Små barn bør ikke bruke nesespray

VÆR VARSOM: Det er lettere å gi for mye nesespray eller nesedråper til små barn. Unngå derfor slimavsvellende medisiner. © www.colourbox.com
VÆR VARSOM: Det er lettere å gi for mye nesespray eller nesedråper til små barn. Unngå derfor slimavsvellende medisiner. © www.colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Små barn kan få forgiftninger hvis de bruker nesespray.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er vondt å ha tett nese, og ofte er det nesten enda litt verre å se at små barn har det. De minste klarer jo ikke å snyte seg når det trengs, og da er det lett å ty til nesespray. Det skal du imidlertid være forsiktig med.

De små er ofte syke. Slik unngår du sykt barn i barnehagen.

Hør med legen

- Det er fort gjort å gi overdose av nesespray til små barn, så selv om det finnes nesespray som kan tas fra fire ukers alder, anbefaler jeg ikke dette med mindre det skjer i samråd med lege, sier helsesøster Hege Christine Sørensen til Foreldre & Barn.

Hun mener saltvannsspray er et bedre valg til barn under 12 år. Studier har nemlig vist at det ikke er noen forskjell på effekten av vanlig slimavsvellende nesespray og saltvannsspray for personer i denne aldersgruppen. Barn kan også bli syke av å få for mye hostesaft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Leger melder ikke fra om bivirkninger hos barn

Vær forsiktig

Seniorrådgiver ved Legemiddelverket Hilde Samdal bekrefter dette.

- En gjennomgang i 2008 viste at bruken av slimavsvellende medisiner er dårlig dokumenter på barn under 12 år, og selv om alvorlige bivirkninger er sjeldne, er risikoen større hos barn under to år, sier Samdal.

Siden tett nese kun er plagsomt, men normalt ikke farlig, anbefaler hun derfor forsiktighet når det gjelder de minste barna.

- Ved behandling av det som anses å være ufarlige tilstander, aksepteres i liten grad risiko for alvorlige bivirkninger, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Advarer mot vanlig medisin til barn

Ikke for mye nesespray

Til barn under to år anbefaler man først og fremst saltvanndråper eller saltvannsspray mot tett nese.

- Dersom barnet er veldig plaget kan slimavsvellende nesespray brukes i samråd med lege, apotek eller helsesøster, sier Samdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I slike tilfeller er det viktig å bruke den styrken som er godkjent for barnets alder og følge bruksanvisningen nøye.

- Slike nesesprayer skal heller ikke brukes i mer enn fem dager sammenhengende, sier hun.

Les også: – Paracetamol kan gi astma hos barn

Bivirkninger av nesespray

Velger dere likevel å bruke slimavsvellende nesespray, er det lurt å være litt på vakt. Det kan oppstå bivirkninger.

- Det vanligste er lokale bivirkninger som brennende følelse i nese og hals, lokal irritasjon eller tørrhet i neseslimhinnen og nysing, sier hun til Foreldre & Barn. .

Ved hyppig og langvarig bruk kan man også oppleve slimhinneirritasjon med økt nesetetthet og rennende nese, og i sjeldnere tilfeller uro, irritabilitet og søvnforstyrrelser.

Sjelden med forgiftning

Mer alvorlige bivirkninger og forgiftning er heldigvis sjeldne.

- Symptomer kan da blant annet være nervøsitet, blodtrykksstigning, hurtig eller ujevn puls og hjertebank. Symptomene kommer i løpet av noen minutter til få timer etter eksponering, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I slike tilfeller er det viktig å kontakte lege.

Samdal understreker at det kan variere hvor mye nesespray som skal til før man får en forgiftning, men at det er sjeldent dersom man følger vanlig dosering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Morsmelk som nesespray

Er det en liten baby som er tett i nesen sin, finnes det imidlertid også andre løsninger.

- For de aller minste, bør alltid morsmelk være førstevalget. Det greieste er å klemme man ut litt melk i en kopp og drypper det inn i nesen til babyen med en engangssprøyte. Jeg har selv prøvd å sprute melk rett inn i nesen til babyen min, og det er ikke enkelt, sier Sørensen.

Også en sugeballong fra apoteket kan være til god hjelp når små babyer er snørrete eller tette i nesen.

- Pass bare på å stikke den veldig forsiktig opp i nesen. Stikker du den for lang inn, irriterer det og det blir enda mer snørr. For hyppig bruk av neseballongen vil derfor virke mot sin hensikt, sier helsesøsteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bra mot ørebetennelse

Har barna ørebetennelse, blir man ofte anbefalt å bruke nesespray. Prøv da først med en saltvannsspray.

- Når man har ørebetennelse, er det viktig å holde kanalene mellom øre, nese og munn åpne, og da er nesespray til god hjelp. Har barna tett nese, er det ofte at det ender med en ørebetennelse. Nesespray brukes derfor ofte for å forebygge ørebetennelse, sier Sørensen.

Hev hodeenden på sengen

Morsmelk og saltvannsspray kan være til god hjelp, men det er også en del andre tiltak som kan gjøre det lettere å komme gjennom dagen – og ikke minst natten – når man har tett nese.

- Det er lurt å heve hodeenden på sengen noe. Større barn kan gjerne få en ekstra pute, men dette er ikke anbefalt til babyer. Da er det bedre å heve sengen ved å legge noe under sengebena på hodeenden, sier hun.

Husk også å la barnet drikke mye vann. Dette gjør at snørret tynnes ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og bruker dere nesespray, er det viktig å holde seg til anbefalt dosering. Hvis ingenting hjelper, bør man dessuten kontakte legen for å sjekke at det ikke er fremmedlegemer i nesen som irriterer. Kanskje barnet har dyttet noe inn i nesen sin, sier hun.

Les også:

Klarer du denne quizen er du trolig lege.

Cola er ren medisin

Alt du trenger vite om snørr

Dette skiller forkjølelse fra bihulebetennelse

Disse sykdommene skal barnet ditt gjennom i vinter