For lite mat fra dyr kan øke gravides risiko for tidlig fødsel

Norsk vegetarforening anbefaler veganere til å få i seg B12 gjennom å drikke for eksempel soyamelk eller rismelk som er tilsatt B12, eller ta vitamintilskudd. Foto: Colourbox
Norsk vegetarforening anbefaler veganere til å få i seg B12 gjennom å drikke for eksempel soyamelk eller rismelk som er tilsatt B12, eller ta vitamintilskudd. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis det er for lite av kjøtt, melk eller egg på gravides matfat, øker sjansen for å få i seg for lite B12. Dette vitaminet finnes kun i dyreprodukter. Underskudd av vitaminet hos gravide kan være dramatisk for fosteret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forskerne har gått grundig til verks for å komme til konklusjonen om at lavt nivå av vitamin B12 fører til økt risiko for tidlig fødsel. De har undersøkt hele 11 216 svangerskap fra 11 land.

Årsak til halvparten av alle dødsfall

På verdensbasis er lav fødselsvekt og tidlig fødsel årsak til halvparten av alle dødsfall de første 28 dagene etter fødsel. Hvilken mat gravide spiser, påvirker fosteret og svangerskapet.

– Vitamin B12 er et viktig næringsstoff som kun finnes i produkter fra dyr som kjøtt, melk og egg. For lavt inntak av dyreprodukter øker derfor risikoen for at gravide har vitamin B12-mangel, sier Tormod Rogne, turnuslege ved Akershus Universitetssykehus. Studien er en del av hans doktorgradsavhandling hos Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU som ble avsluttet i desember 2016.

(Saken fortsetter under)

For lavt inntak av dyreprodukter øker risikoen for vitamin B12-mangel. Illfoto: Thinkstock. Foto: Colourbox
For lavt inntak av dyreprodukter øker risikoen for vitamin B12-mangel. Illfoto: Thinkstock. Foto: Colourbox

Vitamin B12 er nødvendig for kroppens viktige funksjoner, blant annet produksjonen av røde blodlegemer og cellenes energiomsetning. B12-mangel kan føre til blodmangel og alvorlige skader på nervesystemet. Kroppen kan ikke produsere vitaminet selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I land med stort inntak av dyreprodukter, slik som Norge og flere vestlige land, er det kun noen få prosent av gravide som har vitamin B12-mangel.

Les også: Vil bruke funn i kostholdsråd mot divertikulitt

Veganere spesielt utsatt

– I land hvor vegetarkost dominerer kan andelen av gravide med B12-mangel overstige to tredjedeler, slik som i India, sier Rogne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
– Vitamin B12 er et viktig næringsstoff, sier turnuslege Tormod Rogne som forsket på det gjennom sin doktorgradsavhandling ved NTNU.
– Vitamin B12 er et viktig næringsstoff, sier turnuslege Tormod Rogne som forsket på det gjennom sin doktorgradsavhandling ved NTNU.

94 prosent av alle svangerskap som hadde deltatt i en eller annen publisert studie om B12 nivå under svangerskap var med i analysen .

Resultatene like for alle landene

– Lave nivå av vitamin B12 hos gravide så ikke ut til å påvirke den nyfødtes fødselsvekt. Vi fant derimot at vitamin B12-mangel hos de gravide kvinnene var assosiert med en 21 prosent økt risiko for å føde for tidlig, sier Rogne.

Resultatene var uavhengig av om landene var høyinntektsland, middels – eller lavinntektsland.

Studien er publisert i tidsskriftet American Journal of Epidemiology.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rogne understreker at det er viktig å huske på at det kan være andre årsaker til den tilsynelatende sammenhengen mellom vitamin B12-mangel og tidlig fødsel.

Les også: Undersøkelse: Nordmenn er lei diett, men opptatte av god helse

Kan skyldes andre faktorer

– Lav blodkonsentrasjon av vitamin B12 kan henge sammen med andre faktorer, slik som underernæring og fattigdom, som i seg selv kan påvirke fødselsvekten og lengden på svangerskapet.

– Selv om vi fant at vitamin B12-mangel er assosiert med en økt risiko for tidlig fødsel, så vet vi svært lite om effekten av å ta vitamin B12-tilskudd under svangerskapet. Så vidt jeg vet er det kun gjort to små studier hvor gravide kvinner er tilfeldig plukket ut til å enten ta vitamin B12 under svangerskapet eller placebo, sier Rogne.

Disse studiene fant ingen sikker sammenheng mellom vitamin B12- tilskudd og fødselsvekt. Dette er i tråd med funnene i Rogne sin studie. Det var imidlertid for få deltakere i de to studiene til å konkludere om B12 tilskudd i svangerskapet kan redusere risiko for tidlig fødsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Før man kan si noe om effekten av vitamin B12-tilskudd i svangerskapet må flere slike studier gjøres, og resultatene fra disse studiene må i neste rekke slås sammen i en oversiktsartikkel. Vi håper at vår artikkel vil bidra til at disse studiene blir gjort slik at man kan gi sikre råd til gravide som spiser få dyreprodukter, sier Rogne.

Les også: To av tre stoler mest på egen kunnskap om kosthold

Veganere får B12-mangel uten tilskudd

– Når man skal vurdere vegetarkost og B12-inntak, er det viktig å skille mellom veganere og andre vegetarianere, sier Vibeke Videm.

Veganere spiser ingen matvarer fra dyr. De vil derfor få B12-mangel hvis de ikke tar tilskudd – uavhengig av alder, kjønn og eventuell graviditet. Foto: Colourbox
Veganere spiser ingen matvarer fra dyr. De vil derfor få B12-mangel hvis de ikke tar tilskudd – uavhengig av alder, kjønn og eventuell graviditet. Foto: Colourbox

Videm er professor hos Institutt for laboratoriemedisin barne- og kvinnesykdommer. Hun har ellers forfattet boken «Verdt å vite om vegetarmat».

– Veganere spiser ingen matvarer fra dyr. De vil derfor få B12-mangel hvis de ikke tar tilskudd – uavhengig av alder, kjønn og eventuell graviditet. Vegetarianere som bruker melkeprodukter og/eller egg, kan lett dekke B12-behovet gjennom disse matvarene. B12-mangel er derfor ikke vanlig hos dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvor mye melkeprodukter trenger en gravid vegetarianer?

– Utenom graviditet vil behovet dekkes for eksempel av en kombinasjon av 3 dL melk og 50-75 g gulost (5-8 skiver). Osten kan for eksempel byttes ut med 80 g (4 spiseskjeer) cottage cheese, sier Videm.

– Ved graviditet trengs litt mer: Legger den gravide til enten 1 glass melk, en god porsjon yoghurt eller 3-4 ekstra skiver gulost, får hun det som trengs med god margin.

Les også:

Vitaminpiller forlenger ikke livet

En munnfull alger i stedet for en skje tran

Babyer som bryner seg får hjerneboost

Saken er opprinnelig publisert på Gemini.no