– Mange blåser støv av gamle, norske oppskrifter

Skinkestek med surkål er en god gammeldags tradisjonsrett som smaker himmelsk. Sprø svor, saftig kjøtt og smakfullt tilbehør, akkurat slik det alltid har vært. Foto: matprat.no
Skinkestek med surkål er en god gammeldags tradisjonsrett som smaker himmelsk. Sprø svor, saftig kjøtt og smakfullt tilbehør, akkurat slik det alltid har vært. Foto: matprat.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å hente frem oppskrifter fra mødre og bestefedre gir oss en form for bånd til fortiden, forteller samfunnsanalytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere blåser støvet av gamle oppskrifter for å hente frem minner og smaker fra barndommen gjennom retter som hønsefrikassé, skinkestek og hjemmelagde kjøttkaker. Samfunnsanalytiker i MatPrat, Anne Zontag forteller at dette er retter som både smaker godt og samtidig skaper en slags følelse av trygghet.

Når hverdagslivet dundrer avgårde og teknologien stadig griper om seg får vi behov for noe fast, uforanderlig med en slags evig kvalitet ved seg. Dette ser vi spesielt når det kommer til mat, sier hun i en pressemelding fra MatPrat.

Les også: Nordmenn spiser mindre sjømat

(Saken fortsetter under)

Betasuppe med svineknoke. Foto: matprat.no

Kokk og matrådgiver Cecilie Maske ser i likhet med Zontag økende interesse for oppskrifter som er satt sammen av få råvarer med klare og tydelige smaker. Mange av de mest tradisjonsrike matrettene våre er laget med svinekjøtt, en direkte følge av at vi har holdt gris i over 3.500 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Oppskrifter som betasuppe, svineknoke og flesk og duppe er noen av rettene som har økt i popularitet de siste årene. Disse er laget på stykningsdeler som det tar lang tid å tilberede, og som kanskje krever litt ekstra kunnskap, men som til gjengjeld gir både smakfullt og mørt kjøtt.

– For meg er betasuppe med mørt kjøtt fra salt eller røkt svineknoke og masse rotgrønnsaker noe av det beste jeg kan få nå på vinteren, avslutter Maske.

Les også: Sushirestauranten Sabi Omakase får ny Michelin-stjerne