Forskere: Appelsin kan forhindre og utsette tåkesyn hos eldre

Britiske forskere mener C-vitamin kan beskytte mot å utvikle tåkesyn når vi blir eldre.
Britiske forskere mener C-vitamin kan beskytte mot å utvikle tåkesyn når vi blir eldre. Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske forskere har funnet ut at høyt C-vitamin-inntak i maten beskytter mot å utvikle tåkesyn når vi blir eldre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke unngå at vi får grå stær, men vi kan forsinke utviklingen og unngå at den blir verre ved å spise mat med mye C-vitamin, sier Christopher Hammond, professor i øyesykdommer ved Kings's College i London i en pressemelding, ifølge forskning.no.

Forskningen tyder på at mennesker som har et kosthold rikt på C-vitamin kan reduserere risikoen for å få grå stær.

Studien er den første som viser at kosthold og livsstil kan bety mer enn genetikk i utviklingen og graden av grå stær, ifølge pressemeldingen fra King's College i London.

Les også: Dette gir godt immunforsvar

Forskningen fra de britiske forskerne baserer seg på data fra mer enn tusen kvinnelige tvillingpar fra Storbritannia over en tiårsperiode, skriver forskning.no.

Deltakerne, som alle var over 60 år, oppga kosthold, og dermed kunne forskerne se sammenhengen mellom utvikling i linsen og hvilke vitaminer tvillingene hadde fått i seg.

Ved den første målingen hadde kvinner med kosthold som var rikt på C-vitamin, 20 prosent lavere risiko for grå stær. Ti år senere fant forskerne hadde risikoen hadde sunket med 33 prosent.

Les også: Spis bær hver dag, gjerne til hvert måltid

Grå stær

Grå stær er en sykdom der linsen i øyet mister sin klarhet.

Grå stær er vanlig blant den eldre del av befolkningen. Hos yngre mennesker oppstår det oftest på grunn av skader eller sykdom.

Grå stær gir først og fremst nedsatt syn, "tåkesyn", både på avstand og på nært hold.

Øyet som er angrepet, kan bli mer og mer nærsynt. Dobbeltsyn som er tilstede selv om det andre øyet lukkes eller tildekkes, er ikke uvanlig.

Symptomene kan komme gradvis og nesten umerkelig, eller forverres raskt og gi merkbare forandringer på få uker. Plagene starter gjerne på det ene øyet, men over tid vil som oftest begge øyne rammes. Grå stær gir ikke smerter, svie eller kløe i øynene.

Cirka halvparten av alle 75-åringer har slike linseforandringer.

Kilde: Norsk Elektronisk Legehåndbok