Ny trend - Overskap byttes ut med hylleløsninger

På dette kjøkkenet står det mye fremme, noe som gir et tilfeldig uttrykk, uten at det blir rotete. Underskapene har gardiner som skapdører, et grep som forsterker den landlige følelsen. (Foto: Helge Eek)
På dette kjøkkenet står det mye fremme, noe som gir et tilfeldig uttrykk, uten at det blir rotete. Underskapene har gardiner som skapdører, et grep som forsterker den landlige følelsen. (Foto: Helge Eek)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hent inspirasjon fra disse kjøkkenløsningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må­ten vi bru­ker kjøk­ke­net på er i sta­dig end­ring. Tid­li­ge­re var det et lite rom til mat­la­ging, og bare det. Spi­se­plas­sen var gjer­ne i et eget rom. I dag er det blitt van­li­ge­re å kom­bi­ne­re, og velge åpne løsninger når det er praktisk mulig. For man­ge er kjøk­ke­net sel­ve hjer­tet hytta, der man sam­les til mat­la­ging, sam­vær og ko­sen rundt mål­ti­de­ne.

Når det gjel­der sel­ve inn­red­nin­gen, er det man­ge som li­ker et åpent ut­trykk på hyt­ta.

– Åpne løs­nin­ger i kjøk­ken­ska­pe­ne er en vok­sen­de trend. Det som bru­kes ofte skal lig­ge lett til­gjen­ge­lig, og er med som en del av kjøk­ke­nets ut­trykk, hel­ler enn at det stues bort i skap og luk­ke­de hyl­ler. I frem­tiden vil vi se mer av åpne hyl­le­løs­nin­ger også på kjøk­ke­net. De kan fes­tes i ta­ket, på veg­gen el­ler set­tes på ben­ken, sier in­ter­iør­ar­ki­tekt i Sig­dal, Ire­ne Mjaa­seth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dette må du huske på når du skal pusse opp badet selv

Nye farger og løsninger på kjøkkenet

Hvitt har len­ge vært den do­mi­ne­ren­de kjøk­ken­far­gen, men iføl­ge Mjaa­seth er det­te nå i end­ring. – Den grad­vi­se over­flyt­tingen til åpne rom­løs­nin­ger åp­ner for en mer de­ko­ra­tiv til­nær­ming til far­ger. Et­ter at tek­no­lo­gien i stør­re grad har flyt­tet inn på kjøk­ke­net, ser vi at mør­ke­re far­ger, men også and­re, ster­ke­re far­ger, gjør sitt inn­tog.

I tråd med de åpne løs­nin­ge­ne velger man­ge bort over­skap til for­del for sto­re skuf­fer, mener markedssjef Tonny Lindahl i Kis­te­fos. Funk­sjo­ne­ne flyt­tes ned i un­der­ska­pe­ne, og der leg­ges det vekt på smar­te­re inn­red­ning.

– Vi ser at fle­re pri­ori­te­rer plas­sen over ben­ken. Der har de en­ten vin­du­er, åpne hyl­ler, kni­ver, ta­pet el­ler ma­le­ri­er. Før hen­tet man kaf­fe­kop­pen i over­ska­pet, nå bøy­er man seg ned og hen­ter ser­vi­se fra skuf­fer, sier Lindahl.

Se bildeserie:

Foto: Hytteliv

Tips til innredning av hyttekjøkken

  • Tenk på om kjøkkenet skal ha åpen løs­ning, bare en vegg, el­ler en L-form?
  • Plasser gjerne kom­fyr, kjø­le­skap og opp­vask­benk i det som på fag­språket kal­les kjøk­ken­tre­kan­ten. Opp­vask­ma­skin og kum bør også være ved si­den av hver­and­re slik at det er en­kelt å skyl­le ting og set­te inn i opp­vask­ma­ski­nen.
  • Man­ge plan­leg­ger for små kjøk­ken. Kjøk­ke­net bru­kes mer som et sam­lings­punkt i dag, og det kan gjer­ne være stør­re enn det var tid­li­ge­re.
  • Bruk tid på å vel­ge ma­te­ria­ler og far­ger.
  • Tenk kon­tras­ter. Om du vel­ger rus­tik­ke, bei­se­de veg­ger, er det fint med en stram og mo­der­ne inn­red­ning.
  • Over­ska­pe­ne ha sam­me far­ge som veg­gen. Det vil skape et lettere uttrykk. Un­der­ska­pe­ne kan gjer­ne ha en an­nen el­ler dy­pe­re ny­an­se av sam­me far­ge for å ska­pe en kon­trast.
  • Pri­ori­ter god be­lys­ning over ar­beids­so­nen, og pend­ler for å ska­pe stem­ning.

Kilde: Interiørarkitekt Tove Seberg fra Zett Interiørdesign

Saken er først publisert på Klikk.no