Levealderen nærmer seg 90 år for kvinner i flere land

Kvinner i Sør-Korea er ventet å leve lengst i framtiden, ifølge en ny studie. Her lager en gruppe sørkoreanske husmødre den tradisjonsrike retten kimchi til et veldedighetsprosjekt. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix
Kvinner i Sør-Korea er ventet å leve lengst i framtiden, ifølge en ny studie. Her lager en gruppe sørkoreanske husmødre den tradisjonsrike retten kimchi til et veldedighetsprosjekt. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Korea kan bli det første landet hvor kvinners forventede levealder overstiger 90 år, ifølge en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre i-land følger ikke langt etter: Franske og japanske kvinner vil også mest sannsynlig kunne leve til de blir over 88 år gamle, ifølge studien, som er publisert i fagtidsskriftet The Lancet.

– Så sent som ved århundreskiftet trodde mange forskere at forventet levealder aldri ville kunne overstige 90 år, sier hovedforfatteren av studien, Majid Ezzati, som er professor ved Imperial College i London.

Nå sier han at han ikke lenger tror at det finnes en øvre grense.

Ifølge studien vil en sørkoreansk jente som blir født i 2030, kunne forvente å bli 90,8 år gammel. En gutt kan regne med å bli 84,1 år, også det det høyeste av de 35 i-landene som er undersøkt.

84 for menn

Etter Sør-Koreas menn følger menn i Australia, Island og Sveits, som også får en forventet levealder på over 84 år.

For 50 år siden var Sør-Korea et svært fattig land. Men landet har hatt en rask økonomisk utvikling, og den nye studien viser at forventet levealder har økt raskere i Sør-Korea enn de andre landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ezzati viser til sterk økonomisk vekst i kombinasjon med god spedbarnsnæring og god tilgang til helsetjenester og moderne teknologi som viktige årsaker til den høye sørkoreanske levealderen. I tillegg er det lav andel overvektige, og få kvinner røyker.

Lavest i USA

Studien viser også at USA i 2030 kommer til å ha den laveste forventede levealderen av de 35 landene i undersøkelsen. Med 83 år for kvinner og 79,5 år for menn vil USA ligge på nivå med mellominntektsland som Mexico og Kroatia.

Av de 35 undersøkte landene har USA høyest barne- og mødredødelighet, drapsrate og overvekt. USA er også det eneste landet uten et offentlig helsevesen som omfatter alle innbyggerne, noe som regnes som en nøkkelfaktor for å redusere dødeligheten.

Landene som ble undersøkt, er OECDs 35 medlemsland. De er USA, Canada og de fleste europeiske land, Japan, Sør-Korea og andre utviklede østasiatiske land, samt Mexico og Chile. I alle landene ventes det at levealderen vil øke.