Diabetessyke lei av å få skylden for egen sykdom

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fylkesleder i Diabetesforbundet er lei av at de som rammes av diabetes type 2, stemples som usunn, dum og lat, og vil ha slutt på bruken av begrepet «livsstilssykdom».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Diabetes type 1 er en autoimmun sykdom, som innebærer at kroppens immunforsvar angriper cellene som produserer insulin.

Diabetes type 2, som de senere årene har hatt en eksplosiv utvikling og er den formen for diabetes som rammer flest i Norge, kalles ofte en livsstilssykdom fordi livsstilsfaktorer som usunt kosthold, overvekt og inaktivitet øker risikoen for at man får sykdommen.

For å utvikle diabetes type 2 må man være arvelig disponert, men overvekt og mangel på fysisk aktivitet er de viktigste triggerfaktorene, skriver Diabetesforbundet på sine nettsider.

Les også: LADA forveksles lett med diabetes type 2

– Man har vært dum og er lat

May Kværnstuen, fylkesleder i Diabetesforbundet i Buskerud, vil nå at helsemyndighetene slutter å bruke begrepet livsstilssykdom, melder NRK.

Kværnstuen som selv har levd med diabetes type 2 i 20 år, lister opp fordommer som møter folk med diagnosen: man har levd usunt, vært dum, tatt feil valg og er lat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det føles som om det er vår egen skyld at vi har fått diabetes, det er det ikke. Det samme når man bruker livsstilssykdom om kreft. Det er ikke vår skyld at man får kreft. Det er flaks og uflaks, sier hun til NRK.

Les også: – Gode kostholdsvalg er viktig for å forebygge diabetes

– Vi må gjøre de sunne valgene enkelt tilgjengelig

Divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet Linda Granlund forteller at de ikke bruker begrepet livsstilssykdom så mye lenger. Hun mener at begreper som «folkesykdommer» eller «ikke-smittsomme sykdommer» nok mer passende på slike store sykdomsgrupper. Granlund synes ikke det er rettferdig å legge hele ansvaret over på dem som blir syke:

– Vi må se på en kombinasjon av at personene selv må ta valg, men samtidig så er det jo samfunnets ansvar å legge til rette for at det er mulig å ta de gode valgene. Her tenker jeg at det er vår oppgave å gjøre at de sunne valgene blir enkelt tilgjengelig, sier divisjonsdirektøren til NRK.

Les også:

– Livsstil har mer å si enn arv

Lange blunder på dagtid kan være tegn på diabetes

– Stamcelle-gjennombrudd gir håp om diabeteskur