Sommerværet:– Optimister takler dårlig sommervær dårligere enn pessimister

Det har tidvis vært mye ledig plass på Sørenga sjøbad i Oslo denne sommeren.
Det har tidvis vært mye ledig plass på Sørenga sjøbad i Oslo denne sommeren. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuffet over den kjølige og regntunge norske sommeren? Slapp av, det går fort over, ifølge svensk psykolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mandag, fellesferien er over og hverdagen er i gang for mange. Og selv om det kjølige, skiftende været som har preget de siste ukene, ikke er helt unormalt for en norsk sommer, sitter noen kanskje skuffet igjen.

Ifølge dosent i psykologi ved Umeå universitetet, Mattias Lundberg, finnes det lite forskning om hvordan været påvirker oss. Han mener likevel at vi er ganske flinke til å tilpasse oss. Og ifølge psykologen er det faktisk optimistene blant oss som takler dårlig sommervær dårligst.

– Individer med høye forventninger til været, som 30 grader og sol hele sommeren, blir mer skuffet enn den som tror det skal regne hele tiden, sier Lundberg ifølge nyhetsbyråetTT.

Les også: Verden svettet mens Norge frøs

Men værskuffelsen varer uansett ikke lenge, mener psykologen. Og selv om været ikke har levd opp til forventningene, har feriefolket fått sin hvile.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvile er ikke bare koblet til været. Det handler om tankevirksomhet og om å gjøre noe annet, sier han til nyhetsbyrået.

Og begynte du å tenke på jobb mot slutten av ferien, så er det både naturlig og et sunnhetstegn, mener han. Det er kroppens måte å si ifra at det er på tide å prestere noe igjen, ifølge Lundberg som for øvrig oppfordrer til å holde fast på sommeren og utnytte sommerlyse kvelder selv om jobbhverdagen er i gang.

Les også: – Badevannet er fem grader kaldere enn i fjor