Kikhoste: – Ha lav terskel for å kontakte lege om barna får symptomer

– KONTAKT LEGE: Kikhoste kan ramme i alle aldre, men den svært smittsomme sykdommen er farligst for de yngste barna. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
– KONTAKT LEGE: Kikhoste kan ramme i alle aldre, men den svært smittsomme sykdommen er farligst for de yngste barna. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Barn under ett år med kikhoste blir ofte innlagt på sykehus. For voksne og større barn er det mest en plagsom sykdom som kan gi hoste i månedsvis, sier overlege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kikhoste regnes som en svært smittsom sykdom. Den forårsakes av bakterien Bordetella pertussis, som vanligvis fester seg i slimhinnen i svelget og lungene. Bakterien fører til lokal skade av slimhinneoverflaten, og den produserer et giftstoff som også medfører irritasjon og skader i slimhinnen.

Fordi kikhoste er en meldepliktig sykdom skal Folkehelseinstituttet ha beskjed hver gang det registreres smittetilfeller.

«100-dagershoste»

Kikhoste ble tidligere kalt «100-dagershoste», fordi sykdommen gir plagsom hoste som kan vedvare i lang tid.

Før kikhostevaksinen ble tatt inn i det norske barnevaksinasjonsprogrammet ble cirka 90 prosent av alle barn smittet av kikhoste i løpet av barneårene. I 1949 ble det meldt om hele 48.567 tilfeller og 80 dødsfall hos små barn.

Etter at kikhostevaksine ble en del av barnevaksinasjonsprogrammet, ble forekomsten kraftig redusert, men sykdommen er ikke helt borte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er smitte av kikhoste av i befolkningen hele tiden og den er mest farlig for de aller yngste barna. Derfor er det viktig at de følger vaksinasjonsanbefalingene vi har og at det er lav terskel for å kontakte lege, om barna får symptomer på kikhoste eller har vært i kontakt med noen som har kikhoste, fortalte overlege Øystein Riise ved Folkehelseinstituttet i et intervju med ABC Nyheter i 2016.

Spedbarn er mottagelige for sykdommen fra fødselen av.

Les også: Disse vaksinene varer ikke livet ut

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Målet er å skåne de minste barna

– Barn under ett år med kikhoste blir ofte innlagt på sykehus. For voksne og større barn er det mest en plagsom sykdom som kan gi hoste i månedsvis, uttalte Riise.

Ved innleggelse kan barna gis oksygen, og luftveiene suges for slim.

Fordi de minste barna er mest utsatt er målet å skåne dem, forklarer Riise:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har vaksinasjon ved 3,5 og 12 måneder, og så får de påfyll i 2. og 10. klasse.

– Selv om vi har en vaksine så gir den ikke beskyttelse hos alle, man kan altså få kikhoste selv om man er vaksinert, la han til.

Den høye forekomsten av kikhoste i Norge, gjør at også at helsemyndighetene anbefaler at man jevnlig oppdaterer kikhostevaksinen. Slik vaksinering vil gi beskyttelse for den vaksinerte, men vil i tillegg redusere smitterisiko for eventuelle sårbare personer i hjemmet eller nærmiljø.

For de som har spedbarn i huset eller jobber med spedbarn, er det spesielt aktuelt å ta ny kikhostevaksine, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Les også: Forskere: – Barnesykdommer forkorter ikke livet

Bør holdes hjemme fra barnehage og skole

I de fleste tilfellene vil innleggelse ikke være nødvendig, og behandlingen består da i antibiotika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved antibiotikabehandling tidlig i sykdomsforløpet blir pasienten vanligvis smittefri fem dager etter igangsatt behandling. Barn bør derfor holdes hjemme fra barnehagen i denne perioden.

Om behandlingen starter senere i sykdomsforløpet vil smittsomheten være betydelig mindre, og barn kan derfor gå i barnehage eller skole dagen etter at de har startet på en antibiotikakur.

Kilder: Fhi.no og Nhi.no

Symptomer og forløp

Sykdomsforløpet ved kikhoste deles inn i to stadier: det katarralske stadiet med forkjølelsesliknende symptomer som hoste, feber og rennende nese som varer i cirka en uke.

Etterpå følger et anfallstadium som er kjennetegnet av kraftige hosterier med pustevansker (kiking), eventuelt med brekninger eller oppkast. Anfallene kan vare i flere uker, og sykdomsforløp i 2-3 måneder eller mer er ikke uvanlig.

Kikhoste kan være farlig for små barn, spesielt for spedbarn fordi de kan slutte å puste i forbindelse med hosteanfallene.

Sykdommen kan i sjeldne tilfelle føre til hjerneskade på grunn av surstoffmangel under hosteanfallene, eventuelt også ved giftvirkninger fra bakterien.

Dødsfall på grunn av kikhoste forekommer i dag svært sjelden i Norge. Voksne kan også utvikle typisk kikhoste, men som oftest får voksne et lettere sykdomsbilde.

Kilde: Fhi.no