Smittevernleger slår kylling-alarm i Sverige

Resistente bakterier i kylling har skapt bekymring  blant forbrukerne. I Sverige slår nå smittevernleger alarm etter at flere svensker er blitt alvorlig syke.
Resistente bakterier i kylling har skapt bekymring  blant forbrukerne. I Sverige slår nå smittevernleger alarm etter at flere svensker er blitt alvorlig syke.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske smitteverneksperter slår nå alarm etter at flere svensker er blitt alvorlige syke etter å ha blitt smittet av en bakterie som kan gi diaré, feber, oppkast, kraftige magesmerter og blodig avføring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden august i fjor har antall sykdomsutbrudd etter smitte av campylobakterier økt dramatisk i hele Sverige, melder svenske smittevernmyndigheter. Det er nå sterk mistanke om at fersk kylling er årsaken til de mange sykdomstilfellene.

«Unngå fersk kylling»

«Jeg oppfordrer almennheten til å unngå fersk kylling for å redusere risikoen for å pådra seg Campylobacterinfektion», skriver Signar Mäkitalo, smittevernlege i Region Gävleborg, i en pressemelding fredag morgen.

Mange nordmenn handler kjøtt i Sverige, som de tar med seg tilbake til Norge. Sverige er også et av de mest populære reisemålene for nordmenn, og mange har feriesteder der. Norske forbrukere er dermed også berørt av den siste bekymringsmeldingen.

Les også: Dette er verdens 12 farligste bakterier

– Det er mitt ansvar

Campylobacter er en tarmbakterie som kan finnes i kylling uten at kyllingene selv blir syke. Personer som blir rammet må i enkelte tilfeller ta antibiotika for å bli friske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for den nye advarselen er at antall svensker som er blitt alvorlig syke har økt kraftig i løpet av relativt kort tid.

– Det er mitt ansvar i henhold til smittevernloven å informere og gi råd til befolkningen, sier Signar Mäkitalo till TT.

Les også: WHO: Resistente bakterier utbredt i europeiske sykehus

Tydelig trend

Han mener svenske myndigheter har vært for passive, og mener det ikke er nok å skyve ansvaret over på produsentene.

– Jeg synes ikke man skal bruke den svenske befolkningen som en målestokk på om visse tiltak har effekt eller ikke, påpeker Mäkitalo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til at det finnes belegg for å hevde at å fryse kyllingkjøtt reduserer forekomsten av campylobakterier.

De siste årene har det vært en tydelig trend at antall personer som er blitt syke av campylobacter har økt i Sverige. I 2008 ble det rapportert om 55 tilfeller bare i Värmland. I 2016 var tallet økt til 143 i samme landsdel. I januar og februar i år er det innrapportert 26 smittetilfeller i Värmland, rapporterer SVT.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: E. coli-bakterier ble superresistente på 11 dager

– Vær ekstremt nøye

– Vi har i flere år sett at antall campylobactinfektioner har økt på nasjonalt nivå. Både i løpet av høsten og vinteren har økningen tiltatt i styrke, sier smittevernlege i Värmland, Ingemar Hallén.

For å unngå alvorlige infeksjoner oppfordres nå forbrukerne til å være ekstra nøye under tilbereding av fersk kyllingkjøtt, og steke det ekstra godt.

– Du må være ekstremt nøye når du tilbereder fersk kylling. Smittes du av campylobakterier kan du få høy feber, blodig avføring og kraftige magesmerter. Er du ekstra uheldig kan du bli rammet av blodforgiftning og andre helseproblemer, advarer Signar Mäkitalo, ifølge Aftonbladet.

Les også: – E.coli definitivt den største trusselen i Norge

Tarminfeksjon med campylobacter

* Campylobacter er en bakterie som kan gi diaresykdom hos mennesker.

* Mennesker blir smittet gjennom forurenset mat eller vann, eller ved kontakt med smittede dyr eller fugler. Bare noen få bakterier er nok til å forårsake diarésykdom.
* Det går vanligvis et par døgn fra smitte til diaresykdom oppstår.

* Siden begynnelsen av 1990-tallet har campylobacteriose hos mennesker økt i mange land, og i Norge så vel som i de fleste andre europeiske land er sykdommen nå vanligere enn salmonellainfeksjoner.

* I Norge er nærmere 60 prosent av tilfellene smittet ved utenlandsopphold, spesielt i Middelhavsområdet og Asia.

* Campylobacter er vanlig i tarmen hos husdyr, ville fugler og ville dyr, men det er bare mennesker som blir syke.

* Under 10 prosent av norske slaktekyllinger er bærere av Campylobacter, noe som er svært lavt i verdenssammenheng.

* Bruk av ikke-desinfisert drikkevann, hjemme, på hytta eller i naturen, er den vanligste årsaken til campylobacteriose i vårt land. Smitte ved å spise eller tilberede fjørfeprodukter, samt grillmåltider, er også identifisert som viktige risikofaktorer.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)