantime var de to enormt brede og vindusrammeløse dørene, som delvis parallellforskjøv seg ut når man åpnet dem. Dørløsningen forsinket lanseringen av Avantime så mye at da den endelig kom på veien, var ikke den øvrige teknikken i bilen på høyde med det kundene forlangte i en høyt priset luksusbil.

BAK RATTET: Knapt noen produsent med vettet i behold våget å sette et slikt bilinteriør i produksjon for ti år siden. (Foto; Øivind Skar)BAK RATTET: Knapt noen produsent med vettet i behold våget å sette et slikt bilinteriør i produksjon for ti år siden. (Foto; Øivind Skar)

Undertegnede er en av få nordmenn som har utforsket deler av det franske veinettet i en Avantime. Opplevelsen vil jeg huske resten av livet som en av de mer spesielle reisene inn i bilhistorien. Rullende i midtfeltet på vei vestover i Frankrike kjørte franskmenn opp på begge sider av meg og stirret – først på den rare bilen og dernest på sjåføren. Hvordan så en fyr som kunne kjøre rundt i noe så rart ut? Så smilte de, vinket, og forsvant.

Les også: Mercedes + Renault = sant

Vekker oppsikt

Ikke engang Rolls-Royce vekker oppsikt på nivå med Renault Avantime, selv ikke ti år etter bilens død.

Kostnadene knyttet til utviklingen og produksjonen av Avantime ble for mye for Matra. Samarbeidet med Renault ble brutt, og bilen ble Matras siste gatebil.

Nå er det jo slik at jo særere bilen er, jo større behov for å markere dens fortsatte tilstedeværelse. Feiringen av underlige Avantime finner sted i Coventry Motor Museum i England 7. april.

Les alt om bil og motor

Lesernes kommentarer

2012-03-29T09:27:14

Oddbjørn Mantor Oddbjørn Mantor

29. mars 2012 - 9:27

Individualisme

Avantime var helt spesiell og et friskt pust i en bilverden der alle produsentene hermer etter hverandre og stort sett leverer kjedelige, men gode biler. Man snakker om individualisme, men folk går stort sett i flokk og kjøper samme bil som naboen.
2012-03-29T16:06:40

Oddvar Inge Molde Oddvar Inge Molde

29. mars 2012 - 16:06

Individualisme

Enig med G L bortsett fra siste linje. Hadde først 2 "bobler" og deretter 9 stk Renault. Kjempebiler!