Dette er hånd-, fot- og munnsykdom

Hånd-, fot- og munnsyke Foto: Mammanett
Hånd-, fot- og munnsyke Foto: Mammanett
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er veldig smittsomt, men helt ufarlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykdommen med det merkelige navnet hånd-, fot og munnsykdom er en veldig vanlig - og helt ufarlig barnesykdom. Men den kan være veldig plagsom for de minste. Og den er ekstremt smittsom, og går gjerne som en farsott gjennom barnehagen når den først dukker opp.

Sykdommen i Norge skyldes et forholdsvis mildt virus, Coxackie-virus A16. I andre land, såpesielt i Østen, kommer sykdommen ofte av et annet virus, enterovirus 71 (EV71). Da er ofte forløpet mer alvorlig, og viruset kan påvirke sentralnervesystemet og gi diaré. I blant annet Kina har det vært store epidemier forårsaket av EV71. Men i Norge er altså sykdommen som regel helt ufarlig.

Hånd-, fot- og munnsykdom er smittsomt

– Hånd-, fot- og munnsykdom er en s mittsom virusinfeksjon som er hyppig forekommende spesielt hos små barn. Barnet får utslett i munn, hender, føtter og på baken. Ofte vil det forekomme blemmer. Dette kan være forbundet med feber og halssmerter, og noen barn føler seg uvel, forklarer hudlege og forsker ved Oslo universitetssykehus, Teresa Løvold Berents.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hånd, fot og munnsykdom hos barn

Utslett ved hånd-, fot- og munnsykdom

Utslettet med blemmer dukker som navnet tilsier som regel opp både på hender, fotsåler og i eller rundt munnen. Utbruddet starter gjerne med små blemmer på slimhinnene i munnen og på tunga. Disse starter som regel som en liten, rød ring, og utvikler seg deretter til en blemme på opp til én centimeter i størrelse. Samtidig, eller like etter, kommer det små, ømme og væskefylte blemmer på håndryggen, noen ganger også på håndflatene. En tredjedel av alle som blir smittet for også utslett på føttene og i seteregionen. Noen får utslett i skrittet. På hender og føtter blir ofte huden rundt blemmene rød. Og selv om det kan se vondt ut, og være ekkelt, særlig i munnen, er det altså helt ufarlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Theresa Løvold Berents sier at sykdommen er svært vanlig - selv om mange kanskje ikke har hørt om den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en vanlig sykdom blant småbarn. Den er svært smittsomt og flere i samme barnehage kan smittes. Smitten skjer via spytt, snørr, væske fra blemmer, avføring og dråpesmitte. Perioden fra smitte til det oppstår utslett tar fra tre til seks dager. Ofte er det feber og halssmerter de første tegnene på smitte, og en til to dager etter feber kommer utslettet, sier Berents.

Før utslettet kommer kan det derfor være vanskelig å skjønne hvilken sykdom barnet har - eller å skjønne at det handler om et virus. Siden smitten er størst før utbruddet, går mange barn i barnehagen uten å vite at de er smittet, og dermed smittes de andre. Inkubasjonstiden er tre til åtte dager.

Les også: Hånd, fot og munnsykdom hos barn

Vondt å spise

Siden hånd-, fot- og munnsykdom skyldes et virus er det lite man kan gjøre, annet enn å lindre og gi smertestillende mot feber. Blemmene i munnen er de som gir størst plager for de minste, og gjør blant annet at det kan være vondt å spise. Gi barna flytende eller moset mat i den verste perioden, unngå krydder og skorper som kan skrape opp blemmene. Grøt og yoghurt er gode alternativer, og myk is vil bidra til å kjøle ned. Tannpuss er også vondt, og her bør man være forsiktig - eller skylle med desinfiserende klorhexidin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis barnet er plaget med feber eller smerter kan det være aktuelt å gi smertestillende. Noen får veldig vondt i munnen og vil ha problemer med å innta mat. Det er lurt med most mat. Gi godt med drikke til barn med hånd-, fot- og munnsykdom, sier Løvold Berents.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke nødvendig å være hjemme fra barnehage eller skole hvis barnet ikke har feber eller dårlig allmenntilstand. Feberen går som regel over etter to til fire dager.

– Hånd-, fot- og munnsykdom går også over av seg selv, beroliger Løvold Berents.

Det vil ta en til to uker før sykdommen går helt over, og blemmer og utslett blir borte.

Ofte vil barnehagene varsle om utbrudd av hånd-, for- og munnsyke, og de fleste foreldre vil dermed forstå hva det er når den kommer. Utslettet og blemmene er lett gjenkjennelige, og det er ikke nødvendig å oppsøke lege hvis ikke barnet får kraftig feber eller andre reaksjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik måler du barnets temperatur

Livslang immunitet

Mange forveksler hånd-, fot- og munnsykdom med munn- og klovsyke, og den kommer riktignok fra et beslektet virus. Men munn- og klovsyke rammer i all hovedsak tamme og ville klovdyr, og svært sjelden mennesker. Sykdommen er dessuten ufarlig for mennesker hvis de skulle bli smittet. Men det er altså ikke det samme som hånd-, fot og munnsyke.

I Norge er det ikke aktuelt - eller nødvendig - med en vaksine mot hånd-, fot- og munnsykdom, fordi viruset vi har her i landet gir et mildt forløp av sykdommen. I Kina har man derimot testet ut en vaksine mot sykdommen som skyldes det mer alvorlige enterovirus 7, og vaksinen medførte over 90 prosent beskyttelse. Det kan derfor bli aktuelt å innføre den i flere land. Men her hjemme er rådene enkle: La barnet få ta det med ro de første dagene, gi rikelig med drikke, gjerne kjølig, vær forsiktig med mat og krydder, og gi smertestillende hvis feberen er plagsom. Så er det altså bare å vente til det går over - for det gjør det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og har du hatt sykdommen en gang, så får du den aldri igjen. Gjennomført sykdom gir nemlig livslang immunitet. Mange voksne har sannsynligvis hatt sykdommen da de var små uten å vite det, og er derfor immune. De aller fleste som rammes er nemlig under ti år.

(Kilder: Teresa Løvold Berents UiO, NHI.no, Vitus Apotek)

Har du et spørsmål om atopoisk eksem? Send inn ditt spørsmål til allmennlege Brynjulf Barexstein, Lommelegens sjefsvarlege eller til

hudlege Kjetil Guldbakke

Hånd-, fot- og munnsykdom.
Hånd-, fot- og munnsykdom.