ABCNyheter
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true meninger Borgermening
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no
Et regime som dreper sitt folk I natt vedtok FNs hovedforsamling en resolusjon som kritiserer Syrias regime i skarpe ordlag. Omtrent samme vedtak som ble blokkert i FNs sikkerhetsråd. http://www.abcnyheter.no/files/imagecache/normal/2012-07/assad_ny_0.jpg

Et regime som dreper sitt folk

Sist mandag skrev jeg i dagboken min

Jonas Gahr Støre var på TV sist fredag. Han var gjest hos Skavlan. Det var kjekt å høre at vår utenriksminister har fått seg hund og at hunden får lov til å komme opp i sofaen. Hunden smiler og den snakker litt. Støre husker også hvordan det var å være 15, 16, 17 år. Dette gjør inntrykk.

Støre fortalte også at han i januar forrige året møtte Bashar al- Assad. . En jaget mann, fortalte Støre, som snakket veldig realistisk om situasjonen i Midtøsten, men som ikke ville si noe om situasjonen i Syria. Assad  lukket seg da utenriksministeren tok opp brudd på menneskerettigheter og andre kritikkverdige forhold. Assad er en sjelden leder i araberverdenen, hørte vi. Han er yngre, tilhører Støres generasjon. Det gjør ham interessant. Støre smilte og så ut til å trives i lag med Skavlan.

Jeg har vanskelig for å tro at Norge tok opp så mye av de kritikkverdige forhold i Syria direkte med Assad. Kort tid før urolighetene brøt løs i Syria kontaktet vi (jeg driver et turoperatørselskap) den norske ambassade i Damaskus og fikk meldinger om at en reise til Syria burde være problemløs. Syrerne er strålende mennesker. Og landet er fantastisk. Noe særlig mer hadde ikke ambassaden å fortelle oss.

Da urolighetene brøt løs, ville ikke UD utferdige noe reiseråd – det kom senere – UD fulgte stort sett de øvrige skandinaviske landene. USA hadde på daværende tidspunkt for lengst innført straffetiltak. Flere land i Europa, Asia, Australia frarådet reise og kritiserte forholdene.

Hva er Norges ærend i Syria? Hvorfor har det tatt så lang tid før våre myndigheter utferdiger kraftigere reaksjoner på de uverdige forhold i dette landet? Siden april i fjor har overgrepene eskalert daglig. Fortsatt er reaksjonene spake. Hva er det vi er redde for? Hvem er det vi beskytter?

Flere måneder etter at Libya ble bombet av norske treffsikre fly, er vi fortsatt i tvil om vår reaksjonsmåte på det som skjer i Syria.

Har vi noensinne forstått hva om foregår i Syria? Selv har jeg møtt syrere som har hatt alvorlige problemer med å berettige sine søknader om asyl i Norge. Med utgangspunkt i alt det vi vet om regimet, er det vanskelig å begripe våre lunkne holdninger – Assads far var ansvarlig for titusener av drap.

Det kan virke som vi har vanskelig for å reagere nå – fordi vi er blitt servert en sukkersøt historie om sønnen som egentlig ikke vil bli president, som egentlig er lege, og som egentlig er snill og som oss. Kan vi forholde oss til dette? Gjør dette mannen mindre ansvarlig? De fleste av oss som følger med, vet at situasjonene i Syria er alvorlig. Og vet at situasjonen ikke bedrer seg.

Jeg hørte på nyhetene i dag morges (sist lørdag). Vi hørte ingenting om Syria. Vi hørte i stedet at Whitney Housten var død. Det er veldig trist at Houston er død.

I dag hørte jeg igjen Støre på radioen (sist søndag). Han fortalte at han gjerne tar oppvasken hjemme. Det er bra. Han snakket også om Norges forhold til Tyrkia. Tyrkia er iferd med å ble en betydelig internasjonal aktør. Støre tror på samarbeidsprosjekter.

Støre snakket i dag ikke om Syria. Hvordan har ungdom  i Syria det? De som er 14, 15, 16 år. Kan noen av oss forestille seg det?

I dag skriver jeg igjen om Syria:

Mot stemmene til Russland, Iran, Kina, Venezuela, Nord-Korea, Boliva, Ecuador, Hviterussland, Zimbawe, Cuba (kanskje ikke nødvendigvis land vi liker å sammenlikne oss med) fordømmer FN uhyrlightene som nå pågår i Syria. Kanskje ikke rart at vår regjering omsider uttaler seg i klartekst.

I Syria har vi et regime som dreper sitt folk, sa utenriksministeren idag morges. Det var på tide at vi fikk sagt det. Var sikkert tryggest likevel å vente på FNs hovedforsamling. det er vel slik det må være i dannede kretser.

Lesernes kommentarer

2012-02-18T18:20:11

Ingar salamon nilsen Ingar Salamon nilsen

18. februar 2012 - 18:20

Naive vesten

Hvorfor bør Assad regime falle?For å få muslimske ekstremister til makten?Som i Libya,Egypt,Irak?Stakkars kristne hvis Assad regimet faller!Men det har ingen betydning for de politisk korrekte og naive i vesten,inkludert Norge.
2012-02-19T18:30:18

Øyvind Seltveit Øyvind Seltveit

19. februar 2012 - 18:30

naive vesten

Det kan nesten sjå ut som at sionistiske krefter ønsker at meir ekstremistiske regimer skal reise seg.Det er skumle krefter som prøver alt dei kan for å oppfylle apokalypsen til sionistane.
Dersom ein resulosjon mot syria skal gjennomførast,burde i det minste alle fakta på bordet og ikkje slik som dei siste militære angrepa som NATO gjennomførte i : Libya,Egypt og Irak.
Det er pussig at det ikkje er nokon i maktposisjon som stiller kritiske spørsmål til måten NATO oppererer.
Det minner litt om Britisk imperialisme,eller for den sakskyld USA sin uovervinnelige krig mot terror.
Verden er i økonomisk krise,spesiellt Europa.Er det derfor europeiske land ikkje er kritiske til det som skjer ?
Har desse landa fått økonomiske støtte for å støtte resulosjonen,slik Bush gjorde det når det gjaldt invasjonen i Irak ?
Det var sannsyligvis derfor kritikken av krigen først kom etter at han gjekk av som president.
Det blir litt spesielt å kritisere ein krig som du får betalt for å støtte.
eksempel: Obama fekk ros for å vera liberal og opne grensa til Mexico,dette er berre politisk spill.Mexico støtta krigen i Irak,som betaling for støtten skulle grensa bli meir open.
Dersom det kjem pengar eller politisk innflytelse på bordet selger statslederar landet sitt utan hensyn til moral eller etikk.