Vil bruke funn i kostholdsråd mot divertikulitt

Disse symptomene må du være på vakt etter. Se video i vinduet over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny forskning antyder de som har utposninger i tarmen bør spise mindre rødt kjøtt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Divertikler:

  • Divertikulose = divertikler uten symptomer
  • Divertikkelsykdom = divertikler med symptomer
  • Divertikulitt = betente divertikler
  • Færre enn 10 prosent av personer under 40 år har divertikler
  • Over 30 prosent av alle 60-åringer har divertikler
  • Over 50 prosent av alle 70-åringer har divertikler
  • 80 prosent av de som har divertikler har ingen plager

Kilde: NHI

Divertikkelsykdom skyldes utposninger av tykktarmens slimhinne gjennom muskellagenes vegg, såkalte divertikler. Om disse utposningene gir fordøyelsesplager, betegnes det ifølge Norsk Helseinformatikk som divertikkelsykdom. Noen ganger blir vevet rundt utposningen betent, denne tilstanden kalles divertikulitt.

Forskerne vet imidlertid lite om hva som forårsaker divertikkelsykdom og divertikulitt. Tidligere studier har antydet at røyking, overvekt og kronisk bruk av betennelsesdempende medisiner kan medføre økt risiko for å utvikle sykdommen. I tillegg mistenker forskerne at mangel på fiber i kostholdet kan forårsake utposningene. Det har blitt forsket lite på andre mulige kostholdsrelaterte årsaker.

Norsk Helseinformatikk skriver at de som har gjentatte forstoppelser, pasienter som har fått påvist irritabel tarm og eldre mennesker generelt er mer utsatt for å utvikle sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – IBS kan lett forveksles med andre sykdommer

Rødt kjøtt er ikke bra

En ny studie som først ble publisert i tidsskriftet Journal of the Gut, antyder nå at et kosthold med mye rødt kjøtt kan føre til økt risiko for divertikulitt, melder nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Det er forskere fra Massachusetts General Hospital som står bak studien.

De finkjemmet medisinske journaler fra 46.500 amerikanske menn som ble fulgt i 26 år. Hver fjerde år svarte mennene på en spørreundersøkelse som kartla kostholdet deres, og i løpet av 26 år utviklet 764 menn divertikulitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viste seg at de fleste av dem hadde spist mye rødt kjøtt. I tillegg hadde de røyket mer, trent mindre og tatt mer smertestillende enn de andre deltakerne i studien.

Les også: Maten som gir deg luft i magen

Kan brukes som kostholdsråd

Selv etter at disse risikofaktorene ble tatt med i beregningen, viste det seg at de som spiste mye rødt kjøtt hadde 60 prosent høyere risiko for å utvikle sykdommen enn de som foretrakk hvitt kjøtt og fisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedforfatter av studien, Andrew Chan, påpeker at resultatene ikke er tydelige nok til å slå fast med sikkerhet at det å spise rødt kjøtt øker risikoen for divertikkelsykdom.

Han mener likevel funnene kan brukes i kostholdsveiledning for de som har fått påvist divertikkelsykdom og som står i fare for å utvikle divertikulitt.

Hvert år blir 200.000 personer innlagt på amerikanske sykehus med divertikulitt. Dette koster det amerikanske helsevesenet cirka to milliarder dollar hvert år. Det rapporteres om stadig flere tilfeller, og stadig flere yngre mennesker rammes av sykdom.

Ifølge AFP Relaxnews utvikler omtrent fire prosent av de som får sykdommen alvorlig langvarige plager, som oppsamling av puss rundt tarmen eller fistel. Dette er en unormal forbindelse mellom to hulorgan, for eksempel blodårer, tarm eller andre organer.

Les også: Du vet vel hva som forhindrer forstoppelse?