Sunn, billig og kjempegod meny

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne ukemenyen trenger kroppen akkurat nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er godt å kjenne hvordan årstidene virker på kroppen. Og på appetitten. Etter en lang ferie med masse (garantert for mye) mat er også hele Norge gira på fôr uten svinefett. Vi står foran den årlige, nasjonale detoxen.

Vi liker å tenke på januar som måneden for forbedring av nasjonal helse og vi forbereder oss nesten allerede til bikinisesongen. Det er nå vi tenker at vi skal vaske kroppene rene for syndige julekalorier.

Det er tull alt sammen, selvsagt. Men, det som ikke er tull er at kroppen, kulturen og naturen er gira på god vintermat. Og her er vårt forslag til ukemeny, med fiskekaker, kjøttpudding med kål og hjemmelagde knekkebrød:

Mandag: En billig start på uka med løk og egg

Vi begynner med en av de billigste matrettene som finnes. Du koker løken sammen med laurbær som gir deg denne trygge, gode vintermatfølelsen.

Retten minner unektelig mye om en løksuppe , men er litt kulere når du serverer den med et posjert egg. Har du ikke posjert egg før, se denne videoen her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag: De kjappeste fiskekakene

Fiskekaker lager du enkelt ved å kjøre fiskefilet i en kjøkkenmaskin sammen med salt, potetmel og melk. I disse fiskekakene tilsettes også litt løk og purre (kjør det i blenderen først, før du har i fisken).

Les også: Dette blir de største treningstrendene i 2017

Onsdag: Kjøttpuddingen som er gull verdt

Å lære seg kunsten å lage en kjøttpudding er en gull verdt for en familie. Den kan nemlig fint lages dagen i forveien. Og det går (nesten) like fort å lage en som å lage to (legg en i kjøleskapet eller frysa, så har du middagen klar!).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik gjør du det: Bland kjøttdeig, salt, potetmel, vann, egg, tomatpuré, timian og litt pepper til en jevn farse. Bruk en brødform og legg kjøtt og eventuelle grønnsaker lagvis og bak i ovnen på 200 grader.

Torsdag: Torsken som flaker seg

Vi er inne i de månedene hvor torsk smaker best. Se for deg hvordan torsken flakes når den stekes - og bli sulten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Server torsken på en seng (som de sier) av stekte potet- og squashterninger. Ha i noen mandler så blir det litt knas og litt appelsin for å minne deg om at det går mot lysere tider.

Les også: Bli ett kilo slankere på én uke

Fredag: Thaimat på fredagskvelden

Alle vil glede seg til denne kvelden hvor det serveres thaisuppe. Det er omtrent så langt unna julematen du kommer.

Finner du ikke alle ingrediensene, så klarer du deg likevel langt om du har karri og kokosmelk.

Lørdag: Denne lørdagen skal du bake rødbeter

Jeg vet at mange tenker at du ikke kan servere rødbeter til middag - på en lørdag! Men, jo, det kan du godt gjøre!

Se denne videoen av hvordan du gjør det - og jeg tipper du blir inspirert nok til å prøve.

Selv serverte jeg denne i et selskap hvor det også var rakefisk, bakt karpe og Beef Wellington. Og det var ingen tvil: Rødbetene var det beste på bordet.

De blir nemlig så gode når de bakes i ovnen og serveres med valnøtter, brunet smør og blåmuggost.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag: Hjemmelagde knekkebrød

Vi avslutter uka med å bake knekkebrød. Legg ved i peisen, finn fram en juleøl du ikke drakk opp og server ferskbakte knekkebrød med godt pålegg og gjerne litt røkt fisk. Jeg foreslår bøkling eller makrell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ha en herlig start på matåret 2017!

Les også: Leger advarer: – Små barn kan kveles av hele druer


Mandag:

Her er en superbillig rett som lages med løk og egg. Det er billig mat, det. Foto: Erik Hannemann
Her er en superbillig rett som lages med løk og egg. Det er billig mat, det. Foto: Erik Hannemann

Løk og egg

Billig mat? Jo, da skal du prøve den sjokkerende gode retten med egg og løk. Den får du for en slikk og ingenting.

Til 2 porsjoner:

  • 3 stk løk
  • 3 dl vann
  • 3 ss smør
  • 1 stk laurbærblad
  • 150 g ost
  • 2 stk egg
  • persille


Tirsdag:

Foto: Lisa Westgaard
Foto: Lisa Westgaard

Grove fiskekaker

Til 4 porsjoner:

  • 400 g seifilet
  • 0,5 ts salt
  • 1 ss potetmel
  • 1 dl melk
  • 0,25 ts hvit pepper
  • 2 ss finsnittetpurre
  • 2 ss finhakket løk
  • 1 stk egg


Onsdag:

Foto: Astrid Hals
Foto: Astrid Hals

Kål- og kjøttpudding

En god, gammeldags kålpudding slik bestemor lagde den.

Til 4 porsjoner:

  • 750 g kål
  • 2 stk løk
  • 2 stk poteter
  • 1 pk buljong
  • bacon
  • 500 g kjøttdeig
  • 2 ts salt
  • 1 ss potetmel
  • 2 dl vann
  • 2 stk egg
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 ts timian
  • pepper
  • poteter


Torsdag:

Slik blir torsken perfekt. Foto: Erik Hannemann
Slik blir torsken perfekt. Foto: Erik Hannemann

Torsk med dill og squash

Rask og perfekt torsk - ja, her er oppskriften. Dette er en oppskrift på torsk som alle kan lage.

Til 4 porsjoner:

  • 1 potte dill
  • 1 stk squash
  • 2 stk sjalottløk
  • 4 stk poteter
  • 2 ss mandler
  • 1 stk appelsin
  • 2 stk sitronbåter
  • smør til steking
  • 4 stk torskefilet, ca 150 gram per stykk


Fredag:

Det er en nydelig thaisuppe som alle liker. Tom kha gai heter den noen steder, særlig i Thailand. Foto: Erik Hannemann
Det er en nydelig thaisuppe som alle liker. Tom kha gai heter den noen steder, særlig i Thailand. Foto: Erik Hannemann

Thaisuppe

Thaisuppe er den varme, krydrede suppa som alle blir så glade i. Enten de har vært i Thailand eller bare drømmer om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til 4 porsjoner:

  • 20 g ingefær
  • 0,5 stk rød chili
  • sitrongress
  • 2 fedd hvitløk
  • 10 stk sjalottløk
  • 2 bokser kokosmelk
  • 5 dl kyllingkraft
  • 2 stk rødløk
  • 3 stk vårløk
  • 2 stk kyllingfilet
  • 6 stk cherrytomat
  • 0,5 stk lime
  • 1 ts fiskesaus
  • 1 ss karri
  • koriander, fersk
  • olje/smør til steking
  • galangal


Lørdag:

Her er et fint knippe på tre oppskrifter med rødbeter. Den ene bedre enn den andre. Foto: Erik Hannemann
Her er et fint knippe på tre oppskrifter med rødbeter. Den ene bedre enn den andre. Foto: Erik Hannemann

Rødbeter med blåmuggost og valnøtter

Rødbeter blir gode når de bakes lenge i ovnen. Server dem med blåmuggost, valnøtter og gressløk.

Til 4 porsjoner:

  • 3 stk rødbet
  • 75 g blåmuggost
  • 75 g valnøtter
  • olje
  • flaksalt
  • gressløk


Søndag:

Det er mye å spare på å lage hjemmelagde knekkebrød. Foto: Erik Hannemann
Det er mye å spare på å lage hjemmelagde knekkebrød. Foto: Erik Hannemann

Knekkebrød

Knekkebrød er kanskje det enkleste å bake. Så lenge du klarer å smøre deigen utover - det er det vanskeligste. Denne oppskriften gir to langpanner med hjemmelagde knekkebrød.

Til 4 porsjoner:

  • 2 dl havregryn
  • 2 dl spelt, sammalt
  • 1 dl linfrø
  • 2,5 dl sesamfrø
  • 2,5 dl solsikkefrø
  • 2 ts salt
  • 4 dl vann
  • 1 ts honning


Les også:

Ukemeny med lavkarbo-mat

Ny ukemeny med billig mat

Spar penger med billig mat

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no