Elektronisk «tatovering» overvåker uønskede kroppslyder

Se video: Slik fungerer oppfinnelsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny, anvendelig elektronisk «tatovering» på størrelse med et miniplaster kan brukes til medisinske formål som å overvåke hjerterytmen, men også til å kommunisere med droner og spille Pac-Man med stemmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne oppfinnelsen gir begrepet kroppsspråk en helt ny mening.

Forskere ved universitetet i Boulder i Colorado har utviklet en knøttliten og fleksibel lydsensor som festes til huden som et plaster.

Ved hjelp av innretningen kan forskere og medisinsk personell lese av lyder og vibrasjoner inne i kroppen til pasientene.

Les også: Ny oppfinnelse gjør luft om til vann

Mange bruksområder

Vitenskapsnettstedet TechXplore skriver at «tatoveringen» har formål også utover de rent medisinske. På lengre sikt håper forskerne at den blant annet skal kunne hjelpe folk med å kommunisere med roboter og droner.

– Enheten kan brukes til fortløpende overvåking av hjerteaktivitet, men også til stemmegjenkjenning og interaksjon mellom menneske og maskin i hverdagen, forteller en av forskerne bak oppfinnelsen, Jae-Woong Jeong.

Les også: Jetdrevet brett er ikke for pyser

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Roboter og dataspill

Sistnevnte ble demonstrert av forskerteamet da de spilte en runde med dataspillet Pac-Man utelukkende ved hjelp av stemmekommandoer. Vibrasjoner i stemmebåndene ble overført til datamaskinen som kommandoer ved hjelp av enheten.

Se utdrag fra demonstrasjonen i videoen øverst i artikkelen.

Selv om dette ikke er første gang det har blitt utviklet elektronikk som festes til huden, mener forskerne deres oppfinnelse skiller seg ut.

– Aldri før har man demonstrert en innretning som plukker opp lyd og vibrasjon, altså rent mekaniske og akustiske funksjoner ved kroppen, gjennom huden og bruker disse funksjonene til å kommunisere. Målet vårt er å gjøre enheten så praktisk og anvendelig at den kan brukes hverdagen, sier Jeong.