– IQ-testede barn bør undersøkes på nytt

Ingen vet hvor mange barn som har blitt testet. Illustrasjonsfoto.
Ingen vet hvor mange barn som har blitt testet. Illustrasjonsfoto. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et ukjent antall barn og unge i Norge kan ha fått diagnosen lett psykisk utviklingshemmet, uten at de er det. – Pinlig på samfunnets vegne, mener nevropsykolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette skyldes en feil med IQ testen PP-tjenesten og barne- og ungdomspsykiatrien benyttet for å utrede blant annet lærevansker i sju år, skriver TV 2.

Testen WISC III var et verktøy for å diagnostisere blant annet lett psykisk utviklingshemning, og ble benyttet på flere tusen barn i perioden fra 2003 til 2009.

En av dem som slo alarm var nevropsykolog Tor Herman Andreassen. Han så at mange av hans pasienter fikk altfor lav IQ-score i forhold til hvordan de ellers fungerte.

– Da vil det være en stor fare for at noen har fått diagnosen lett psykisk utviklingshemning, der WISC III har vært en viktig bidragsyter, og de skulle ikke hatt den diagnosen, sier han.

De det gjelder er heller ikke informert.

– Nei. Det er jo pinlig på samfunnets vegne. At man ikke har gått etter dette her og sett på det på nytt, sier Andreassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen kan svare på hvor mange barn dette dreier seg om.

– Jeg utelukker ikke at det kan ha skjedd, men vi har ingen oversikt over hvor mange, sier Jens Egeland, leder av Testpolitisk utvalg i Norsk psykologforening.

Les også:

Nanopartikler kan beskytte tenner og munnhule

Disse har økt risiko for å utvikle nyresvikt

Bli kvitt depresjonen ved å få kontroll over tankene