Andre barn «med tre foreldre»

Eggcelle like før prøverørsbefruktning. Illustrasjonsfoto: Zeiss Microscopy/Flickr.com (CC BY-SA 2.0).
Eggcelle like før prøverørsbefruktning. Illustrasjonsfoto: Zeiss Microscopy/Flickr.com (CC BY-SA 2.0).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et tidligere barnløst par har fått et guttebarn etter IVF med arvemateriale fra tre personer, med hjelp fra en fertilitetsklinikk i Ukraina. Det er andre gang et slikt barn fødes, første gang med denne bestemte metoden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mitokondriedonasjon

Det norske Bioteknologirådet beskrev de to metodene for mitokondriedonasjon slik ved en uttalelse i mars 2016: Ved «maternal spindle transfer» (MST), blir cellekjernen med DNA i det friske egget erstattet med kjernen fra et egg fra moren. Det nye egget inneholder friske mitokondrier fra én kvinne og cellekjernen med DNA fra en annen kvinne, som skal bli barnets mor. Det nye egget kan befruktes som ved vanlig assistert befruktning, før det settes inn i livmoren.

Ved metoden «pronuclear transfer» (PNT), som ble brukt i Ukraina, lages to embryoer (foster i tidlig stadium), et med morens egg og et med donorens egg. Begge har blitt befruktet med farens sæd. Kjernen i embryoet med donoregg erstattes av kjernen fra embryoet hvor morens egg har blitt brukt. Kjernene hentes ut etter at sædcellen har trengt inn i egget, men før mors og fars kromosomer kommer sammen, noe som skjer ved første celledeling.

Kilde: Uttalelse fra Bioteknologirådet i mars 2016

For første gang skal leger ved en fertilitetsklinikk i Kiev ha brukt metoden «pronuclear transfer» ved prøverørsbefruktning, ifølge britiske The Times.

Men det er ikke første gang et barn er født etter assistert befruktning med DNA fra tre personer.

Gutten, som ble født 5. januar, antas å være verdens andre «spedbarn med tre foreldre». En annen gutt ble født i Mexico i 6. april fjor, etter bruk av metoden «maternal spindle transfer».

For to år siden ble Storbritannia det første landet til å tillate såkalt mitokondriedonasjon, med sikte på å forebygge arvelige sykdommer hos foster. Men foreløpig er ingen barn født etter mitokondriedonasjon i Storbritannia, og det knytter seg usikkerhet til metoden. Ved tilfellet i Ukraina ble metoden brukt til å korrigere problemer med den 34 år gamle kvinnens eggceller, som gjorde at hun ikke kunne få barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

34-åringens egg ble befruktet med sæd fra partneren, og siden ble deres kombinerte genmateriale overført til en eggcelle fra en donor, ifølge Times.

Kvinnen hadde forgjeves forsøkt å få barn i ti år, inkludert fire mislykkede forsøk på prøverørsbefruktning, ifølge avisen. Den nyfødte gutten har den genetiske identiteten til foreldrene, og en svært liten mengde DNA fra donor-kvinnen.

Les også: Første baby med DNA fra tre foreldre er født

DNA fra tre mennesker

Gutten skal være den første som har kommet til verden etter bruk av denne bestemte metoden, såkalt «pronuclear transfer» (PNT). Ved metoden som ble brukt før fødselen i Mexico i fjor hadde moren, som selv var frisk, en mutasjon i mitokondriene som gjorde at hun hadde opplevd flere spontanaborter, og tidligere fått to alvorlig syke barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mitokondriene er cellens «kraftverk», og produserer de energirike forbindelsene cellen trenger for å fungere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge teknikkene har fått kallenavnet «tre-foreldre-babyer», siden barnet som blir født, vil ha kjerne-DNA fra to personer og mitokondrielt DNA fra eggdonoren, skrev Bioteknologirådet i en uttalelse i mars i fjor (se også faktaboks).

Valerij Zukin, som ledet prosedyren i Kiev, sier ifølge Times at behandlingen kan hjelpe kvinner hvis embryo slutter å vokse før de kan plasseres i livmoren ved prøverørsbehandling. Dette berører omkring én av 150 prøverørspasienter.

Nadjya-klinikken i Kiev vurderer å utvide bruken på sikt. Legene forsøker blant annet å bruke metoden til å revitalisere eggceller fra kvinner i 40-årene.

Ifølge doktor Zukin og hans medarbeidere, som har tatt genprøver av spedbarnet, virker gutten «fullstendig normal». En annen av deres pasienter, en 29 år gammel kvinne, er ventet å føde i mars.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Storbritannia har godkjent at barn kan ha tre biologiske foreldre

Etisk og medisinsk usikkerhet

Det har vært reist mange etiske innsigelser mot mitokondriedonasjon som metode. Et flertall av det norske Bioteknologirådets medlemmer gikk i fjor vår mot å tillate assistert befruktning med mitokondriedonasjon, da de mente kunnskapen på feltet foreløpig var for liten.

Det er anslått at rundt ti barn årlig fødes med mitokondriesykdom i Norge. Dagens lovverk åpner ikke for mitokondriedonasjon, siden det er forbudt å gjøre genetiske endringer i kjønnsceller og å donere egg eller deler av egg, skrev seniorrådgiver i Bioteknologirådet, Elisabeth Larsen, i et innlegg hos Forskning.no i september i fjor.

– Pronuclear transfer-metoden er svært eksperimentell, og har ikke blitt tilstrekkelig evaluert eller vitenskapelig bevist. Vi ville vært ekstremt forsiktige med å ta i bruk denne metoden til å forbedre utfallet av prøverørsbefruktning, sier professor Adam Balen, styreleder i British Fertility Society, til BBC News i en kommentar om denne ukens nyhet fra Ukraina.

Les også: – Vanskelig å komme utenom eggdonasjon i Norge

Øvrige kilder: SNL.no (flere søkeord)