Sjekk hva Ronny og Tore dro opp av et hull i isen

SJELDEN FANGST: Det er ikke mange som har fått St. Petersfisk på stang i Norge, og å få den på blink og maggot fra isen er helt unikt. (Foto: Ronny Knutsen)
SJELDEN FANGST: Det er ikke mange som har fått St. Petersfisk på stang i Norge, og å få den på blink og maggot fra isen er helt unikt. (Foto: Ronny Knutsen)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var sjøørret de var på jakt etter, men det var noe ganske annet som tok maggoten (!) kompisene Ronny Knutsen og Tore Stene senket ned i et hull i isen på Voldsfjorden i Grenland i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Knutsen og Stene er ivrige fiskere, men det går mest i fiske i åpent vann i sommerhalvåret eller på ferskvannsisen om vinteren. Sjøisen har de egentlig aldri brukt noe særlig tid på, men da de hørte om flere haifangster (småflekket rødhai, red.anm.) fra Voldsfjorden, syntes de dette hørtes spennende ut. Dessuten går det fin sjøørret samme sted, og dette er en art de to liker godt å fiske etter.

– Vi er ikke vant til å fiske på sjøisen, men vi kjøpte med oss maggot og mark for å prøve litt forskjellig. Tore rigget opp en kobberblink med svarte og oransje prikker, og egnet denne med tre-fire røde maggot. Han borret så et hull rett ved siden av mitt, og ble stående å pilke en stund. Så ville han sette et snøre til, og mens han borret, oppdaget jeg tilfeldigvis noen små vibrasjoner i stangen han hadde satt fra seg. Jeg spurtet mot stangen hans, og fikk akkurat tak i den før den forsvant ned i hullet, sier Ronny Knutsen til Hooked.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sjekk hva Jan dro opp av et hull i isen

Ga seg ikke uten kamp

I andre enden var det skikkelige krefter, og kampen med fisken ble seig. Knutsen fikk fisken opp til hullet, men så tverrvendte den og dro ut mye snøre. Fiskeren lot fisken stikke, men da den stoppet bar det opp til hullet igjen.

– Jeg lurte alvorlig på hva dette kunne være da den kom til syne i hullet, for dette var virkelig en snodig skapning. Tore kom også bort, og heller ikke han visste hva dette var for noe. Vi skjønte likevel såpass at dette ikke var noen vanlig fangst, sier Knutsen til Hooked.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å få fisken opp av 125-millimeterhullet var en glemmesak. Dermed måtte fangsten sikres med en Møresild som assistentkrok, før fisken rolig ble dyttet ned igjen i sjøen. Tore borret tre-fire nye hull rundt hullet det ble fisket i, og da overflødig is var fjernet, kunne fiskerne endelig lirke fisken opp på isen for å ta en nærmere kikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi så egentlig bare på hverandre uten å skjønne helt hva vi hadde foran oss. Det ble noen telefoner og sending av bilder rundt om, og vi postet også et bilde på Facebook for å få hjelp til artsbestemmelse. Det viste seg å være langt sjeldnere kost en sjøørreten vi hadde håpet å få, gliser Knutsen.

Les også: Unik fangst fra sjøisen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Ronny Knutsen.
Foto: Ronny Knutsen.

St. Petersfisk

Fisken de to kompisene fra Porsgrunn og Melum landet denne lørdagen, er en St. Petersfisk. Denne hører egentlig ikke hjemme i Norge, men har de siste årene dukket opp langs hele kysten vår. Det er likevel mest snakk om garnfangster, og det er få som har fått den på stang her til lands. De som har vært så heldige har stort sett tatt fiskene på sluk eller pilk.

Les også: Andreas fikk kjempegjedde på over 130 cm

At et eksemplar blir tatt fra isen, på blink og maggot, er derimot helt unikt. For det første er det høyst uvanlig å fiske med blink og maggot i sjøen, da dette er typisk redskap og agn for ferskvannsfisken røye. For det andre er St. Petersfisken, som for øvrig er den eneste norske fiskearten som alltid skrives med stor bokstav, en varmekjær art som trives best mye lenger sør i verden enn kalde Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva fisken gjorde under isen innerst i Voldsfjorden må fuglene vite, men blink, maggot og is funker tydeligvis strålende etter arten, som etter sigende skal bære St. Peters fingeravtrykk midt på kroppen.

Les også: Hardfør hvitskate dukket opp igjen

– Naturmagi fra ende til annen

Fisken de to karene landet lørdag var 40,5 centimeter lang og veide 1105 f gram. Det har etterhvert gått opp for Knutsen og Stene hvor spesiell fangsten deres faktisk er, og Knutsen ser ikke for seg at denne opplevelsen kommer til å gå i glemmeboken med det første.

Les også: I fjor sommer vaket storfisken for langt unna. Så la isen seg...

– Det var en fantastisk dag, og vi berget fangsten med skikkelig teamwork. Utenom St. Petersfisken fikk vi ellers noen små taggmakrell, men de bleknet jo litt i forhold. Bare for å toppe det hele møtte vi to rådyr på isen i skumringen, så det var naturmagi fra ende til annen denne dagen, sier han til Hooked.

Artikkelen fortsetter under annonsen

St. Petersfisken ligger nå i fryseboksen til Knutsen, men med tiden er planen at den skal bli en bedre middag. Og da er selvsagt kompis Stene invitert.

PS: Det har ikke vært den helt store sjøisfiskevinteren østafjells så langt i år, men Voldsfjorden har så mye ferskvann i seg at her ligger isen trygg. I alle fall inntil videre. Og etter helgens sensasjonsfangst er det vel ikke fritt for at landets artsfiskere nokså snart kommer til å valfarte til Grenland, utstyrt med blink og maggot.

Les også: Egil (65) fikk halvannen meter lang kveite fra land

Opprinnelig publisert på Hooked.no