– Pille kan få hunder til å leve opptil fem år lenger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan en kreftmedisin beregnet på mennesker få hunder til å leve opptil fem år lenger, og har medisinen gunstig effekt på menneskers immunforsvar, som svekkes med alderen? Det forsøker forskere nå å finne svar på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I videoen over kan du se den 13 år gamle hvite pomskyen (en blanding av rasene pomeranian og sibirsk husky, red.anm.) Momo, mens han løper og leker med hunder som er mye yngre enn seg. Ifølge eieren Paola Anderson har Momo blitt mye mer leken og fått mye mer energi etter at han begynte å ta en medisin beregnet på kreftpasienter.

Medisinen heter rapamycin. Etter at nesten ti år med forskning har vist at den får mus til å leve opptil 60 prosent lenger, prøver forskere nå ut rapamycin som en mulig «antialdrings»-medisin for hunder og mennesker, melder CNN.

Les mer: Farlig hjerteorm funnet hos hund i Norge

Funnet i jordprøve fra Påskeøya

Rapamycin ble oppdaget for nesten 50 år siden i jordprøver fra Påskeøya i Stillehavet. Ifølge professor Arlan Richardson ved Reynolds Oklahoma Center of Aging, som har forsket på aldring i 40 år, er rapamycin det mest lovende medikamentet i bekjempelse av aldring han noen gang har sett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er vårt største håp, sier Richardson til CNN.

Les mer: Har oppdaget viktig mekanisme bak aldring

Eget hundealdrings-prosjekt

ALDRINGSEKSPERT: Dr. Matt Kaeberlein er ekspert på aldringsbiologi, og en av lederne av Hundealdrings-prosjektet ved Universitetet i Washington.
ALDRINGSEKSPERT: Dr. Matt Kaeberlein er ekspert på aldringsbiologi, og en av lederne av Hundealdrings-prosjektet ved Universitetet i Washington.

Forskerne har nå tatt neste skritt, og tester ut medisinen på hunder. Forskere ved Hundealdrings-prosjektet ved Universitetet i Washington har gitt rapamycin til 16 hunder i ti uker, og sjekket hjertestatus underveis.

– Hjertet startet å fungere bedre, og begynte å ligne mer på et yngre hjerte, sier Matt Kaeberlein, en av direktørene som leder prosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Tidlig overgangsalder kan fremskynde aldring hos kvinner

Slagrammet hund lever fortsatt

Momos «bror», den 14 år gamle pomeranianen Sherman, har også fått medisinen. I mai 2015 fikk han slag, og en måned etter var han så svak at han måtte mates for hånd og bæres over alt. Etter kun kort tid på medisinen så eierne stor forandring.

– Etter tre dager på medisinen kunne han spise på egen hånd, og etter sju dager gikk han på egne bein igjen, forteller Anderson til CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen

16 måneder seinere er hunden fortsatt i live, selv om veterinærene sa at han bare ville leve i to måneder etter slaget.

Les mer: Tok med døende hund på eventyr

Alvorlige bivirkninger

Ser du på pakningsvedlegget til Rapamune, laget av Pfeizer, og Afinitor, laget av Novartis, to legemidler som i praksis er identiske med rapamycin, og som brukes for å behandle kreftpasienter og pasienter som har gjennomgått organdonasjon, er lista over bivirkninger lang og skremmende:

Kreft, diabetes, infeksjoner og så videre.

Kaeberlein sier at det er all grunn til å være bekymret for bivirkningene, men mener bivirkningene som er registrert like gjerne kan skyldes at pasientene som brukte medisinen allerede var veldig syke, og at de tok en rekke andre medisiner i tillegg. Dessuten bruker Kaberlein og teamet hans en mye lavere dose på de friske hundene sammenlignet med dosen som gis til syke mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Skrikende behov for mer kunnskap om eldres helse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Testet på sin egen hund

Professor Richardson, aldringseksperten ved Universitetet i Oklahoma, er enig med Kaeberlein, og er så overbevist av de foreløpige resultatene at han har gitt rapamycin til sin egen hund, den tibetanske terrieren MoMo.

14 år gamle MoMo hadde hjerteproblmer, men ifølge Richardson har dette stabilisert seg etter at han begynte å ta rapamycin. MoMo har ikke hatt noen bivirkninger av medisinen, og både ser og oppfører seg som en yngre hund.

Forskeren påpeker at noen eksempler på vellykket behandling ikke holder i vitenskapelig sammenheng, men legger til at han også har testet det ut på små marmoset-aper, uten å kunne påvise negative bivirkninger.

Les mer: Slik eldes du utvendig og innvendig

Kan ha gunstig effekt på immunforsvaret

Så hva med mennesker? Rapamycin er ikke testet i stor skala på friske mennesker. Novartis har gitt rapamycin til 218 frivillige eldre, og dette skal ha gjort at de responderte 20 prosent bedre på influensavaksine. I rapporten heter det at resultatet «reiser muligheten for at (rapamycin, red.anm.) kan ha gunstig effekt» på svekkelsen av immunforsvaret som skjer naturlig når vi blir eldre. Ingen alvorlige bivirkninger ble registrert i studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer: Nå kommer influensaen

Tar forbehold og forsker videre

Kaeberlein, som er professor i patologi ved Universitetet i Washington, understreker at historien om Momo og Sherman ikke er vitenskapelige beviser på at medisinen bremser aldringsprosessen.

Det gjenstår fortsatt mye forskning før man kan si noe mer om medisinens virkning. De neste årene vil Kaeberlein derfor prøve den ut på en større gruppe med om lag 150 hunder. Samtidig er andre grupper i gang med å teste ut stoffet mer systematisk på mennesker.

Les mer: Immunterapi vil få stadig større betydning i kreftbehandling