Stemmer:Hvorfor lar vi syke bli utsatt for lureri, løgn og bedrag?

TYDELIG STEMME I DEBATTEN OM ALTERNATIV BEHANDLING: Lege Barexstein mener mange pasienter trenger hjelp til å skille sludder fra informasjon.
TYDELIG STEMME I DEBATTEN OM ALTERNATIV BEHANDLING: Lege Barexstein mener mange pasienter trenger hjelp til å skille sludder fra informasjon. Foto: Science Photo Library
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som lege må du tørre å ta et oppgjør med alternativ medisin, mener lege Brynjulf Barexstein.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Brynjulf Barexstein

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen
Om Brynjulf Barexstein: Dr. Brynjulf Barexstein er sjefsvarlege på Lommelegen, og jobber også som fastlege. Han har besvart snart 3000 spørsmål på Lommelegen, og får ofte spørsmål fra pasienter som spør om alternativ medisin kan hjelpe dem
Om Brynjulf Barexstein: Dr. Brynjulf Barexstein er sjefsvarlege på Lommelegen, og jobber også som fastlege. Han har besvart snart 3000 spørsmål på Lommelegen, og får ofte spørsmål fra pasienter som spør om alternativ medisin kan hjelpe dem

Jeg har et bevisst ønske om å være tydelig når det gjelder alternativ medisin, av flere grunner. Som lege anser jeg meg som pasientens «medisinske advokat». Jeg skal ivareta pasientens rettigheter, inkludert å gi korrekt og saklig informasjon om egen helse, og helsespørsmål generelt.

Pasienten fortjener å få hjelp til å skille sludder fra informasjon.

Jeg synes folk faktisk virkelig fortjener muligheten til å holde seg orientert og å få saklig og korrekt informasjon, og hjelp til å skille klinten fra hveten - eller sludder fra informasjon, for å bruke min vanlige språkdrakt.

Les også: Dette bør du vite om blodfortynnende medisiner

Uvilje for oppgjør mot tøv og babbel i helsespørsmål

Til tross for at vi lever i et opplyst samfunn, hvor foregående århundrers overtro i stadig større grad blir erstattet med en rasjonelt, objektivt og vitenskapelig måte å forholde seg til verden på, og hvor den sunne SKEPSIS og den rasjonelle analyse er blitt allemannseie, så kan det i forhold til noe så viktig som helse faktisk ofte se ut som det går den motsatte veien. Tonen i samfunnet blir mer og mer at «alt er like riktig», og at en skal ha respekt for irisdiagnostikeres og homeopaters verdensbilde og merkverdige tankegods fra 1800-tallet. En slags relativisering, hvor alt skal tillegges vekt og respekteres og «tas med».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan nesten fremtone seg som en slags frykt for å krenke homeopater og andre trollmenn, eller frykt for å virke arrogant og bedrevitende, denne uviljen mot oppgjør mot tøv og babbel i helsespørsmål.

Det er da jeg synes folk fortjener klar tale og især klare fakta, slik at de bedre kan orientere seg i den stadig mer blanda sausen av fakta og overtro, skille mellom virksom medisinsk behandling og sjarlataner og kyniske aktører som ser gode penger i å selge syke folk liksom-helsetjenester.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Derfor skal medisiner oppbevares mørkt

Legen svarer: Useriøs testing av matvareintoleranse

Dette er IKKE medisinsk behandling

Ved å gi rene ord for penga, for eksempel om hva homeopati er, for å ta et klassisk eksempel, så vil det gjøre mange mennesker klar over at det ikke dreier seg om medisinsk behandling eller seriøsitet. Det ikke har en millimeters kontakt med vår rasjonelle verden, men bruker begreper som omhandler tankemessige konstruksjoner og ikke virkelige ting. For eksempel - det at homeopatisk medisin hevdes å virke på grunn av en eller annen «energi» som er igjen i flaskene med rent vann, etter at alle molekyler med opprinnelig «virkestoff» er fortynnet vekk. Her brukes et ord som det finnes klare definisjoner på; «energi», altså en faktisk eksisterende ting, om «noe» som skulle finnes igjen i flasken med homeopati-medisiner, «innimellom vannmolekylene» eller noe slikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordet energi høres jo tillitsvekkende og kanskje vitenskapelig ut, hvis ikke man leser det med kritisk blikk, og da er det desto viktigere å orientere folk om at denne «energien» ikke finnes i slike flasker.

Jeg synes også folk virkelig fortjener å bli fortalt at de blir direkte løyet til, og det er jo i stor grad det alt dette alternative handler om, alt fra «kvantemedisin» til homeopatisk medisin.

Legen svarer: Kan man stole på annonser for helsekosttilskudd?

Hvorfor lar vi syke bli utsatt for lureri, løgn og bedrag?

Jeg er vel egentlig innerst inne riktig så glad i folk flest, og synes derfor det er fælt å se på lureri, løgn og bedrag, spesielt overfor syke mennesker, og det er kanskje den bakenforliggende drivkraften.

Det er derfor jeg ønsker å snakke med pasienten om dette, og på en respektfull måte gi pasienten saklig og korrekt informasjon om den alternativbehandling de har brukt eller tenker å bruke, med den hensikt å hjelpe dem til å gjøre best mulig valg for egen helse, og la dem slippe å bruke penger og tid på uvirksomme metoder og ikke støtte profittsøkende sjarlataner som vet å sko seg på syke menneskers fortvilelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I det evig aktuelle eventyret Keiserens nye klær, ble keiseren hyllet for «de flotte nye klærne». Den eneste som tør si noe er et barn som roper «Men Keiseren har jo ikke noe på seg!» Denne rollen vil gjerne jeg ha som lege - altså avsløre humbug og kalle en spade for en spade.

Det hele koker også ned til noe så enkelt som ærlighet og sannhet i stedet for løgn, og ønsket om hjelpe folk, især syke mennesker.

Hvis da herr A ønsker å gå til en person som legger steiner i en sirkel rundt ham og prater sanskrit, i håp om at det vil hjelpe mot forstoppelse, så er det selvfølgelig aldeles greit for meg. Men jeg vil ha ryddigheten og ærligheten inn i bildet, slik at herr A da vet at han er over i det overnaturlige og ikke-fysiske, ikke-rasjonelle.

Les også: Hjelper allergitabletter mot fyllesyke?

Alternativbransjen seiler under falskt flagg

Jeg har overhodet ikke noe imot at folk hygger og underholder seg med horoskoper, engler, religioner, shamanisme og tarot - you name it, men jeg liker ikke ting som seiler under falskt flagg, slik store deler av alternativmedisinen gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er da jeg tenker at det er stadig mer og mer viktig at vi må kalle en spade en spade, det vil si skille mellom hva som er helsevesen og rasjonelt, forankret i den konkrete og faktiske verden vi vet vi lever i, og hva som er «fra den andre siden», det vil si ikke-rasjonelt, tankekonstruksjoner som i eksemplene ovenfor.

Innlegget er først publisert på Lommelegen.no