– Reinsdyrkjøtt er noe av det sunneste kjøttet du kan spise

Reinsdyrkjøtt er noe av det sunneste kjøttet du kan spise. Foto av reinsdyrmedaljong: Matprat.no
Reinsdyrkjøtt er noe av det sunneste kjøttet du kan spise. Foto av reinsdyrmedaljong: Matprat.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøtt fra reinsdyr er like magert som kylling og rikt på omega 3-fettsyrer, og kan spises med god samvittighet, ifølge forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Reinkjøtt inneholder mer vitamin B, jern, sink og selen enn lam, sau, svin og kylling. Det har også like høye nivåer av noen omega 3-fettsyrer som i krabbe, scampi, blåskjell, østers og torsk. Reinkjøtt har også bare to prosent fett, noe som gjør kjøttet like magert som kylling, sier forsker Ammar Eltayeb Ali Hassan ved Senter for samisk helseforskning, UiT, til Aftenposten.

Han har analysert kjøttet, leveren, talgen og beinmargen til 131 reinsdyr i fire fylker og 14 beiteområder i Norge. Konklusjonen er at reinsdyrkjøtt er noe av det sunneste kjøttet man kan spise.

Med unntak av høye nivåer av kadmium i lever, som kan være negativt om man spiser tre kilo lever hver måned, fant ikke forskerne noe negativt ved å spise kjøttet.

Les også: – Det er så mye hysteri rundt mat, det er synd

– Gunstig fettsammensetning

Forsker Rune Rødbotten ved Nofima forklarer at kjøttet har relativt høy andel av omega 3-fettsyrer, i forhold til omega 6-fettsyrer. Det er bra, fordi nordmenn generelt får for mye omega 6 og for lite omega 3.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I forhold til andre typer kjøtt inneholder det også mye antioksidanter. Men jeg mener det viktigste med viltkjøtt er at det har god smak og nesten alltid er mørt, sier Rødbotten til Aftenposten.

Eva Narten Høberg, forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), sier til avisa at man ved å koke buljong på bein og bruke innmat, får en helt annen ernæringskvalitet enn man får bare ved å spise kjøttet.

Les også: – Poteter har fått et uriktig dårlig rykte

Økende popularitet

Nordmenn spiser lite reinkjøtt, bare 300 gram i snitt per år, men populariteten er økende. Forbruket har økt for alle aldersgrupper de siste ti årene, viser undersøkelsen Norske Spisefakta fra Ipsos MM.

Les også:

Test av urøkt pinnekjøtt: Vinneren koster halvparten av den dyreste

– Poteter kan redusere risikoen for magekreft