God drikke til julekosen

Artikkelen fortsetter under annonsen

I julen skal man kose seg med god mat og drikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har i tidligere artikler omtalt et bredt utvalg av alle juleølvariantene du finner på markedet i år. Denne gangen kommer vi med noen gode tips til annen drikke fra Vinmonopolets rikholdige utvalg.


Merry Xmas Pecora Nera Primitivo

Dette er en rimelig og god allroundvin som passer til det meste i julen. Den særegne etiketten av keramikk med julemotiv skaper også god julestemning.

Vinen er fra Pugliadistriktet i Italia og er laget av primitivodruer. Fargen er mørkrød og det dufter av plommer, røde bær, vanilje og rosmarin. Dette er en relativt smaksrik vin med en god dose plomme, kirsebær, solbær og noe vanilje. Middels syre og god sødme.

En vin som ikke koster skjorta og som passer til alt fra peiskos til julematen.
Merry Xmas Pecora Nera Primitivo - Alkohol 13,5 % - 0,75 l - kr 99,90


Carussion Completto

Dette er ekte vin. Her har man ikke tilsatt noe annet enn druer og latt naturen ta hand over resten. Completto er laget av barberadruer og er spontangjæret i ståltanker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vingården ligger i Asti i Piemonte og drives biodynamisk. Fargen er middels lys rød. Dufter av litt syrlige kirsebær, urter og litt pepper. Smaken er relativt lett med et fint syrlig preg av bær og urter. Dette er ikke vinen for de som søker tyngde og voldsomhet, men hvis du setter pris på en lekende og artig vin som i tillegg er forfriskende så er dette absolutt noe å prøve.

Skulle du falle for fristelsen til å ta et lite avbrekk fra den fete julematen og heller velge pasta og pizza i romjulen så er dette noe som absolutt passer denne lekne vinen.
Carussion Completto - Alkohol 11,5 % - 1 l - kr 179,90

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Les også: Nå kommer Juleølet!


Meinklang Burgenland Red

Vi tar med enda en biodynamisk vin. Det er jo tross alt jul og da skal man være snill mot alle - også miljøet. Også denne er spontangjæret på ståltanker.

Vinen er laget i Burgenland i Østerrike. Fargen er dyp rød og her dufter det av kirsebær, skogsbær, sopp og litt pepper. Smaken er aromatisk, med skogsbær, blomster og en lang, forfriskende og lett snerpende avslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en vin som er smaksrik nok til å matche lettere lammeretter og frisk nok til å nytes for seg selv. Et godt avbrekk fra de tyngste julevinene - og en god samvittighet for å velge noe ekte og miljøvennlig.
Meinklang Burgenland Red - Alkohol 12 % - 0,75 l - kr 139,90


Poggio Tempesta Chianti

Dette er en fyrrig italiener fra Toscana. Prisen er hyggelig og innholdet er minst like trivelig.

Fargen er middels mørkerød og her dufter det av mørke bær, blomster og vanilje. Smaken er saftig og fruktig med noe urtepreg, bær, litt krydder. Poggio Tempesta Chianti har en saftig og lang ettersmak med god fylde.

Dette er en vin som er lett å like og som passer til både mat og kos.
Poggio Tempesta Chianti 2015 - Alkohol 12 % - 0,75 - Kr 129,90


Les også: Bodøs stolthet på flasker


Domini Veneti Corvina 2015

Corvina.Bag in box vin fra Moestue Grape Selections. Fotografert på Trattoria Populare i Oslo. WE Oslo / Mostue. Foto: Paul Paiewonsky.
Corvina.Bag in box vin fra Moestue Grape Selections. Fotografert på Trattoria Populare i Oslo. WE Oslo / Mostue. Foto: Paul Paiewonsky.

Pappvin er og blir en slager i jula - og ellers i året. Det er enkelt, lettvint og kvaliteten holder seg lenger enn restene som blir stående i en halvtom flaske. Dessuten så slipper man jo tomflasker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne italienske nyheten på polet er laget utelukkende av corvinadruen og er et meget godt alternativ til de som ønsker en fruktig og smaksrik vin i stort format. Fargen er middels mørk med litt blåtoner. Duften er preget av syrlige kirsebær, hint av solbær, vanilje og noe pepper. Smaken er fyldig med gode doser bær, vanilje, noe urter og en lang finish med litt krydder.

En elegant og god vin som utvilsomt vil passe godt til julens retter. Prisen er i tillegg langt fra avskrekkende.
Domini Veneti Corvina 2015 - Alkohol 13 % - 3 l - kr. 419,-


Gonet-Medeville Blanc de Noirs 1er Cru Brut

Det ypperste av sprudlevin er og blir ekte Champagne. Det blir liksom noe helt eget over enhver festlig feiring når en slik flaske tas frem.

Det koster selvfølgelig litt mer enn de billigere musserende vinene, men til gjengjeld så er det også mye kvalitet, tradisjon og stolt håndverk bak en god champagnevin. Fargen er strågul og det er godt med gode bobler i glasset. Duften er preget av epler, sitrus, litt bakst og urter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smaken er kremete med noe eplesmak og hint av fat. Forfriskende fruktig med en lang ettersmak og tørr avslutning. Dette er rett og slett svimlende godt.
Gonet-Medeville Blanc de Noirs 1er Cru Brut - Alkohol 12,5 % - 0,75 l - kr. 314,90


Les også: Asfalt, kunst og elefanter


Caves Hautes Côtes Crémant de Bourgogne Brut 2011

Dette er en litt rimeligere variant av musserende vin som har sin opprinnelse fra vinmarker i Bourgogne som ligger litt nord for Lyon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fargen er lys gul med litt grønnskjær. Duften er preget av epler, sitrus, bakst og mineraler. Smaken er veldig frisk med mye fruktighet, god syre. Her er det også epler, sitrus og litt kjeks. En lang ettersmak med en fin og tørr finish. Dette er veldig mye god vin for en veldig hyggelig pris.

Dette er en ypperlig aperitiff til nyttårsfesten eller som drikke til koldtbord og lyst kjøtt.
Caves Hautes Côtes Crémant de Bourgogne Brut 2011 - Alkohol 12,5 % - 0,75 l - kr 169,90

Artikkelen fortsetter under annonsen


Hellstrøm Juleaquavit 2016

Den superkjente kokken kommer også i år med en egen juleakevitt spesialtilpasset julens mat og kos.

Akevitten er basert på norsk potetsprit og med en salig krydderblanding av blant annet karve, anis, fenikkel, einebær og appelsin. Fargen er lys gyllen og duften har sitrus, karve, einer og litt eukalyptus i seg. Smaken er myk og delikat med et fint fatpreg. Her finner man noe vanilje, en god dose sitrus, karve og anis. Akevitten har blitt modnet på madeirafat, noe som merkes i smaksbildet.

Hellstrøm Juelaquavit 2016 er godt balansert og absolutt et godt valg til julens mat.
Hellstrøm Juleaquavit 2016 - Alkohol 40 % - 0,5 l - kr 439,-


Les også: Ekte mikroøl fra Troms


O.P. Anderson Extra

Denne inneholder den samme krydderblandingen som den vanlige akevitten fra samme produsent, men her har man også tilsatt ørlite whiskey og sherry. Deretter har den fått to måneder på fat for å gi den ekstra karakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fargen er gyllen. Her er det mye duft med blant annet sitrus, vanilje, karve, anis. Smaken har et tydelig karvepreg og fine sitrustoner. Lang smak med noe fatpreg.

En akevitt som passer godt til røykt mat, men som også fungerer veldig godt for seg selv.
O.P. Anderson Extra - Alkohol 40 % - 0,7 l - kr. 399,90


O.P. Anderson Whisky Cask

Glad i både akevitt og whisky? Da er dette produktet du har ventet på.

O.P. Anderson Whisky Cask er en akevitt som har fått modnet seg på gamle whiskyfat og trekke til seg en masse smak fra både bourbon og singelmalt. Etter dette har de ulike fatene blitt blandet sammen for å finne den rette balansen. Fargen på denne er gyllen og duften er preget av sitrus, vanilje, eik, røyk, whisky og litt karamell.

Smaken har et tydelig whiskypreg med det karakteristiske akevittpreget fremst. Karve, anis og vanilje. God sødme og en lang og karakterfull smak. Veldig spennende akevitt som passer aller best for seg selv, men som også kan følge røykt mat.
O.P. Anderson Whisky Cask - Alkohol 40 % - 0,5 l - kr. 379,90

Artikkelen fortsetter under annonsen


Les også: Helgens anbefalte juleøl


O.P. Anderson Sherry Cask

Dette er en variant som har fått modnet seg i 11 år på gode gamle sherryfat. Utgaven er en såkalt limited edition så her er det kun produsert litt over 10.000 flasker.

Fargen er gyllen og det dufter av sherry, blomster, vanilje, anis og sitrus. Smaken har et tydelig fatpreg med vanilje, sherry, anis og karve. Tydelig og markant smak med mer akevitt enn sherry.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en akevitt som er lett å like og som vil gå godt til ost, sild og røykt mat - eller som en avec.
O.P. Anderson Sherry Cask - Alkohol 40 % - 0,5 l - kr. 384,90


Larsen 90th Anniversary

Det har gått 90 år siden Jens Reidar Larsen startet cognachuset Larsen. Dette feires med en egen spesialcognac som har det klingende navnet Larsen 90th Anniversary.

Flasken har også et tiltalende design som skaper forventninger. Duften er preget av vanilje, plommer, eik og litt karamell. Smaken er silkemyk og sødmefylt med godt vaniljepreg, litt plomme og en anelse krydder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Larsen 90th Anniversary er en balansert cognac som utvilsomt vil treffe mange nordmenn smaksmessig. Det er bare å gratulere Larsen med 90 år - og ikke minst ser frem til hva som kommer derfra når de fyller 100 år.
Larsen 90th Anniversary - Alkohol 40 % - 0,7 l - kr 599,90


Les også: Ti juleøl du ikke bør gå glipp av


Bache-Gabrielsen X.O. Très Vieux Grande Champagne

Dette er en spennende nyhet fra cognachuset Bache-Gabrielsen. En X.O. med det klingende navnet Très Vieux som ganske enkelt betyr svært gammel på norsk.

Her er det benyttet druer fra distriktet Grand Champagne og lang lagring i eiketønner fra Limousin. Duften har preg av blomster, vanilje og tørkede frukter. Tydelig fatpreg.

Smaken er fyldig og sødmefylt. Vanilje, tørket frukt og et hint av sitrus og urter i den lange ettersmaken. X.O. Très Vieux Grande Champagne er både kraftfull og myk på samme tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bache-Gabrielsen XO Très Vieux Grande Champagne - Alkohol 45,7 % - 0,5 l - kr. 525,60


Bache-Gabrielsen X.O. Fine Champagne

Dette er en X.O. basert på druedestillat fra Grand Champagne og Petit Champagne. Etter destillering har cognacen fått godgjøre seg i noen tiår i eikefat fra Limousin.

Duften er preget av urter, tørkede frukter og fat. Smaken er sødmefylt og myk med en god dose tørkede frukter, vanilje, karamell og en lang ettersmak med litt urter. Veldig balansert og klassisk i stilen.

Bache-Gabrielsen X.O. Fine Champagne er et veldig trygt valg hvis du er ute etter en cognac som passer for alle til en hyggelig pris.
Bache-Gabrielsen X.O. Fine Champagne - Alkohol 40 % - 0,7 l - kr. 549,90


Les også: Ukens utvalgte juleøl


Blossa Starkvinsglögg med Cognac

Dette er en artig gløggvariant hvor man har blandet ulike viner og hetviner og tilsatt en krydderblanding med mye julesmak. På toppen av det hele har man tilsatt en liten dose med cognac.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fargen er mørk rødbrun og det dufter virkelig godt av jul. Rosiner, nellik, noe vin og en fin tone av cognac. Det smaker masse av denne. Det er nærmest en konsentrert gløgg med ekstremt mye smak, uten at det blir for søtt og klissete. Rosiner og nellik er veldig fremtredende i starten, men avslutningen har et fint preg av hetvin og cognac.

Dette smaker rett og slett jul. Nytes romtemperert i et godt cognacglass, gjerne med en pepperkake eller litt sjokolade.
Blossa Starkvinsglögg – Alkohol 21 % - 0,5 l – kr 149,90

God Jul!

Les også: Rødt og eksklusivt fra Monaco