– Når vi påtvinges å skulle være glade, vil trivselen gå ned

Psykolog Svend Brinkmann mener fokus på positiv tenkning virker mot sin hensikt. Foto: Colourbox.com
Psykolog Svend Brinkmann mener fokus på positiv tenkning virker mot sin hensikt. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tenker at enhver person som befinner seg i et sosialt miljø, har godt av å kunne utvise en viss form for selvkontroll, sier psykolog Robert Speare.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svend Brinkmanns syv antiselvhjelpstips

  1. Slutt å kjenne etter i deg selv
  2. Fokuser på det negative i livet ditt
  3. Ta på deg nei-hatten
  4. Undertrykk følelsene dine
  5. Si opp coachen din
  6. Les romaner – ikke selvhjelpsbøker
  7. Dvel ved fortiden

Kilde: «Stå fast»

Det er et gammelt ordtak som sier «Smil til verden og verden smiler tilbake». I løpet av en vanlig hverdag er det mange steder og situasjoner der man nærmest er pålagt å skulle være i strålende humør og alltid ha et smil på lur, enten du er på jobb eller noen spør deg hvordan det står til.

Men ifølge den danske psykologen og sakprosaforfatter Svend Brinkmann, er det ikke slik at lykke til enhver tid er den rette løsningen på alle livets situasjoner.

– Jeg tror våre tanker og følelser bør speile verden. Når det skjer noe ille, bør vi få lov til å ha negative tanker og følelser om det fordi det er slik vi forstår verden, skriver han i boken «Stå fast» fra 2014, som denne måneden er blitt publisert i engelsk språkdrakt.

I sin bok nekter ikke Brinkmann for at livet er herlig fra tid til annen. Men han understreker at det også er tragisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk dør i våre liv, vi mister dem. Hvis vi kun har vært vant til å skulle til å ha positive tanker, så kan realiteter som dette treffe oss hardere når de skjer, og det vil det, mener han.

Først kommer aksept

Robert Speare er spesialist i klinisk voksenpsykologi i Norge og Sverige, og er daglig leder i Speare AS og Speare Sweden AB. Han mener det er viktig at vi forstår og aksepterer våre følelser, tanker og atferd.

Psykolog Robert Speare. Foto: Thomas Thomassen
Psykolog Robert Speare. Foto: Thomas Thomassen

– Men når vi er blitt dem bevisste og har akseptert dem, må vi stille oss spørsmålet om de hemmer eller fremmer oss. Svarer vi det førstnevnte så bør vi forsøke utforske nye måter å reagere på og søke å endre oss, sier Speare til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aaron Antonovsky var en israelsk-amerikansk sosiolog, kjent for sin forskning på forholdet mellom stress, helse og velvære. Han etablerte begrepet «Følelse av sammenheng», og for å oppleve følelse av sammenheng, må hverdagen din ifølge Antonovsky være forutsigbar og forståelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Robert Speare forteller at han pleier å koble litt à la det Brinkmann skriver med det Antonovsky tenker.

– For å utvikle deg som person, må du først akseptere situasjonen og dine reaksjoner. Men så må du jobbe for å utvikle økt følelse av sammenheng dersom du opplever at dine reaksjoner hemmer deg i din videre utvikling.

Les også: Hemmeligheten til folk som er lykkelige

Trivsel forsvinner ved tvang

I sin bok kommer Brinkmann blant annet inn på at mange opplever det som et press fra ledelsen på arbeidsplassen om å skulle gå rundt med et smil om munnen til enhver tid. Hva tenker du om dette?

– En av de uttalelsene jeg husker best fra utdanningen i arbeids- og organisasjonspsykologi, var at de ansatte må ha lov til å være seg selv på jobb, mens lederen aldri har dette privilegiet. Tanken er at lederen er påkrevd å kontrollere følelseslivet for å ivareta de ansatte på best mulig måte, mens de ansatte ikke har dette ansvaret, svarer Robert Speare før han fortsetter:
– Jeg tenker at enhver person som befinner seg i et sosialt miljø har godt av å kunne utvise en viss form for selvkontroll. Men når vi blir påtvunget det ene eller andre, så vil trivselen gå ned. Prøv å si til dine barn at de kun må ha et smil om munnen. Enten vil de motarbeide deg, eller så vil de utvikle en falsk fasade.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Disse menneskene frarøver deg lykke

Skadelige selvhjelpsbøker

Svend Brinkmanns bok «Stå fast» er en kombinert parodi og kritikk av litteratursjangeren selvhjelpslitteratur, skrevet som en selvhjelpsbok der hvert kapittel er lagt opp «som trinn på veien til ny innsikt».

– Selvhjelpsbøker som har til hensikt å lære folk hvordan de skal finne lykke, kan komme til å stimulere til et skadelig perspektiv når det gjelder følelser. Den underliggende ideen om at alle kan gjøre seg selv glade, innebærer at ulykkelige mennesker har skylden for sin egen ulykke, skriver Brinkmann.

–Til syvende og sist spiller negative følelser en viktig og sunn rolle i hvordan vi forstår og reagerer på verden. Skyld og skam er avgjørende for en følelse av moral. Sinne er en legitim reaksjon på urettferdighet. Tristhet hjelper oss til å takle tragedie. Lykke er flott, bare ikke hele tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Syv ting lykkelige mennesker gjør

Å ta ansvar

Robert Speare mener det ikke finnes noe fasitsvar på hva som er lykke og hvordan oppnå det.

– Jeg mener at vi må ta ansvar for vår egen utvikling, men at vi ikke kan holdes ansvarlige for alt som skjer oss i livet. Vi har blitt slik vi er og vi er der vi er på grunn av påvirkning og våre reaksjoner fra tidlig i livet. Da visste vi kanskje ikke bedre og vi var ikke i stand til å velge noe annet enn den veien vi gikk.

– Men – når vi nå først har blitt mer bevisste som individer, kan vi ta ansvar og hele tiden prøve å gjøre det som fører oss fremover, fremfor automatisk reagere slik vi pleier, avslutter han.

Les også:

Studie: Reise gir høyere lykkefølelse enn bryllupsdagen

Homofile par i åpne forhold er mer lykkelige

«Banebrytende studie»: – Penger kan kjøpe lykke