Video viser hvordan persiennesnora kan bli en dødsfelle for barn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gavin ble nesten kvalt av snora fra en persienne i hjemmet, da han var liten. Persienner uten snor finnes, likevel koster slike ulykker mange barn livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Familien Walla fra Wisconsin i USA har offentliggjort en hjemmevideo som viser hvordan et av deres barn, Gavin som nå er blitt 17 år, nesten ble drept i en ulykke da han var liten.

I videoen kan man se at gutten har fått persiennesnorene rundt halsen slik at han er i ferd med å kveles. Moren Nicky, som egentlig filmer to av Gavins søsken, hyler i panikk da hun oppdager det.

– På et vis klarte jeg å frigjøre ham fra persiennesnora. Jeg kan ikke huske at jeg løftet ham av, sier hun til ABC News.

Gutten kom heldigvis uskadd fra ulykken, med bare et kraftig rødt merke der snoren hadde strammet rundt halsen hans.

Les også: Pappa glemmer aldri telefonen fra barnehagen

– Barn kveles til døde hver måned

Walla-familien har offentliggjort videoen som en advarsel til andre foreldre.

Gavin sier han håper videoen kan bidra til å forhindre at andre barn mister livet på denne måten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke alle slike episoder ender like bra. I løpet av de nesten 14 årene siden ulykken skjedde, estimerer Consumer Product Safety Commission at over 100 andre barn i USA har dødd etter å ha blitt kvalt av snorer fra persienner. Leder i kommisjonen, Elliot Kaye, sier slike dødsfall skjer hver måned.

Han viser til at det finnes en rekke trådløse alternativer, og er kritisk til at de potensielt farlige produktene fortsatt selges.

Bransjen i USA viser til at de har innført diverse sikkerhetstiltak, som kortere snorer. De mener det viktigste er å lære opp foreldre til å velge de trygge alternativene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Pappa, sa Daniel André (2) og ble livløs

Må henge 150 cm over gulvet

Også her til lands har bransjen tatt grep etter at det har blitt rapportert om ulykker fra flere land, inkludert Norge.

I fjor høst ble en ny standard for solskjerming innført i Norge, NS-EN-13120, ifølge Aftenposten. Bransjeforeningen Solskjermingsforbundet har bestemt at alle innvendige solskjermingsprodukter som selges av deres medlemmer, må ha snor som henger minimum 150 centimeter over gulvet. Det skal heller ikke være mulig å lage løkker av snorene som henger fra for eksempel persienner.

Arne Eidal i Solskjermingsforbundet uttalte til Aftenposten at det er helt uakseptabelt at slike ulykker skjer, og at man må gjøre alt man kan for å forebygge.

Les også: - Syv barn kvalt av ledninger i USA