Dette må du huske å sjekke før du legger deg i julen

Husk å skru av all julebelysning før du legger deg, inkludert juletreet. Foto: Colourbox
Husk å skru av all julebelysning før du legger deg, inkludert juletreet. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en rask runde rundt i boligen før tannpussen, reduserer du risikoen for brann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet boligbranner som skyldes åpen ild og varme mer enn dobler seg fra november til desember, viser forsikringsstatistikk fra de siste fem år fra Finans Norge.

Mange branner i jule- og nyttårstiden gjør at forsikringsselskapet If har laget et liste med sju enkle punkter å sjekke før du tar på pysjen eller nattkjolen.

– Du vil aldri kunne sikre deg 100 prosent mot brann. Men følger du disse rådene, er du et godt stykke på vei, skriver kommunikasjonsrådgiver i If, Sigmund Clementz, i en pressemelding.

1. Blås ut levende lys

Sørg for at alle levende lys er slokket ordentlig før du legger deg om kvelden. Forlat aldri et rom der det er tent levende lys, og sett ikke levende lys nær brennbart materiale. Det finnes et stort utvalg gode LED-lys på markedet nå, noe som gir deg en ekstra trygghet.

2. Skru av all julebelysning - også på juletreet

Trekk ut støpselet på all elektrisk julepynt i huset når du ikke er hjemme eller når du legger deg for kvelden. Ikke slå av juletrebelysning med å skru på pærene. Det anbefales å bruke LED-pærer på julebelysningen, siden disse pærene avgir mindre varme og er mer brannsikre enn andre pærer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Sjekk komfyren og stekeovnen

Sjekk at komfyren/stekeovnen er slått ordentlig av, og trekk alle gryter og kjeler vekk fra platetoppen. Dette kan også redusere risikoen for tørrkoking.

Les også: Hver tredje brann i adventstiden skyldes åpen ild

4. Trekk ut støpsler på vannkoker og kaffemaskin

Sjekk at vannkoker, kaffetrakter og andre elektriske artikler på kjøkkenet er skrudd ordentlig av, og trekk ut støpselet fra stikkontakten.

5. Ikke lad mobilen på soverommet når du sover

Ikke lad mobilen eller andre elektriske artikler om natten. Hvis det er nødvendig å lade om natten, bør du lade rett i stikkontakten og ikke på soverommet. Lad på ryddig, stabilt og ikke-brennbart underlag med optiske røykvarslere i nærheten.

6. Sjekk peis og andre typer ovner

Pass på at du ikke bruker ovnen som tørkestativ, og at brennbart materiale er minst 30 centimeter unna peis og andre typer ovner.

7. Unngå å bruke vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin når du sover

Det anbefales at du ikke bruker hverken vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin om natten dersom du kan unngå det.

Les også:

Den beste konjakken til jul

Selvfølgelig er det lov til å skeie ut i jula

Julefeiring - verden rundt