Avføringspiller brukes som slankekur

I små pakninger er avføringsmidler reseptfrie. Salget øker, og enkelte bruker pillene som slankekur. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
I små pakninger er avføringsmidler reseptfrie. Salget øker, og enkelte bruker pillene som slankekur. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste seks årene har salget av avføringspiller økt med 27 prosent. Apotekansatte forteller om jenter helt ned i 16-årsalderen som bruker pillene som slankekur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Salgsveksten kommer fram i tall fra Apotekforeningen. Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk sier til Dagbladet at apotekene ikke skal selge avføringsmiddel dersom det er mistanke om at pillene misbrukes.

– Vi vet at midlene kan misbrukes av personer som har problemer med spiseforstyrrelser, og hvis det misbrukes over lang tid så kan man få bivirkninger. Man kan rett og slett ødelegge tarmfunksjonen, forteller Madsen.

– Det er mennesker med mage- og tarmproblemer som trenger dette middelet. Ofte eldre mennesker, ikke unge. Å ha det så tilgjengelig på apotek er helt misforstått, sier han.

Les også: Unge overvektige får oftere hjertesvikt

Madsen sier reglene allerede er skjerpet og at det kun er små pakninger som er reseptfri.

– Det å kunne få tak i avføringsmiddel kan være nyttig for mange. Etter innstrammingen er det langt flere som får avføringsmidler på resept. At det skjer under kontroll av lege var ønsket med innstrammingen. Likevel diskuteres en ny ordning, hvor legemiddelet er reseptfritt, men man må rådføre seg med farmasøyt før man får utlevert medisin, forklarer han.

Les også: Seks gode grunner til å droppe slanking